szerző:
Marx testvérek
Tetszett a cikk?

A Túró Rudi: történelmi igazságtétel. A harc, amit megnyertünk a Szovjetunió ellen. Lázadó a desszertek között, a lázadók desszertje. Aki magyar, Rudit fal.

A legsötétebb 50-es években elküldtük legjobb katonáinkat Mordorovgorodba, és elhoztuk a Túró Rudi ötletét. Gasztrofegyvert kovácsoltunk belőle, ami túrópörölyként lassan zúzta össze a Szovjetuniót.

Milyen volt az eredeti verzió?

Kutatásunk az Igazi Rudolf után több mint történelmi nyomozómunka, inkább időutazás. Az ösvényt, amely a pöttyös aranykorig vezet, rudik, trudik, túródesszertek, bonbonok és guruk szegélyezik. Akad köztük olyan, aki rossz korba született. Neki segítünk megtalálni a megfelelő helyet és időt, ahol végre felidézheti magában az igazi lázadót. Akad olyan is, aki mint az Örök Zsidó vagy a Bolygó Hollandi csak tévelyeg a történelem idején kívül, nincs célja, nincs hivatása, nincs benne rebellis szellem. Őket nem visszük sehová.

©

Mi alapján ítéljük meg lázadó karakterüket?

Csokiroppanás: A hűtőben tartott Rudi fátyolosan gyöngyöző felülete úgy roppan, mint az új kenyér kérge?

Páralecsapódás: A hűtőből kiemelt Rudi felületén úgy csapódik le a pára, ahogy az a Fürdők Országában elvárható?

Csoki-túrókrém arány: Mindennek fundamentuma a kontraszt. Mint befogadó nemzet, örömmel látjuk a harmadik, negyedik, satöbbi ízeket a palettán, de aki él a lehetőséggel, jobb ha tudja, nagyon nehéz missziót vállal. A harmadik zamat bevonásával az eredeti kontraszt megbomlik, az egyensúly felborul, és az önös célokból folytatott belharcok legyengítik a lázadó szervezetet.

Keresztmetszet: Félbevágjuk, és megnézzük, mennyire rendezett a felület, címertani szempontból elfogadható-e.

Csomagolás: Nem ragaszkodunk a pöttyökhöz, sokkal inkább a könnyű bonthatósághoz, és az olvasható szöveghez.

A sikert Pesti Srácban mérjük. 5 Pesti Srác maga a történelmi igazságtétel.

Az időutazáshoz kölcsön kérjük Doktor „Doki” Brown időgépét (Vissza a jövőbe), a repülő DeLoreant. Öveket becsatolni, gyorsulunk 88 mérföld-per-óra sebességre, a fluxus-kondenzátor működik, időugrunk.

1. Pöttyös, natúr

©

A Magyar Tejipari Kutató Intézet 1954-es látogatása után, ahol megismerték a „túró mignont” és a „szocialista tejipart”, többéves kísérletezés következett a Rottenbiller utca 31. alatt. Az 1968-ban elindult első gépsort gyorsan kinőtték: először Nyíregyházára, majd Mátészalkára költözött a gyártás. A mai jogutód, a FriesLand Campina Hungária Zrt. Mátészalkai tejüzemében készül minden pöttyös termék.

Az igazi kihívást a logisztika jelentette. A töltelék miatt a szavatosság idejét szűkre szabták, alig néhány óra maradt a boltokban az eladásra. Városi legendák szerint a ma gyakran hiányolt savanykás íz egyik összetevője éppen az erjedésnek indult túró.

A márkajegyként szolgáló csomagolás és a név Klein Sándornak, a fiatal pszichológusnak köszönhető. Reklámipar híján a magyar néplélek ismerője állt elő a ritmikus névvel, de még a menza bögrékről és alsó tagozatos osztályzatokból ismert piros pöttyökkel.

Jobbikosok persze akkor is voltak, ez a mi nemzetünk keresztje, rögtön neki is kezdtek az erkölcscsőszködésnek a Hírlapkiadó Vállalatnál. „Túró Rudi?? Biztos a faszra utal!! És különben is, milyen név ez már, hogy Klein?” De rossz az, aki rosszra gondol. Maradt tehát Túró Rudi, pöttyökkel.

Érdekesség, hogy e két márkajegyet védi csak jogi oltalom, a tartalmat nem. Forma és külsőség szétvált, ezért fordulhat ma elő az, hogy az autentikus csomagolásba idegen ízvilág szivárog, de akár arra is találhatunk példát, hogy álruhában és álnéven rejtőzködik az Igazi Rudolf.

Ma a pöttyöset megvehetjük 30 grammos és 50 grammos méretben is. Csokiroppanásban az 50 grammos jeleskedik inkább. Páralecsapódásuk megfelelő, keresztmetszetük letisztult, bármikor címerünkre helyezhetjük.

Tábornokcsík segíti a csomagolás oldalán a lázadókat, kényelmes, és elkerülhető, hogy a csokimassza 80%-át arcunkon és kezünkön szétkenjük.

A sok dicséret mellett a kritika is jár: a túrókrém túl édes, nem kontrasztos eléggé.

Mely történelmi korban érezné otthon magát? Mediterrán szépségénél és szeszélyességénél fogva Szicíliát választjuk, és 1860. május 11-et. A DeLoreannel akkor érkezünk meg, amikor Garibaldi vörösingesei éppen partraszállnak. Ezren vannak, de a csomagtartó tele rudival, mindenkinek jut.

30 grammos: 4 Pesti srác

50 grammos: 4 Pesti srác

2. Guru

©

Ugyan a pöttyös családba tartozik minden Guru, de nem minden Guru osztályrészese a pöttyös erényeknek. Mindegyikre jellemző, hogy…

…keresztmetszetük kissé zavaros, a töltelék nyúlik, csorog, megbontja a katonás rendet;

…csomagolásuk könnyen nyitható, bár nincs rajta tábornokcsík. Az összetételt elrejtették az aranyszínű papír egyik fodra alá.

Karamellás Guru

Csokiroppanás: Nehéz megítélni, mogyorók rejtőznek a panírban. Valami ropog, vagy a csoki, vagy a mogyi. Páralecsapódás: nem értelmezhető, a tejcsokin alig látszik. Csoki-túrókrém arány: a betolakodó karamellás ízhez képest még savanykásabb a túró. Majdnem sikeres megoldás, az egyensúly az édes mogyoró-csoki-karamell felé billen.

Török függetlenségi harcokhoz ajánljuk. A DeLorean 1922-be röpíti a Gurut, az Aranyszarv-öbölhöz, ahol Kemal Atatürk és csapati keményen harcoltak a külföldi intervenciós seregek ellen. Atatürk világi államot rendezett be, és az ország határait is megvédte, miután elfogadtatta a volt gyarmatosító európaiakkal Törökország feltételeit az I. világháborút követő területi, katonai és diplomáciai rendezésekhez.

3 Pesti Srác.

Kekszes Guru

Nem is részletezzük, ez egy baklövés. Tejcsokitól inkább csak édes, mint csokis, kevés a túró íze, a kontraszt sehol. A keksz mogyorótartalmánál fogva majdnem nugátos.

Legfeljebb a fához láncolós környezetvédők forradalmát fűthetjük vele.

1 Pesti Srác.

Csokis Guru

Csomagolására térjünk ki: a látkép ígéretes, hiszen igen sötét csokiba csomagolták a túrókrémet, aminek közepéből is hasonlóan sötét csokikrém zubog ki. De micsoda csalódás. Mintha egy Mars szeletbe harapnánk, amiből hiányzik a belragacs. Amiből megtudjuk: van rosszabb, mint a Mars szelet.

A kontraszt enyhe és a csokimassza dominál. Páralecsapódása szerény, de legalább látjuk az ét színe miatt.

Sötét a lelke ennek a pöttyösnek, azoknak ajánljuk, akik közép-afrikai szabadságharcra készülnek. A DeLorean 1979-t és az ugandai-tanzániai határvidéket találja megfelelőnek, ahol a tanzán csapatokhoz csatlakozó ugandai menekültek Idi Amin Dadát, a diktátort menekülésre kényszerítették.

2 Pesti Srác

3. Bonbon

©

A széria csomagolása felhasználóbarátabb, mint a Gurué. Először is a jobb oldalon található ízesítést nem csak jelzik, hanem ki is írják. Másrészt nem bújik el az összes hozzávaló a fodrok alatt.

Diós-rumos bonbon

A diós-rumos töltelék harsány, kiegészíti a túrót pimasz ízét. A csoki vékony, roppan, már ha nem a hónunk alatt tartottuk vagy hőségriadóban vittük várost nézni. Egészen jó!

Romantikus latin amerikai forradalmakra alkalmas. A DeLorean 1911-be, a mai mexikói-amerikai határ felé veszi az irányt, hogy Ciudad Juáreznél a Zapatista-Pancho Villa harcosok, Francosco Moderóval az élen édességhez jussanak.

4 Pesti Srác

Mogyorókrémes bonbon

Se kontraszt, se izgalom. Uncsi.

Ezzel legfeljebb egy belga szexbotrányt lehetne kirobbantani.

1 Pesti Srác.

Szamos marcipános bonbon

Csokiroppanás: Visszafogott. Páralecsapódás: Nem értelmezhető. Csoki-túrókrém arány: magyar ízbe oltott magyar íz. Elegánsan olvad a marcipán krémes zamata a túróba, az egyensúlyt is jól megőrzi.

Úri puccs és/vagy egyezményes hatalomátvételt keresünk a számára. A DeLorean 1940-be, a londoni Downing Street 10. előtt parkol le, ahol Winston Churchill belép a miniszterelnöki rezidenciára, miután szűk körben megegyezett elődjével, és más közméltóságokkal, hogy ő veszi át a háborúba lépett ország irányítását.

4 Pesti Srác.

Mizo Top

©

A sorozat tagjai egytől egyig kamulázadók. Az eredeti nevet a korábban említett okokból nem ölthetik magukra, ámde alternatívát sem kínálnak. A csomagoláson legnagyobb betűvel a márkanevet említik. Azt várnánk, hogy a tartalom próbálja az eredetit idézni, de erről sincs szó.

Top kakaós

Desszertnek jó, a csokiroppanása azonban alacsony. Páralecsapódás rendben, a túró egyáltalán nem savanykás, merthogy a kakaót a töltelékbe keverték. Vagyis édes találkozik édessel, sehol a kontraszt.

1 Pesti Srác

Top madártej ízű

Még csak nem is madártejes, csak madártej ízű, ami annyit jelent, hogy elképesztően édes. Fehércsokit imitáló masszába csomagolt gejl borzadály közepéből további gejl borzadályok csorognak.

1 Budai Aktakukacot tudunk adni.

Mizo Túró Rudi?

A kék-fehér csomagolásos natúr változatra a védett név is felkerült. Jogtiprás? Ki tudja. Mindenesetre a fele a szemetesben végezte. A csokibevonat még elfogadható, hiszen roppan is, pára is csapódik a felszínén, de a túrókrém megint csak cukros ragacs.

2 Budai Aktakukac

Szuper Rudi Duó

Ő menti meg a Mizo becsületét. Először is a Milkát imitáló csomagoláson feltűnő pecsét: „valódi tejcsokival”. Fontos megjegyzés, hiszen az állandó fanyalgók a túró rudik zsírtartalmát és a csokoládé eredetét ostorozzák. A csoki ugyanis még az eredeti verzión is „kakaós tejbevonó masszaként” szerepel, amire a kommentelő igazságosztók mindig lekezelő megjegyzéseket írogatnak tesztoldalakra. Nekik azt üzenjük, hogy több mint fél évszázad eltelt, és nekünk, a politikailag egységes nemzetnek tökéletesen megfelel a tejbevonó massza is.

A Mizo törekvése azonban mindenképpen dicséretes. S bár tejcsokis a rudi, amitől ugyanúgy vérszegény a produkció, mint a pöttyös esetében, mégis első harapásra feltűnik, hogy a csoki nemesebb alapanyagokból készült.

1 Pesti Srác

Norbi Update

©

Ez őseink sírjának lehugyozása. Nem bírjuk megenni, a túrónak akad valami meghatározhatatlan hátsó íze. Talán azért mert nem is túró? Ide egy nagyítót: „tejalapú desszert”, írja a hangyabetű, amit nem is tudunk végigbogarászni, olyan pici. De a „tejalapú desszert” nagyjából olyan, mintha egy hamburgerezőnél dögalapú húst kapnánk.

Minősíthetetlen történelemhamisítás.

Cserpes Trudi

©

Íme, a példa arra, amikor a túródesszert nem viselheti az eredeti öltözetet. Mégis azt mondjuk: aki nosztalgiázni szeretne, harapjon Cserpest. Arról nem beszélve, hogy jó is. Nagyon jó. A túró nem tökéletes krémes, némi érdességet találunk benne, és savanykásabb, mint a pöttyös rokonoknál.

1953, a híres 6:3 meccs a célállomás.

5 Pesti Srác.

Kockás Öcsi

©

Ami 100% magyar termék, és nem csak a csomagolás mondja ezt. Roppan, kontrasztos, párásodik, ahogy kell. Egyetlen hibája a mérete: 23 grammos, a legkisebb mind között. Igaz, ezzel tiszteleg 1956 előtt.

4 Pesti Srác

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!