szerző:
hvg.hu

Ha egy eposz, egy regény vagy egy dráma eltávolítja, nem pedig közelebb hozza a diákokat az olvasáshoz, és az a mű az érettségin sem kötelező, akkor ki kell hagyni. Mert még mindig jobb, ha egy művet nem ismertetünk a diákokkal, mint ha megutáltatnánk velük – mondta Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke az Eduline-nak a szakgimnáziumi magyartanításról.

"Ha az érettségi követelményeket és a kerettantervet egymás mellé teszem, kiderül, hogy a kerettanterv anyagának kétharmada minden további nélkül elhagyható" – szögezte le a magyartanár, hozzátéve: el kell fogadni, hogy a szakgimnáziumokban nem lehet ugyanazokkal a módszerekkel és tananyaggal irodalmat tanítani, mint a gimnáziumokban. Szerinte egy tanár el tudja dönteni, hogy a tanítványainak a Szigeti veszedelem lesz-e az igazi nagy élmény. Ha pedig az adott mű nem érettségi követelmény, a diákok pedig garantáltan nem szeretik majd ezt a művet, akkor hagyja ki – tette hozzá.

A pedagógus szerint ez most forradalmi biztatásnak hangzik, "és persze mindenki annyit hagyjon ki, amennyit jó lelkiismerettel, a saját állása és az iskolája veszélyeztetése nélkül tud", de például a kilencedik osztályos irodalmi anyagból mindent el lehet hagyni, mert Petőfi előtt nincs kötelező szerző, ehelyett olyan műveket kellene választani, amelyek élményt nyújtanak a 15 éveseknek. Akár fantasyt, ifjúsági regényeket, vámpírregényeket is be lehet vinni az órákra.

"Teljesen értem azt a tanárt, aki azt mondja, hogy a magyar kultúrának olyan értékei halmozódtak fel a 19. század közepe előtt is, hogy azokról kell beszélni az órákon (…) A probléma csak az, hogy ezeket a műveket a gyerekek általában vagy nem szeretik, vagy egyenesen utálják. Aki az Antigonénál vagy a Szigeti veszedelemnél eldönti, hogy ehhez neki semmi köze, ebből egy mukkot sem ért, annak semmi esélye arra, hogy olvasó emberré váljon" – mondta az Eduline-nak.

A Magyartanárok Egyesületének alelnöke szerint bár a Nemzeti alaptanterv tanítását törvény írja elő, szemléletváltásra lenne szükség. "Értem az igényt, hogy legyen egy közös nemzeti műveltség, de látjuk, hogy nincs. Egyszerűen tény, hogy ez így nem megy, a leadott anyagot a diákok nem hallják meg, a műveket nem olvassák el. Akkor muszáj valahova lépni" – tette hozzá.

A legutóbbi olvasási felmérés eredménye szerint ennek a korosztálynak ugyanis nagyjából ötven százaléka olvas (az olvasásszociológusok azokat sorolják az "olvasó" kategóriába, akik évente legalább egy könyvet elolvasnak), Fenyő D. György szerint a szakgimnáziumokban ennél valamivel rosszabb lehet a helyzet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karnyújtásnyira lesznek Elvis Presley relikviái

Karnyújtásnyira lesznek Elvis Presley relikviái

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Ebben az autóalkatrész-gyárban már drónok repkednek az alkatrészekkel

Ebben az autóalkatrész-gyárban már drónok repkednek az alkatrészekkel

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

“Ez legalább nem fagy le” – miért esküszik sok magyar ma is a Windows XP-re és a 7-re?

“Ez legalább nem fagy le” – miért esküszik sok magyar ma is a Windows XP-re és a 7-re?

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter, a kormány fele követheti

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter, a kormány fele követheti