Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szivárvány zavarta meg az ország nyugalmát, Ferenc pápa lett az év embere, Nelson Mandelától elbúcsúztak, Obama és Cameron a gyászszertartás közben nyomott egy selfie-t, és megérkezett a Hobbit következő része. A hét eseményei képekben.

Gyönyörű szivárvány zavarta meg a hétfő reggel szürke hangulatát. A budapestiek fényképezőgépet és telefont ragadtak, hogy dokumentálják az égi jelenséget. Arról egyelőre nem érkezett jelentés, hogy a GDP-re, illetve a termelésre milyen hatással volt az így kiesett munkaidő.
©
Az Együtt-PM két független országgyűlési képviselője, Szabó Rebeka és Scheiring Gábor „Kit védtek? Ne kamuzzatok tovább NAV-ügyben!” feliratú molinót feszített ki hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén. Kövér László csütörtöki előterjesztésében azt javasolja, a parlament 131 ezer forinttal csökkentse Szabó Rebeka és 50 ezer forinttal Scheiring Gábor tiszteletdíját, mert súlyosan megsértették az Országgyűlés rendjét.
©
Kerényi Imre miniszteri megbízott sajtótájékoztatón mutatta be a Nemzeti Könyvtár legújabb köteteit. A következő "hullámban" kortárs írók műveit adják majd ki.
©
Áder János köztársasági elnök koszorút helyez el Antall József sírjánál az egykori miniszterelnök halálának 20. évfordulóján.
©
Munka a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új szociális pékségében Budapesten. A pékségben megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztatnak.
©
Johannesburg, Dél-Afrika - Barack Obama amerikai elnök érkezését várják Nelson Mandela egykori dél-afrikai államfő gyásszertartásán. A búcsúztatás heves esőben, több mint 90 külföldi vezető, Mandela családja és a Dél-afrikai Köztársaság politikai vezetése részvételével zajlott a Soccer City stadionban.
©
Abszolút a hét képe - Barack Obama amerikai elnök, David Cameron angol miniszterelnök és Helle Thorning Schmidt dán miniszterelnök Nelson Mandela gyászszertartásán készített közös fotót.
©
Kijev, Ukrajna - tüntetők a barikádon.
©
Ferenc pápa lett az év embere 2013-ban az amerikai Time magazin szerint. Az argentin pápa mások mellett Edward Snowdent utasította maga mögé.
©
Bossembélé, Közép-afrikai Köztársaság - gyerekek ételt kérnek egy francia katonai alaptáborban. Franciaország a közelmúltban 1600-ra növelte katonái számát a Közép-afrikai Köztársaságban. A fővárosban, Banguiban a múlt héten kitört harcokban közel félezren vesztették életüket.
©
Bangkok, Thaiföld - Kormányellenes tüntető pihen rendőrpajzzsal és deszkával felfegyverkezve. A thaiföldi ellenzéki tüntetők csütörtökön Bangkokban elvágták a miniszterelnöki hivatal elektromos kábelét, és azt követelték, hogy a rendőrség hagyja el a területet. A tiltakozók célja az, hogy még a február másodikára kiírt választások előtt eltávolítsák hivatalából Jinglak Sinavatra kormányfőt. Most azzal fenyegetőztek, hogy erővel hatolnak be az épületbe, ha a rendőrség nem távozik.
©
Különleges katonai bíróság elé állították, és rövid úton ki is végezték Észak-Koreában Csang Szong Teket, az ország első embere, Kim Dzsong Un nagybátyját és egykori mentorát. A hivatalos indoklás szerint Csang Szong Tek "ideológiailag elhajlott, a kapitalista életmód befolyása alá került, elegáns éttermekbe járt, kaszinókban költötte az ország birtokában lévő külföldi valutát, a tengerentúlon kezeltette magát egészségügyi problémáival, rossz gazdasági döntéseket hozott, elkótyavetyélte az ország értékeit, kenőpénzt fogadott el, szeretőket tartott, kábítószert fogyasztott, és ellenforradalmi csoportot vezetett".
©
Gáza, Palesztina - fiatalok próbálnak átkelni a heves esőzések során vízzel elárasztott utcán. a hatóságok harminc embert kórházba, többeket pedig biztonságos helyre szállítottak. A vízgyűjtő medencék már megteltek és az üzemanyaghiány miatt nem tudták belőlük kiszivattyúzni a vizet, a hatóságok ezért ideiglenes megoldásként homokzsákokkal zártak le bizonyos utcákat, hogy távol tartsák a vizet a lakóépületektől.
©
Montevideo, Uruguay - szerdán az uruguayi szenátus elfogadta a marihuána legalizálását célzó törvénytervezetet. Így Uruguay lett a világ első országa, ahol engedélyezték a kábítószer marihuána korlátozott mértékű termesztését, árusítását és fogyasztását is.
©
Allahabad, India - munkások húznak egy gerendát egy ideiglenes hajóhíd elkészítéséhez a Gangesz folyónál, a Kumbh mela fesztiválra készülve. A Kumbh mela egy tömeges hindu zarándoklat, aminek során a hívek rituálisan megfürdenek a Gangesz folyóban.
©
Szokatlan hideggel és bő csapadékkal, a magasabban fekvő hegyekben hóeséssel kezdődött meg idén az izraeli tél. Jeruzsálemben csütörtök éjjel havazott, ezért csütörtökön elmarad a tanítás a város iskoláiban, mert a havas utakon leállt a közlekedés, mivel az izraelieknek nincsenek megfelelő járműveik erre az időjárásra, és nem használnak téli gumiabroncsot.
©
Jótékonysági "Mikulás futtatás" elnevezésű futóverseny Londonban.
©
Jelmezbe öltözött rajongók érkeznek A hobbit-filmtrilógia második részének, a Smaug pusztaságának európai bemutatójára Berlinben.
©
A dániai Herningben rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokság megnyitója csütörtökön.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Elhunyt Nelson Mandela, a 46664-es fogoly - Nagyítás-fotógaléria

Huszonhét évet töltött börtönben, de ez sem törte meg. Viselkedésével, tartásával, nézeteivel egy ország történelmét írta át, jelképévé vált a polgárjogi harcnak, kiállásával pedig - legalább részben - a világot is megváltoztatta. Nelson Mandela, a híres 46664-es fogoly, 95 éves korában, csütörtökön meghalt. Képes összeállításuk egy igazán nagy ember életének kulcsmomentumairól.