Szabó M. István
Szabó M. István

Az MTV műsorstruktúrájába visszakerült a Forma-1-es közvetítés. Azt ígérték, más lesz, de szinte teljesen ugyanolyan, mint ahogy azt a nézők megszokták kilenc év alatt az RTL Klubon. Egyetlen hiányzó van, Czollner Gyula.

hvg.hu: Vasárnap futam volt megint. Nagyon fáj?

Czollner Gyula: Kilenc éven át közvetítettem, 12 éve dolgozom a Forma-1-es adásokon, érthető, hogy fura ez a mostani helyzet. Nem jó érzés úgy a tévé előtt ülni, hogy az, amit látsz, előtte évekig a te munkád központi része volt. Pláne, hogy én bizonyos értelemben ebbe születtem bele, mert apu az autóversenyzés után, 1986-tól a magyar Forma-1 sportfelügyelője is lett, és én meg – ahogyan korábban a hegyi versenyekre és ralikra – ahová csak lehetett, mentem vele. Minden Magyar Nagydíjon ott voltam, sőt gyerekként kivitt egyszer a Hockenheimringre, és láttam futamot Phoenixben is.

hvg.hu: Az új stábba csak téged nem hívtak.

C. Gy.: Novemberben a Magyar Televízió sportosztályának főszerkesztőjével volt erről egy beszélgetésünk, amiből úgy álltunk föl, hogy 3-4 hét múlva keresni fognak. Azóta sem beszéltünk. De hát egy ilyen váltáskor az új vezetésnek szíve joga eldönteni, hogy kikkel megy a verkli tovább. A váltás inkább olyan értelemben fájt, hogy az MTV-ből azt kommunikálták, hogy egy teljesen új koncepciót fognak megvalósítani, és utalások is voltak arra, hogy az eddigi helyett valami más következik. Ehhez képest nehezen értelmezhető, hogy ha ezek után Szujó Zoli a boxutcában, Szabó Robi a stúdióban, Wéber Gábor a közvetítőállásban van, sőt az operatőrt, és a szinkrontolmácsot is az RTL Klubban nevelt csapatból igazolták, akkor engem miért nem. Az én helyemre biztosan pont volt valaki, mert azt nem hiszem, hogy az elmúlt években végzett munkámba szakmailag bele lehet kötni.

Czollner Gyula
©

 

hvg.hu: A helyszínről bejelentkezni jobb vagy a stúdióból közvetíteni?

C. Gy.: Én a Magyar Nagydíjon kívül sosem közvetítettem a futamok helyszínről. Ehelyett végigballagtam a Bartók Béla úton, beültem a stúdióba, és a négy fal közt kellett azt a látszatot keltenem, hogy maximálisan magamba szívtam a kinti benzingőzös légkört. De a helyszínen dolgozva sem láthatnék semmivel sem többet a versenyből, mert ugyanazokat az információkat tudják odakint használni, amik itthon is rendelkezésre állnak; a bejövő képektől a Live time monitoron elérhető adathalmazig. Ami pluszt jelenthet a helyszínen, az a légkör és a hátterezés. Az, hogy ha ügyes vagy, exkluzív információkat szedsz össze a versenyig a csapatoktól, amiket aztán be lehet építeni a közvetítésbe is. Borzasztóan strapás meló, de azt, hogy működik, bizonyítja, hogy a SkySport és a német RTL például hangsúlyosan erre építi föl a közvetítéseit.

hvg.hu: Azt belül mennyire sérelmezted, hogy ha élő adásban a kommentátorállásban melletted lévő kollégád személyeskedett?

C. Gy.: Palik Laci a főnököm volt. Pont. Amikor áthívtak az MTV-től - ahol ugyancsak Forma-1-es műsorokban dolgoztam -, először utazó riporternek hívtak. Aztán valahogy úgy alakult, hogy Szujó ment, én meg elkezdtem adásokat szerkeszteni. Baumgartner Zsolt akkor a Forma 3000-ben versenyzett, és bár azt nem élőben adtuk, az esti összefoglalókat elkezdtem én közvetíteni. Ez alapján kaptam a második RTL Klubos évtől lehetőséget arra, hogy beüljek Palik mellé. Aki nemcsak  hogy 20 éve volt a szakmában, de ő volt a Hungaroring főnöke is. Szóval teljesen mindegy volt, hogy kinek hogy tetszik az ő stílusa, nekem élő adásban őhozzá kellett igazodnom.

hvg.hu: A kérdés az, hogy szakmailag nem ártott-e túl sokat az a sokszor személyeskedő, infantilizmus határát súroló dialógus, ami kettőtök között zajlott adásban?

C. Gy.: Az ott egy teljesen egyértelmű szerepkör volt: nekem abba kellett beleállnom, amit Laci meghatározott. A stílust ő találta ki, ami sokszor működött, és volt, hogy valóban úgy éreztem, nem találta el a még elfogadható arányt. De ő volt a kommentátor, én pedig mellette szakkommentátorként kaptam lehetőséget. Érdekes, hogy a szombati időmérő edzéseket évekig egyedül közvetíthettem, de erre szinte alig emlékeznek a nézők. Ahogyan arra is, hogy Laci után Walter Csaba került adásba, ahol viszont már én voltam a kommentátor.

©

Nem bánom, hogy elvállaltam a szerepet Palik mellett, mert ha úgy tetszik, cserébe megtanulhattam a közvetítést. Előfordult olyan közös munka, amit belülről rosszul éltem meg, de az is igaz, hogy a legtöbb esetben ez az egész nem volt annyira bántó, mint ahogy az kívülről hangzott.

hvg.hu: Beszéltél vele, amióta elment az RTL Klubtól?

C. Gy.: Nem.

hvg.hu: Két futamon vagyunk túl az idei szezonban. Észrevételek?

C. Gy.: Az edzéseket is, a versenyeket is néztem, persze. Attól, hogy most nem vagyok benne úgy, mint évekig, attól még minden információt el akarok érni, mindent meg akarok nézni, el akarok olvasni, ami a Forma-1-gyel kapcsolatos. De az nem volna fair, ha bármit is mondanék az MTV-s közvetítésekről. A futamok viszont fantasztikusak voltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Koktéllal a világ körül

Koktéllal a világ körül

Autópálya-lehajtó épül Mészáros Lőrinc palackozóüzeméhez

Autópálya-lehajtó épül Mészáros Lőrinc palackozóüzeméhez

Karácsony Gergely máris egyeztetne az ellenzéki kerekasztallal az EP-ben

Karácsony Gergely máris egyeztetne az ellenzéki kerekasztallal az EP-ben

Hatvanmilliót számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság

Hatvanmilliót számlázott ki agresszív utasának egy brit légitársaság

A dugó marad, csak máshol lesz problémás az M0-s

A dugó marad, csak máshol lesz problémás az M0-s

Lesz Brexit-biztos, de a külügyminisztériumban

Lesz Brexit-biztos, de a külügyminisztériumban