szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Visszatérés Epipóba című filmhez készült anyagban részletesen mesélt Sipos Pállal történt találkozásáról Magyari Péter, a gyerekeket molesztáló tanárról készült 444.hu-s cikk szerzője. Az interjúból kiderül, hogy Sipos hogyan állt rá a beszélgetésre, és az is, hogy olyasmit is felhozott a védelmére, ami a cikkbe végül nem került bele.

Szeptember végén jelent meg a HBO filmje, a Visszatérés Epipóba, amit azt követően forgatott le Oláh Judit rendező, hogy a Sipos Pál által szervezett nyári táborokban történt visszaélések napvilágra kerültek.

A filmről két cikkünkben is olvashat:

„Nem tudom, képes-e felismerni, hány élet ment tönkre"

Hat évvel ezelőtt a 444 leleplező cikkéből derült ki, hogy egy budapesti elit iskola elismert, a gyerekek rajongását is élvező magyartanára a 80-as években molesztálta a diákjait.

Túl sokat vállal a Visszatérés Epipóba, és mint film nem áll össze

A rendező három szálat is próbál végigkövetni filmjében, de ezekből nem sikerült koherens filmet alkotnia. Sárközy Réka írása.

A Sipos Pál által elkövetett molesztálásokról először Magyari Péter cikkében olvashattunk, amely a 444.hu-n jelent meg Utána minden állat szomorú címmel 2014-ben. Ehhez képest meglepő volt, hogy a HBO filmjében sem a lapot, sem a szerzőt nem említették, épp csak halvány utalás volt arra, hogy megjelent korábban minderről egy cikk. A premiert követően újságírói körökben visszatetszést keltett a sztori eredeti feltárójának elhallgatása.

Most kiderült, hogy Oláh Judit annak idején felvett egy interjút Magyari Péterrel, ami végül nem került be a filmbe, most viszont külön megjelentette az HBO. Ebben mesélt a szerző a Sipos Pállal történt találkozásáról.

Magyari az interjúban elmondta, hogy politikai újságíróként jellemzően nem ennyire személyes témákat dolgoz fel, de a manipuláció és a hatalmi helyzet ebben is ugyanúgy benne volt, mint azokban az anyagokban, amelyekkel korábban foglalkozott. Az újságíró elmesélte, hogy akkor találkozott Sipossal – vagy ahogyan a cikkében is nevezi, S. tanár úrral –, amikor a cikkével lényegében már készen volt. Amikor telefonon először csak annyit említett neki, hogy cikket írt arról, hogy mennyit foglalkozott gyerekekkel, S. megörült ennek. Ám amikor hozzátette, a cikkben az is szerepel, hogy S. szexuálisan visszaélt a rábízott gyerekekkel, elhallgatott. Magyari ezt követően huszonnégy órát hagyott a cikk főszereplőjének, hogy visszajelezzen, akar-e reagálni az írásban szereplő állításokra, ami végül másnapra létre is jött.

„Mindketten idegesek voltunk, a 45 perces interjú alatt fejenként majdnem egy doboz cigit elszívtunk” – mondta Magyari, aki szerint Sipos a maga szempontjából okosan viselkedett, hiszen nem tagadott semmit, valamennyire azonban próbált hatni az újságíróra, például arról beszélt, hogy mennyire nem szeretné, ha a gyerekei a cikkből értesülnének a történtekről, illetve arról, hogy ő is áldozat volt gyerekként. Azt is kérte, hogy hadd olvassa el előre a cikket, de Magyari ezt nem engedte, attól tartva, hogy felismeri a megszólalókat, és nyomást próbál gyakorolni rájuk.

A Magyarival készült interjúból az is kiderül, hogy S. olyasmiről is beszélt, ami a cikkből maradt ki: felhozta, hogy mennyire nehéz volt a nyolcvanas években melegként élni. „Ezt éreztem a legérvénytelenebbnek a felsorolt érvek között ” – indokolta az újságíró, miért nem hagyta végül benne az írásában ezt a védekezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?