Tetszett a cikk?

Egy rockzenekar backstage-ében uralkodó állapotokról azért vannak elképzeléseink. De milyen a hangulat a színpad mögött akkor, ha egy szimfonikus zenekar éppen Bartók Bélára hangolódik, és az Elba partján, a hamburgi Elbphilharmonie épületében készül a koncertjére? Elkísértük a Budapesti Fesztiválzenekart a német városba, ott voltunk velük a próbán, a backstage-ben és a fellépésükön is. A hangzást nem, de a látványt meg tudtuk örökíteni.

Cser Krisztián, Komlósi Ildikó operaénekesek és Sebestyén Márta népdalénekes a Liszt Ferenc Repülőtéren. Nemsokára indul a gép Hamburgba, hogy ott a Budapesti Fesztiválzenekarral előadják A kékszakállú herceg várát, illetve Bartók Béla népdalgyűjtéseit.
©
A BFZ a hamburgi Elbai Filharmónia hangversenytermében lépett fel két este is. Március 25-én Bartók A csodálatos mandarinját, a Cantemus gyermekkórussal a zeneszerző által gyűjtött népdalokat és a Concertót adták elő.
©
Március 26-án a koncert első felében a Román népi táncok és Sebestyén Márta előadásában magyar népdalok voltak műsoron, a szünet után pedig A kékszakállú herceg vára, Bartók Béla egyfelvonásos operája következett. Itt éppen az operát próbálják Káli Gábor karmesterrel.
©
Az Elbphilharmonie akusztikája közel tökéletes.
©
Egyedül akkor van baj, ha operát kell előadni. A hangversenyteremnek van ugyanis olyan szeglete, ahol nem lehet jól hallani az énekeseket, ha közben a zenekar is szól. A kékszakállú próbáján erre kellett megoldást keresni.
©
A hamburgi turnéállomáson mindkét estén Káli Gábor vezényelt.
©
Koncentrált figyelem a próbán. Hamarosan koncert.
©
Nemsokára felkerül a szmoking, és kezdődik az előadás.
©
Backstage.
©
Zentai Róbert technikai vezető is készül a koncertre. Nélküle nem jöhetnének létre az előadások. 1994 óta a csapat tagja.
©
Fejérvári Zsolt nagybőgős, még a backstage-ben. Fiatal végzősként került a zenekarba, most már több mint 30 éve itt zenél.
©
Rézfúvósok hangolnak, bemelegítenek.
©
Ilyen pazar kilátással elég könnyen megy a ráhangolódás.
©
Táskák, tokok, hangszerszállító ládák mindenütt.
©
Van ruhafogas, meg hegedűfogas is.
©
Azért a nagybőgőtokok néznek ki a legjobban, így, felmatricázva.
©
Ujj- és légzőgyakorlatok.
©
Ezen a helyszínen muszáj fotót küldeni a családnak.
©
Elképesztő látvány: a BFZ az Elbphilharmonie hangversenytermében.
©
Elégedett mosoly Káli Gábor arcán. A karmesternek hirtelen kellett beugrania a turnéra Fischer Iván helyett. Most először dolgozott együtt a zenekarral, mégis nagy sikert aratott.
©
Így néz ki a telt ház az Elbphilharmonie hangversenytermében.
©
A koncert véget ért, kezdődik a bepakolás. Másnap a csapat Luxembourgba indul.
©
Nem könnyű munka a nagy hangszereket ide-oda tologatni.
©
Turnébusz. Ez ment tovább Luxembourgba is.
©
Csatlós Hanna Kult

Mintha mi, magyarok elmennénk a Real Madridhoz, és ott fociznánk

Ritka az olyan munkahely, ahol az ember örömmel húz le 20 vagy akár 30 évet is egyben. Még kevesebb az olyan munka, amely estéről estére eufóriát ad. A Fischer Iván alapította Budapesti Fesztiválzenekar pont ilyen közeg a zenészek számára. Ezt a vonzerőt próbáltuk megfejteni a zenekar hamburgi fellépésén.