szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A magyar szamizdat, a szabad nyilvánosság első hosszabb távú vállalkozását, a Naplót negyven éve, 1977. november 15-én indította el Kornis Mihály. A HVG ennek apropóján készített vele interjút.

A Napló és úgy általában a szamizdat korszaka mellett Kornis arról is beszél, hogy bizonyos pillanatokban ki kell állni a politikai meggyőződéseink mellett.

„Az én életembe sokszor beleszólt a politika, de nem lehet rám azt mondani, hogy nem szóltam vissza neki. Vállaltam a rizikót, hogy szembemenjek a hatalommal, sőt a közvéleménnyel is. Nem is kaptam Kossuth-díjat, nem is vagyok ott, ahol szerintem lennem kellene, de hosszabb távon jól fog jönni nekem, hogy ez a mai világ engem kiköpött.”

Kornis a Marton László-ügyben is szembement az árral, amikor kijelentette a rendező szakmai tevékenységéről, hogy „ennyiben makulátlan ember”. Ma úgy gondolja, nem volt elég precíz ez a megfogalmazás. „De ha az ember odaáll valaki mellé, akkor túl kell fogalmaznia, hogy hasson. Ma senki nem törődik senkivel. Az egész társadalom egy roncstelep.”

Az interjút az e heti HVG-ben olvashatja.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt