Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg Budapesten a jobbik tisztviselői a képviselőház aulájába szorultak, és a parlament körül rohamtempóban folyik az építkezés, az indonéz erdőtűz füstje Kuala Lumpurt fojtogatta, egy szál kötélen sétált át a Grand Canyonon Nik Wallenda, a wimbledoni friss fű pedig nagy nevű áldozatokat szedett. Ez volt az elmúlt hét képekben.

Dél-Afrika, Qunu: pásztorfiú Nelson Mandela szülőfalujának határában.
©
Kuala Lumpur: füstköd a belvárosban június 24-én. A szomszédos Indonéziában pusztító erdőtüzek miatt annyira szennyezetté vált a levegő Johor szövetségi állam két körzetében, hogy ott az előző nap a malajziai hatóságok szükségállapotot vezett be.
©
Ciutadella, Spanyolország: ünnepség Szent János napjának előestjén.
©
Wimbledon, Egyesült Királyság: Viktorija Azarenka esése után a tenisztornán. A sérülés miatt a második forduló előtt visszalépő, tavaly elődöntős Azarenka azt kéri a wimbledoni tenisztorna szervezőitől, vizsgálják meg, hogy miért csúszósabb a fű a pályán. A viadalon eddig Azarenkán kívül John Isner, Marin Cilic, Radek Stepanek, Steve Darcis, Guido Pella, Philipp Kohlschreiber és Romina Oprandi sérült meg.
©
Svájc: az olvadás megfékezésére óriási takarókkal borították be Rhone-gleccser barlangjának a bejáratát és környékét, hogy megvédjék a jeget a napsugaraktól.
©
Wolong, Szecsuán tartomány, Kína: óriáspanda-ikrek születtek a Wolong Természetvédelmi Övezetben.
©
Budapest: javában zajlik a Kossuth tér átalakítása: folyamatosan dolgoznak a munkagépek, eltűntek az utak és a villamossínek.
©
Fuzhou, Kína: Vang Hongbin, a Lightningfan gitárosának játéka. Az elektromérnök Vang egy Tesla-tekerccsel képez feszültséget, ami azt a látszatot kelti, mintha zenekarának hangszereiből villámok csapnának ki.
©
You Are The Art (A művészet Te vagy) című háromdimenziós festménykiállításon tigris és dinoszaurusz mászik ki a festményből, de azt is átélhetik a látogatók, milyen az, amikor hajótöröttként egy tutajon hánykolódnak a zúgó tengeren. A németországi Augustusburg kastélyban összesen 24, kínai és koreai művészek által készített alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.
©
Budapest: szerdán a jobbik tisztviselői a képviselőház aulájában kezdték el a munkát. A pénteki parlamenti obstrukciójuk miatt Kövér László házelnök megtiltotta a frakció munkatársainak belépését, amiért a Jobbik feljelentést tesz.
©
Maeklong, Thaiföld: vonat a helyi piacon. A ''Maeklong Railway Market'' különlegessége a rajta keresztülhaladó vasút, melyen ha szerelvény érkezik, az árusok egyszerűen csak behúzzák portékáikat, a vonat elhaladása után pedig visszapakolnak.
©
Fortaleza, Brazília: könnygázgránát indul a tüntetők felé. A kezdetben a buszjegyáremelés elleni tiltakozásokat egy kisebb, egyetemistákból álló csoport szervezte, ám az irányítás a héten kicsúszott a kezükből. A korrupció, a labdarúgó-stadionok és a szegénység elleni tüntetők folyamatosan összecsapnak a gumilövedéket használó rendőrökkel.
©
Budapest: demonstrálót visznek a rendőrök a keddi tüntetésről. Bírósági ítélet helyett vonulásos tüntetés kerekedett a devizahitel-szerződés ügyéből. A tüntetők, akik a Kúria előtt várták délelőtt a számukra létfontosságú ítéletet, megindultak a belvárosba: az Oktogonnál vörös festékkel fújták le az Erste bank ablakait, nem sokkal később kisebb tömegverekedés is kialakult. A BRFK szóvivője kedd délután közölte: gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesznek a nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen.
©
Little Colorado folyó, USA: egy évvel azután, hogy egy öt centiméter széles kábelen átegyensúlyozott a Niagara-vízesés felett, a Grand Canyont is átszelte Nik Wallenda: az amerikai kötéltáncos 22 perc 54 másodperc alatt tette meg a 450 méteres távot 457 méteres magasságban az alatta kanyargó Little Colorado folyó felett. Előtte egyetlen kötéltáncos sem kelt még át a Grand Canyon felett.
©
Irán: kábítószer-robbantás Teheránban - mintegy ötven tonna szert semmisítettek meg.
©
Chuncheon, Koreai Köztársaság: katonák elevenítik fel a 63 éve kirobbant koreai háború pillanatait. Az 1950 és 1953 között zajló koreai háború volt a hidegháború első fegyveres konfliktusa, valamint mind közül a legvéresebb is: mintegy 3 millió áldozatot követelt. Jogilag máig tart a háború, mivel a felek 1953-ban csupán tűzszünetet kötöttek, amelyet 2013 márciusában Észak-Korea felmondott.
©
Brüsszel, Belgium: a Femen aktivistái az EU bizottságának épületéből távozó tunéziai miniszterelnök autóját próbálták meg feltartóztatni. A biztonsági őrök azonnal közbeléptek, többüket a földre szorították, megakadályozva ezzel akciójuk folytatását.
©
Olbia, Olaszország: a francia Sebastian Ogier érkezik a FIA World Rally Championship tizenegyedik szakaszán.
©
San Fransisco, USA: az ''Emirates'' AC-72-es hajójának próbaútja a közelgő Amerika Kupa előtt. Háttérben a Golden Gate- híd.
©
Athén, Görögország: szuperhold a Poszeidón-templom mögött. A Hold ekkor elliptikus pályának földközeli pontján tartózkodik, ezért harminc százalékkal fényesebbnek, s tizennégy százalékkal nagyobbnak látszik, mint máskor.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Egy menekült és egyetlen tárgy. Te mit vinnél magaddal? - Nagyítás-fotógaléria

Az ENSZ 2001-ben határozott arról, hogy június 20-át a Menekültek Világnapjává nyilvánítja, hogy ezzel is felhívja a figyelmet mindazok sorsára, akiknek háborúk vagy üldöztetés miatt el kell hagyniuk a szülőföldjüket. A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az idei világnapra fotókat gyűjt a világ minden tájáról, rajtuk menekültek és egy-egy tárgy, amit magukkal tudtak vinni, amikor hátra kellett hagyniuk az otthonukat. A hvg.hu Nagyítás galériája ezekből a képekből válogat. De megtalálják annak az öt ismert magyarországi személynek a fényképét és vallomását is, akiket az UNHCR budapesti irodája kért fel: mondják el és mutassák meg, mi az, amit, ha menekülniük kellene, ők magukkal vinnének.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Aki lehozta a Holdat a Földre – Nagyítás-fotógaléria

Leonyid Tiskov orosz művész az egész világot bejárta, de sosem volt egyedül, saját holdja végig elkísérte. Az erről készült, "Private Moon" című sorozata a Holddal való találkozását mutatja be az éjszakai Párizsban, hajnali fények közt egy tó közepén, Tajvan partjainál, berlini erkélyeken, Moszkva háztetőin, vagy éppen a sarkvidék kunyhói mellett. ''A világegyetem közepén fekszünk, épp olyan fontosak vagyunk, mint a Hold vagy más égitestek'' – üzeni a sorozattal Tiskov. ''Sokkal több ez nekem, mint egy fotósorozat. A Hold az a fényes pont, mely összehozza a különböző nemzetiségű és kultúrájú embereket.'' – magyarázza a művész, akinek sorozatából válogattunk.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Ha megdobnak sárga festékkel dobd vissza pirossal - Nagyítás-fotógaléria

A Holi - más néven a színek fesztiválja - a hindu kultúra egyik legvidámabb ünnepe. A téli szezon utolsó teliholdjának napján az emberek illatos és színes porokkal szórják meg egymást, így köszöntve a tavaszt és biztosítva a bőséges termést az elkövetkezendő esztendőre, a nők pedig botokkal vesznek elégtételt a férfiakon a hindu mitológiában élő sérelmeik miatt. Ezen a napon fiatalok és idősek, gazdagok és szegények, nők és férfiak együtt ünnepelnek, és ha meg nem is szűnnek, de egy rövid időre elhalványulnak a társadalmi különbségek.

hvg.hu Nagyítás

A bedeszkázott ajtók titkai – Nagyítás-fotógaléria

Hol foglalt házat egy budapesti punkbanda? Mi lesz a sorsa az üresen álló belvárosi romos épületeknek? Kik játszottak a romkocsmában forgatott pornófilmekben? A Hosszúlépés. Járunk?-csoport túráján a budapesti squatkultúrát ismerhetjük meg, benézhetünk bedeszkázott ajtók mögé, és izgalmas történetek hallhatunk a hazai házfoglaló akciókról.

Stiller Ákos, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Nem lett második Vietnam: Irak tíz éve - Nagyítás-fotógaléria

Tíz éve tört ki az iraki háború. Szaddám uralma villámgyorsan összedőlt, de Irakot nem sikerült stabilizálni, vegyi fegyvereket sem találtak. A hatalmas kudarc mégis elmaradt, David Petraeus tábornok úrrá lett a káoszon, és 2011 decemberében az utolsó amerikai katona is elhagyta az országot.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Tour de France: fotók a régi időkből – Nagyítás-fotógaléria

Június 29-én indul a 100. Tour de France kerékpáros körverseny, melyen összesen 3360 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek. A rajtot követő három szakaszt Korzikán teljesítik, július második napjától Nizzában, később pedig a Pireneusokban folyik majd a küzdelem. Az utolsó szakasz a versailles-i kastély kertjéből rajtol, a befutó pedig az eddigi hagyományoknak megfelelően a Champs-Élysées-n lesz – ezúttal villanyfényben. Összeállításunkkal e kerek jubileumot vezetjük fel – archív Tour-képekől válogattunk.