szerző:
Horn Andrea (Rio de Janeiro)

Csalódottan nyilatkozott a párbajtőrben ezüstérmet szerző magyar párbajtőröző a döntő után, miután egyetlen tussal, 15-14-ra kapott ki a dél-koreai Parktól, úgy, hogy 14-9-re vezetett már.

"Volt nálam egy kis blokk, nagyon azt akartam csinálni, mint addig. Aztán megpróbáltam mást is, hátha kicsit megzavarom vele, egy találatot adtam is belőle, az volt a tizennegyedik, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott, nekem meg szerencsém sem volt, elszúrtam valahol a karja alatt.

Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok, de úgy látszik, valaki azt akarja, hogy ne legyek, csak ezüstérmes

- mondta Imre Géza a döntő után.

Itt az újabb magyar érem: Imre Géza ezüstérmet szerzett párbajtőrben

A 41 éves Imre Géza hatalmas menetelés után jutott a férfi párbajtőr döntőjébe, miután legyőzte a 2013-as észt világbajnokot és az aktuális világranglista első francia Gauthier Grumier-t. A döntőben a koreai Park-kal vívott az aranyért. Imre már a 1996-os atlantai olimpián is ott volt, ahol egyéniben bronzérmet szerzett, a mostani ezüst azt jelenti, hogy a magyar vívó élete legjobb olimpiai eredményét érte el.


"Túljártak az eszemen"

 – kezdte hosszabb értékelését Imre Géza a Carioca aréna 3-as csarnokának alsó szintjén kialakított vegyes zónában, miközben néhány méterrel távolabb legyőzője, az olimpiai bajnok Pak Szang Jung éppen azt ecsetelte saját országa újságíróinak, mennyire boldog.

"Abban bíztam, hogy egy együttes találatot valahogy csak ki tudok csikarni, ezért próbáltam ugyanazt csinálni mint addig. Egyszerűen hihetetlen, hogy 14-10-ről ennyire magabiztosan fel tudott jönni, pillanatok alatt. Az utolsó támadásnál úgy éreztem, hogy mellé szúrtam, de ez mindegy is. Előtte kellett volna mást csinálni, ha már kapok két tust, nem belemenni egy harmadikba. Nincs értelme azon morfondírozni, hogy mi lett volna, ha. Ezüst, még egy ezüst " – magyarázta Imre, aki a 2004-es athéni olimpián csapatban lett második.

©

Ha az olimpia előtt azt mondják neki, második lesz, nem hitte volna el, sőt, az amerikai lapok bronzéremről szóló előrejelzését is túlzásnak gondolta, főleg, amikor kiderült, hogy a 16 között Boczkó Gáborral kell vívnia. A nap azonban a döntőig olyan jól alakult számára, hogy "megjött az étvágya". Egészen a döntőig magabiztosan menetelt – izgult ugyan, mint minden verseny előtt, ám csak az első asszó kezdetéig, de képes volt ledobni magáról a feszültséget –, ott azonban 14-10-es vezetésnél valami történt. "Akkor átsuhant az agyamon, hogy meglehet. Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok, de sajnos nem ott volt vége."

Azt is elismerte, hogy talán kicsit elkapkodta a végét. "Úgy éreztem, hogy a 14. tusommal megleptem a kiugrással, megkerülgettem a pengéjét. Gondoltam, még egyszer megcsinálom, de nem úgy jött össze, ahogy akartam, mert ő már másként reagált. Így utólag az én fejemben is megfordult, hogy húzni kellett volna az időt, de nem szeretném ezt túlgondolni, mert nincs sok értelme."

©

A dobogón arra gondolt, milyen jó lenne bevenni valamilyen agymosót, és minél hamarabb elfelejteni, ami történt. "Eszembe jutott, hogy 2004-ben a csapattal, és most sem készültek rólam vidám képek. Próbálom megemészteni, hogy vezettem, és megvertek. Ha simán kikapok, talán egyszerűbb lenne feldolgozni, de ez így nagyon fáj.

Egy pár napig biztosan nagyon keserű lesz a szám íze, ha pedig rémálmaim lesznek, valószínűleg ez az asszó fog bennük lejátszódni még sok-sok év múlva is. Ennyire közel lenni egy aranyéremhez... és tudjuk, hogy Magyarországon mekkora különbség van az arany és az ezüst között..."

Tányérnak szeretik az ezüstöt
Imre Gézáék otthonában ez lesz a harmadik olimpiai ezüstérem: egyet ő nyert Atlantában, egyet pedig a felesége, Kökény Beatrix a sydney-i játékok kézilabdatornáján. Akkor a magyar válogatott a 42. percben még 23-17-re vezetett Dánia ellen, a mérkőzést végén azonban 27-31-et mutatott az eredményjelző. A párbajtőröző ezzel kapcsolatban azt mondta: – Nagyon szeretjük az ezüstöt, de nem így, hanem tányér és villa formájában. Az ezüstérmes az első vesztes, így nem jó szájízzel hagyja abba az ember. Harminc-negyven évnek biztosan el kell telnie, hogy értékelni tudjam. 

Imre célja most az, hogy vasárnap minél messzebbre segítse társait a csapatversenyben. "Szeretném, ha a csapattársaim, főleg, akik nem voltak még olimpián, megéreznék, hogy milyen, amikor ott dobogóra állhatnak. Jó lenne egy érem, de borzasztó nehéz lesz megszerezni. Sokat készültünk, amiben Serra Bendegúz elemzőprogramja nagyon sokat segített, de sajnos videóról nem lehet nyerni."

És hogy hogyan tovább Rio után? Úgy tűnik, még nem dőlt el. "Biztosan tartok majd egy hosszabb pihenőt, aztán majd meglátjuk. Már sokszor mondtam, hogy abbahagyom, először talán két vagy három olimpiával ezelőtt, aztán mindig folytattam. Úgyhogy most nem mondok semmit. Nem szeretnék hülyét csinálni magamból."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi