szerző:
Lindner András

Vajon más miliő, merőben új élmények fogadják-e egy-két évtized múlva a múzeumlátogatókat?

Hogyan festenek majd a jövő kiállítóterei? Két változat képzelhető el: a pesszimista és az utópikus-optimista. Előbbi esetén 2030–2040 táján a múzeumokat sokkal inkább különleges építészeti szerkezetük, mint gyűjteményük és tevékenységük alapján ítélik meg. Ez az irányzat a bilbaói Guggenheimmel vette kezdetét, és Abu-Dhabi legmerészebb „starchitect” épületcsodáival érheti el a csúcspontját. Már nem lesz szükség a magán- és közpénzek különválasztására, a legtöbb múzeum kizárólag bombasztikus show-kat rendez majd, hogy maximalizálja látogatói számát.

Ha viszont az utópikus verzió diadalmaskodik, akkor a minőség élvez majd elsőbbséget a mennyiséggel szemben, és a múzeumok sokkal inkább a megőrzésre, a kutatásra és a kommunikációra összpontosítanak. A modern művészetek nyugatorientált kánonja pedig bővülni fog az afrikai és ázsiai művészetek integrálásával, ráadásul a múzeumokat bárki ingyen látogathatja majd – ismerteti jövőképét Yilmaz Dziewior, a kölni Ludwig Múzeum igazgatója. Bármelyik szcenárió valósul meg, abban mindenki egyetért, hogy új korszak kezdődött a múzeumok világában. A múzeumlátogatás egyre kevésbé lesz unalmas program, a hódolatteljes bámulat templomaiból találkozóhelyek, interaktív agorák formálódnak.

„Miközben biztosra veszem, hogy húsz év múlva is megmaradnak a tárgyak bemutatására szolgáló klasszikus vitrinek és a hozzájuk rendelt precíz ismertetőszövegeket kínáló táblák, az adott objektumokról a digitális média révén az eddiginél jóval több tudásanyaghoz juthatunk. Vetítések, játékos ötletek segítenek abban, hogy a mostaninál szélesebb publikum érdeklődését elégíthessük ki” – vetíti előre a jövőt Daniele Turini, a baseli Történeti Múzeum szakértője. Ide sorolja a „multimédia-asztalokat”, ahol érintőképernyőn keresztül kapcsolódik össze tudás és tapintás. Ezek segítségével már sokkal több hasznos információt lehet tárolni és lehívni, mint analóg módon.

Széles körben hódít a „bővített valóság” (augmented reality) is, ahol a múzeumlátogatók egy speciális szemüveg segítségével például az őskor vagy éppen a középkor világába csöppenhetnek. A fikciós játékok és a digitális mesélés az „információs szórakozás” (infotainment), vagyis a tudnivalókat a szórakozással ügyesen vegyítő keverék forma irányába visznek bennünket. Egyre többen szeretnék, hogy a múzeumokban kiállított tárgyakról szóló szövegek a saját okostelefonjukon is olvashatók legyenek ahelyett, hogy a kiállított tárgyak mellé helyezett táblákról kellene kiböngészniük vagy audioguide segítségével meghallgatniuk az információkat.

A műtárgyak leggazdagabb online gyűjteményével rendelkező Google Kulturális Intézet eközben hetven ország hatmilliónál is több műkincsét digitalizálta és tette online hozzáférhetővé. Prominens partnerei között megtalálható a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a londoni British Museum, a firenzei Uffizi, de a zürichi Kunsthaus is. A Google platformján – avat be a részletekbe Björn Quellenberg, a svájci múzeum munkatársa – egy 360 fokos speciális kamera felvételeinek köszönhetően a látogató virtuális sétákat tehet. Arra is van módja, hogy jelentős festők alkotásait olyan felbontásban tekintse meg, ami néhány klikkeléssel már a festmények legfinomabb ecsetvonásait is képes megjeleníteni, és ahol olyan parányi részletek is jól láthatóak, mint a képeken szereplő alakok mimikája és gesztusai.

Új, ma még szokatlan kiállítóhelyeket említ Abdellah Karroum, a dohai Modern Művészetek Arab Múzeumának direktora, és hangsúlyozza, hogy a jövő múzeumainak be kell épülniük a mindennapi életbe is. Megjelenhetnek egy repülőúton is, például Sanghaj és Los Angeles között, vagy éppen a Földközi-tengerre álmodott úszó településeken.

LINDNER ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia