szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendező nem túl optimista azzal kapcsolatban, hogy merre tart Magyarország: szerinte a kormány tudatosan gerjeszti az infantilizmust és ennek megvannak a maga következményei.

Schilling szerint a Fidesz elsősorban arra kapott felhatalmazást, hogy leváltsa az MSZP-t, és helyette egy nem korrupt államszervezetet építsen ki. Ennek ellenére most, ha valami korrupt ebben az országban, akkor az a Fidesz kormányzati felépítése. „Megannyi adatot titkosítanak, megakadályozzák a hozzáférést, mindannyiunkat érintő kérdésekre nem hajlandóak válaszolni” – nyilatkozta a 24.hu-nak adott interjúban.

A rendező arra akarja használni ismertségét, hogy fontos ügyeket lendítsen előre. Megjegyzi azt is, hogy a hatalom nem kommunikál bizonyos társadalmi csoportokkal, mert nem fontosak a számára, viszont állandó bizonytalanságban tartja az állampolgárokat.

Mikor szóba kerülnek Hoffmann Rózsa reformjainak következményei, Schilling rávágja: "a fontos témák a foci, a hittan, és hogy legyen-e lőtér, de arról nem beszélnek, hogy a gyerekek hogyan fognak megtanulni angolul, vagy hogyan használják a médiát, és egyáltalán, mit csináljanak a jövőjükkel." Hozzáfűzte azt is, hogy neki nem célja a győzelem a politikában, egyszerűen azt szeretné, hogy bizonyos szempontokat végre komolyan vegyenek a parlamentben.

©

A rendező a nők helyzetéről is szót ejt: szerinte nem csak arról van szó, hogy keressenek ugyannyit, mint a férfiak, hanem vegyék komolyan az ő politikai képviseletüket is. Azzal érvel, hogy míg Magyarországon három, Ausztriában harminchárom százalékban vannak jelen a nők a parlamentben, és hogy sokkal jobban tudják képviselni például az empátiát, a toleranciát.

Megjegyzi azt is, hogy nem fog Molotov-koktélokat dobálni, de nem túl bizakodó azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a jelenlegi iskolarendszer miatt a fiatalok jövőjével.

Aggaszt, hogy egy tájékozatlan, stupid, a világtól elzárt, nyelveket nem beszélő, agresszív, idegengyűlölő, infantilizált, fontos dolgokat fel nem vállaló, gyáva közösséggé válunk.

A nemrég nemzetbiztonsági kockázatnak nevezett Schilling szerint az ország jelenlegi állapotában, nemzetközi szinten egy fiaskó. "Fiaskó, mert nem akar együttműködni, mert nem akarja meghallani a kritikát, mert olyan országokkal épít ki viszonyt, amelyek kőkemény diktatúrák, mert nem engedi, hogy a polgárok hozzáférjenek a kortárs politikai témákhoz" – mondta a rendező az interjúban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje