szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A magyar rocktörténet számos nagy slágerének szövegét írta meg, míg együtt dolgozott az Omegával, az LGT-vel és színpadra állították a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot. 75 éves Adamis Anna.

Vannak olyan dalok a magyar rocktörténetben, amiket generációtól függetlenül mindenki ismer. A mai napig játsszák a rádiók, dudorásszuk őket a zuhany alatt és énekeljük a tábortűz mellett – gyakorlatilag elindultak a modern kori népdalosodás felé. (Ennek a folyamatnak folklorizáció a nagyon komoly neve.)

Ilyen például a Gyöngyhajú lány, a Petróleumlámpa, a Valaki mondja meg, a Ringasd el magad és még sorolhatnánk. A közös metszet ebben a négy számban, hogy mind a zeneszerző Presser Gábor és a költő Adamis Anna együttműködésének eredménye. Így lép Adamis Anna olyan szerzők örökébe, mint Goethe, Puskin, itthon Petőfi Sándor vagy Czuczor Gergely, akiknek a versei minimális változtatással tovább éltek népdalokként is.


Bár Adamis Anna zárkózott ember, szerzői lemezein saját érzéseit, gondolatait is tetten érhetjük. Zárkózottságát egyszer így jellemezte:

Olyan vagyok, mint a parázsló tűz, aki közelebbről néz, többet érez belőlem.

A felvidéki Gútán (ma Kolárovo, Szlovákia) született, orvos apja négy gyermeke közül a legfiatalabbként. Szentendrén nőtt fel, gyermekkorában rengeteget olvasott, zongorázott, nyelveket tanult, érdekelte az irodalom, a színház. A művészetek iránti rajongása aztán az egyetemen még inkább felerősödött. Tagja volt a legendás Egyetemi Színpadnak, és főszerepet játszott az Egy szerelem három éjszakájában. Publikálni pedig már joghallgatóként, 1965-től elkezdett különféle lapokban. Ez a kettőség határozta meg még néhány évig az életét: lediplomázott és utána egy rövid ideig jogász volt, de aztán teljesen a művészetnek szentelte magát. Feleségül ment Laux Józsefhez, aki az Omega együttes dobosa volt, és elkezdett nekik dalszövegeket írni – a többi már történelem.

©

Az Omegára 1967-ben figyelt fel a Budapesten fellépő Spencer Davis Group menedzsere, aki kéthetes angliai turnéra hívta meg az együttest. Ekkor készültek az Omega első, angol nyelvű lemezének felvételei, a Decca által kiadott album Omega Red Star címmel került a boltokba.

Adamis Anna négy szám szövegét írta, és a saját bevallása szerint szeret angolul dolgozni a nyelv tömörsége és merészsége miatt. Szövegei nem a magyar dalok fordításai voltak, hanem ugyanabból a hangulatból bontotta ki őket, mint az eredetieket. A hír hallatán az Omega itthon is lehetőséget kapott egy magyar nyelvű lemez elkészítésére, így született meg

az első olyan magyar könnyűzenei album, amely egyetlen előadó számait tartalmazta.

A Trombitás Frédi és a rettenetes emberek valamennyi dalszövegét Adamis Anna írta. Az album két héten belül aranylemez lett, ami abban az időben százezer eladott példányt jelentett, és igen komoly sikernek számított.

Az Omegával még két lemezen dolgozott, az együttesből ezután vált ki Laux és Presser Gábor billentyűs, zeneszerző, hogy létrehozzák az első magyar szupergrupot, az LGT-t. Adamis az LGT "ötödik tagja" lett, az első öt lemezen ő írta a dalok többségének szövegét. Ezek között olyan örökzöldek vannak, mint az Ezüst nyár, a Kotta nélkül, az Ő még csak most tizennégy, az Álomarcú lány, a Ha a csend beszélni tudna. Az LGT első két angol nyelvű albumát is ő jegyezte, a Los Angelesben felvett All Aboard című lemez 12 dalának angol szövegét 10 nap alatt írta meg.

Műveivel külföldön is sikert aratott, a Gyöngyhajú lány angol nyelvű változata 1970-ben a tokiói Yamaha fesztiválon különdíjat nyert, 1977-ben az Amerikai Dalfesztiválon szövegírói díjat kapott. A Gyöngyhajú lány nemrégiben ismét reflektorfénybe került, mert Kanye West engedély nélkül használta fel 2013-ban megjelent New Slaves című dalában. Az ügyben peren kívüli megállapodás született az amerikai rapper és a szerzők, Adamis Anna és Presser Gábor között. Az Amerikában így ismertté vált dal az októberben a mozikba kerülő Mid90s című film előzetesében kapott hangsúlyos szerepet. (ITT hallhatja, 1:12-től.)

Az Omega- és LGT-slágerek mellett legismertebb munkája a tragikus-melankolikus Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról dalainak szövege, amik közül a Valaki mondja meg, a Vinnélek, a Menni kéne, a Ringasd el magad és az Arra születtem önállóan is slágernek számítanak. A Déry Tibor kisregényéből készült darab 1973-as bemutatója óta több mint négyszáz előadást ért meg, és megnyitotta a magyar rockzene útját az irodalom irányába.

1975-ben született Adamis Anna Harmincéves vagyok című nagysikerű zenés színpadi darabja, melyben hol szatirikus, hol lírai szövegeivel sajátos szemszögből láttatja a hazai történelmet, többek között a háborút, a SAS-behívót, a Kossuth híd építését.

Adamis Anna és az LGT útjai Laux József 1976-os disszidálása után elváltak, és bár házasságuk is véget ért, Adamis telefonját évekig lehallgatták, útlevelét elvették. A munkát folytatta, a dalszövegek mellett Gross Arnold grafikusművésszel közösen 1979-ben könyve jelent meg Versek és képek címmel. 1993-ban kiadott gyermeklemezének a Tintás ujjak címet adta, 1997-ben átfogó válogatás került a boltokba életművéből. 1998-ban állították színpadra a Szent István körút 14. című zenés darabot, amely szövegeinek egy részét ő jegyzi, a Black Advent című operát, amelynek librettóját írta, a zenéjét pedig Vukán György szerezte, 1999 adventjén mutatta be a Magyar Állami Operaház.

Alig akad olyan hazai előadó, aki ne énekelte volna dalait. Életműve több mint száz lemezre rúg, a hetvenes évektől napjainkig olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Kovács Kati, Szörényi Levente, a Neoton Família, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bontovics Kati, Malek Andrea, Varga Miklós, Bács Ferenc, Szörényi Örs és Keresztes Ildikó.

Az alkotói folyamatról így nyilatkozott:

A dal három rétegű, és ha a zene készül el előbb, a zenei forma, a zenei gondolat adja a kereteket. E foglalat tartalmát a szöveg hozza és tölti meg érzésben és gondolatilag. Így válik egésszé a dal. Az a szöveg jó, amelyik a zenével együtt él, vele együtt válik teljessé. A zene a szavakat az emberi beszéd szférájából más megértési és hangulati dimenzióba emeli át.

Itthon 1976-ban az év szövegírójának választották, 1995-ben Artisjus életmű-díjat, 1997-ben Huszka Jenő-életműdíjat kapott. 1996-ban művészeti munkájának elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át, 2011-ben a V. kerület díszpolgárává avatták, 2013-ban szülővárosa Pro Urbe Díját vehette át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!