Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Fideszes vezetésű városban nem lenne szerencsés, ha fellépne – saját állítása szerint ezt a választ kapta a Szarvasi Szilvanapok igazgatójától egy fiatal zenész, aki maga is a település lakója. Megkerestük az érzékeny fülű elöljárót, aki kérdésünkre elismerte, hogy beszélt Baráth Benjámin énekessel telefonon, és azt tudakolta tőle: mindenképpen szükséges-e politikai töltetű dalokat játszania a Szilvanapokon.

„Ne aggódjál, itt minden szép lesz, bármi lesz a baj / ahogy eddig is majd ezentúl is megoldunk minden szart”

ezt a dalszövegrészletet lehet rendszerellenes politikai állásfoglalásként értelmezni? És vajon mire utalhat az énekes, amikor azt mondja, „Kedves világ, én bevallom, tényleg nagyon bírlak, én most indulok megjavulni és te is meg vagy hívva”?

A szarvasi illetőségű szerző, Baráth Benjámin saját bevallása szerint olyan globális problémákra próbál rámutatni dalaiban, mint például a klímaváltozás. A Szarvasi Szilvanapok igazgatója, Csasztvan András azonban másképp gondolta.

©

Történt ugyanis, hogy a fiatal zenész jelentkezett fellépőnek a Szilvanapokra, ám elmondása szerint Csasztvan felhívta és közölte vele, hogy úgy tudja, a zenész rendszerellenes dalokat játszik, és egy fideszes vezetésű városban nem lenne szerencsés, ha fellépne a szeptember elején megrendezésre kerülő gasztronómiai rendezvényen.

Megvan az ellenzék trubadúrja?

Minderről a saját Facebook-oldalán számolt be Baráth. Mint írta: „elég szomorú, hogy abban a városban, ahol felnőttem és ahol a szüleim élnek, nem tudok színpadra állni azért, mert pár ember gondolkodásmódja megtagadja azt, hogy bárki is érvényesüljön és egy picikét is örüljön, hogy itt ebben az országban csinálhatja azt, amit nagy-nagy szeretettel és odaadással művel.”

A hvg.hu kérdésére elmondta: azért is ütközött meg az elutasítás indokán, mert többször lépett fel már Budapesten és Szarvason, de sosem kapott hasonló visszajelzést. Korábban szerepelt többek között a tavalyi kétnapos Minden Ami Szarvas nevű rendezvényen, és zenélt Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvodában is – úgy látszik, akkor még nem voltak elég rendszerkritikusak a dalai. Baráth hivatalos Facebook-oldalán sem találtunk olyan posztot, megosztott cikket, ami alapján megalapozott vádnak tűnne, hogy ő lenne az ellenzék eddig ismeretlen trubadúrja.

Furcsán vette ki magát egy dal

Baráth sztorijával megkerestük az érintettet, Csasztvan András fesztiváligazgatót. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy igaz-e, amit Baráth állít, illetve melyik dalát tartja rendszerellenesnek.

Csasztvan elismerte, hogy valóban beszélt telefonon a dalszerzővel, megkérdezte tőle, mindenképpen szükséges-e, hogy politikai töltetű dalokat játsszon a Szilvanapokon, de azt nem mondta, hogy Baráth számai rendszerellenesek.

©

Mint elmondta, a korábbi Minden Ami Szarvas rendezvényen hangzott el egy olyan dal, ami „furcsán vette ki magát” – ezt az egyik szervező jelezte neki. Azt nem tudta megmondani, pontosan melyik dalról volt szó. Baráth azután jelentkezett fellépőnek, hogy kész lett a Szilvanapok műsora, mondta a fesztivál igazgatója.

Mindezek ellenére Csasztvan úgy gondolja, hogy nem szabad politikai összefüggéseket keresni a történetben, nem is érti, miért fakadt ki Baráth. Szerinte a Szilvanapokon olyan daloknak kell elhangozniuk, amelyek kapcsolódnak a rendezvény tematikájához. Más városi rendezvényen viszont – pl. Zenepavilon – lehetőséget kaphat a zenész, tette hozzá.

Mondjuk a programot látva nem teljesen világos, hogy Komáromi Pisti vagy a Máté Péter emlékkoncert miért passzol jobban a rendezvény szilvás tematikájához.

A polgármester nem szól bele

Megkerestük a város fideszes polgármesterét is, Babák Mihályt. Tőle azt kérdeztük, hogy a szervezőbizottság elnökeként ő kérte-e Csasztvant, hogy Baráth ne lépjen fel. Válaszában azt írta a polgármester, hogy semmit sem tud a Baráth és Csasztvan között lezajlott telefonbeszélgetésről, a zenész munkásságát sem ismeri. A fellépők névsorát a Cervinus Teátrum Nonprofit Kft. állítja össze, ő ebben nem szól bele.

Babák neve onnan lehet talán ismerős, hogy ő volt az, aki az egyik áprilisi képviselő-testületi ülésen azt mondta az MSZP-s Földesi Zoltánnak, hogy „kapja be”. Korábban pedig azzal került be a hírekbe, hogy hivatali autójával három helyet elfoglalva állt be a szarvasi Lidl parkolójába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

Elütöttek egy gyalogost a zebrán, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Elütöttek egy gyalogost a zebrán, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálja vérrögképződés miatt