szerző:
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

Egyetlen tussal kapott ki a magyar férfi kardvívó-válogatott Dél-Korea csapatától, ennyivel maradt le az aranyéremről a budapesti világbajnokságon, ám Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás így is nagyot lépett az olimpiai kvalifikáció felé.

A drámai fináléban Szilágyi Áron volt a befejező ember, két találattal is vezetett, de az egyéni világranglistát vezető Oh Szan Guk kifogott rajta. A mérkőzés után London és Rio olimpiai bajnoka arról beszélt, hogy megpróbált csak az utolsó asszóra összpontosítani, függetleníteni magát attól, mi történt korábban, amiben nagy segítségére voltak a csapattársai. Három nappal azelőtt ugyanis a 32-es tábláról esett ki egyéniben – tizenkét éve nem történt vele ilyen.

Arról is beszélt Szilágyi, hogy bár a négyesük tagjai négy különböző egyesületnél és edzővel dolgoznak, mégis olyan egységet tudtak képviselni, ami kishíján aranyérmet termett. "Nagyon büszke vagyok mindenkire. Tokióban megpróbáljuk kicsit fényesíteni" – mondta Szilágyi, aki egyéni kiesése után még nagyon keserűen nyilatkozott. Úgy fogalmazott, nem látja még, hogyan vág neki az olimpiai felkészülésnek.

Drámai végjáték után ezüstérmes a magyar kardválogatott a budapesti vébén

A budapesti világbajnokságon egyéniben hamar búcsúzó kétszeres olimpiai bajnok kardvívó szerint nem volt ennél mélyebb pontja a pályafutásának. A csapatversenyre össze fogja szedni magát, de annál tovább egyelőre nem lát.

Erről a hvg.hu-nak azt mondta, a korai búcsúja után borzasztóan érezte magát, dühös volt és nagyon csalódott. "Nem múlt el, ezek az érzések most is bennem vannak, és nagyon keményen kell majd dolgoznom azon, hogy a kudarcot feldolgozzam."

Arra a felvetésre, hogy enyhíti-e a fájdalmát a csapatezüst, úgy felelt:

A csapatsiker általában gyógyír az egyéni kudarc után, ez is így lesz most is.

Ugyanakkor a csapatbeli szerepléssel sem lehetek száz százalékig elégedett, hiszen egyetlen tusra voltunk a győzelemtől, 43-41-re vezettem, be lehetett volna fejezni, és akkor most csak az örömszavak lennének.

Egy csomó érzés van bennem, amelyeket mind a helyükre kell tenni a megfelelő dobozba."

Amikor a bíráskodásról kérdezték a csapatkapitány Szilágyit, nagyon diplomatikusan felelt. "Nem volt szörnyű a bíráskodás, hatalmas nyomás alatt volt a zsűri, négyezer ember kiabált velük. Nehéz tehát megróni őket bármilyen tévedésért. Úgy éreztem, volt olyan szituáció, amikor nem nekünk kedveztek, a végjátékban is, de nem szeretném erre fogni a vereséget.

A saját vívásunkban fogjuk keresni a megoldást."

Decsi Tamás szerint sem lesz könnyű feldolgozni, hogy egyetlen ponttal veszítették el a döntőt, de hatalmas élmény volt a BOK Csarnok lelkes közönsége előtt vívni, a csapattársakkal együtt a küzdeni a nagyon erős – sorozatban harmadik világbajnoki címét elhódító – koreai csapat ellen.

Gémesi Csanád is elképesztő élménynek nevezte a budapesti vébét. Részben a közönség, részben pedig amiatt, hogy "tudtunk egymásért küzdeni, nagyon közel voltunk ahhoz, hogy a legtetejére érjünk, remélem, legközelebb sikerül".

Szatmári András, aki a csapat ezüstje előtt egyéniben is felállhatott a dobogó második fokára a budapesti tornán – éppen Oh Szan Guk győzte le a fináléban –, azt mondta: ha alszik rá egyet, elfogadta az eredményt, akárcsak az egyénit. "Azzal talán elégedettek lehetünk, hogy sikerült bejutni a döntőbe, amivel a kvalifikációt megkönnyítettük magunknak. Nyomjuk tovább, edzünk rendesen, ahogy eddig is, és jövőre újra megpróbáljuk" – jelentette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél