Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A túlzott s gyakran illegális halászat miatt kihalás fenyegeti a világ egyik legkedveltebb csemegéjét, a kékúszójú tonhalat. A 30 éves kort is megérő, gyakran három méter hosszú, több száz kilós hal első osztályú húsáért Tokió híres halpiacán, a Tsukijin kilónként több mint 50 ezer forintnak megfelelő jent is fizetnek a vásárlók. Veszélyben van továbbá a sárgaúszójú és a nagyszemű atlanti tonhal is: az európai szendvicsezők és a szusibárok közönsége nem is sejti, milyen durva és véres folyamat, míg az óriási hal apró falatkák, krémek, konzervek formájában az asztalra kerül.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Elindítottuk Nagyítás Facebook-oldalunkat, ahol fotógalériáink mellett a fotós világ érdekességeiből válogatnak képszerkesztőink. Kövessenek minket a Facebookon is!

MTI Természet

Két tonhalfajt fenyeget a kihalás veszélye

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalófélben lévő déli kékúszójú tonhal mellé két másik tonhalfajt is felvett a veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös könyvbe. Ez az első alkalom, hogy globális felmérés készült ezen értékes, túlhalászat által fenyegetett halakról.