szerző:
hvg.hu

A német labdarúgó-válogatott két török származású játékosa, Mesut Özil és Ilkay Gündogan az újraválasztására készülő török elnökkel találkozott. A németek nem repestek a boldogságtól.

Az angol labdarúgó Premier League-ben szereplő német válogatott focisták és az Everton játékosa, az ugyancsak török hátterű Cenk Tosun akkor találkoztak Recep Tayyip Erdogannal, amikor az elnök hivatalos látogatásra Londonba érkezett. A labdarúgók mind megajándékozták Erdogant a mezükkel, aztán fotózkodtak is a török nagykövetségen megejtett találkozón. Gündogan még személyes üzenetet is írt a felsőjére, amit átadott: "Nagy tisztelettel az elnökömnek."

A Deutsche Welle szerint az, hogy Özil elment a találkozóra – aztán az ott készült, Erdogannal közös fotót megosztotta hivatalos Instagram-oldalán –, igazán meglepő. Tavaly ugyanis a Süddeutsche Zeitungnak úgy nyilatkozott, általánosságban tartózkodik politikai nézeteinek kifejtésétől.

A fogadás után Reinhard Grindel, a német labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke kritizálta a játékosokat: "A DFB természetesen tiszteletben tartja a bevándorló hátterű játékosok speciális helyzetét. De a futball és a DFB kiáll azokért az értékekért is, amelyeket Erdogan úr nem tisztel eléggé. Ezért nem jó, ha a játékosaink hagyják magukat kampánycélokra kihasználni. Ezek a focisták nem segítik a DFB integrációs törekvéseit."

Oliver Bierhoff, a német válogatott koordinátora ugyancsak megszólalt az ügyben. "Továbbra sincs kétségem afelől, hogy Mesut és Ilkay elkötelezelett a német nemzeti csapat és az értékeink iránt. Nem voltak tisztában a róluk készült képek szimbolikus erejével, de mégsem hagyhatjuk szó nélkül a történteket: meg fogjuk velük beszélni a dolgot."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket