szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újrateszteltetné az Egyesült Államok Súlyemelő-szövetsége (USAW) a riói olimpián, valamint az utóbbi világbajnokságokon és más nemzetközi versenyeken levett doppingmintákat. A WADA egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálódik.

Phil Andrews, a szervezet ügyvezetője azután nyilatkozott az indsidethegamesnek, hogy vasárnap este egy, a német közszolgálati televízióban, az ARD-n levetített műsorban súlyos, sikkasztásról és a dopppingvizsgálatoknál elkövetett csalásokról szóló vádak hangzottak el az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) és a magyar doppingellenes szervezet (HUNADO) ellen.

Andrews szerint nagyon fontos, hogy valós vizsgálat induljon a műsorban felvetett ügyekben, a bűnösökkel szemben pedig megfelelő módon lépjenek fel, "attól függetlenül, kik ők". Az USAW vezetője arra szólította fel az IWF-et, hogy tisztázza magát az ARD-n elhangzott vádak alól.

Aján Tamás magával ránthatja a magyar doppingellenőröket

Az ARD német közszolgálati csatorna Nemzetközi Súlyemelő-szövetségről szóló riportja súlyos vádat fogalmazott meg a Magyar Antidopping Csoporttal szemben is.

Azt is kéri Andrews, hogy még a nyári, tokiói olimpia előtt ellenőrizzék újra a legmodernebb eljárásokkal azokat – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az IWF által tárolt – mintákat, amelyeket a 2016-os riói játékokon és az elmúlt évek világbajnokságain, egyéb versenyein adtak a súlyemelők.

Makszim Agapitov, az Orosz Súlyemelő-szövetség elnöke is arról beszélt az insidethegamesnek hogy egy valóban független és átfogó vizsgálatnak kell lezajlania az IWF-en belül – amely hétfői nyilatkozatában tagadta az ARD műsorában elhangzott vádakat. Az orosz sportvezető kijelentette, hogy a szervezetet 2000 óta irányító Aján Tamásnak egyik, a felhozott ügyeket vizsgáló testületben sincsen helye, ha mégis részt venne ezek munkájában, az összeférhetetlenséget jelentene.

Agapitov mindezek mellett választ vár arra az IWF-től, hogyan lehetséges, hogy az ő doppingteszt-rendszerükön átcsúszott több mint ötven súlyemelő, akik később, a 2008-as és 2012-es olimpián levett minták újraellenőrzésekor lebuktak.

Közleményben reagált a WADA

Ahogy korábban megírtuk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is arra szólította fel az IWF-et, hogy tisztázza magát a "komoly és aggasztó vádak" alól. Később a Doppingellenes Világszervezet, a WADA is közleményt adott ki, amelyben jelezték, hogy az illetékes testületük, a hírszerző és vizsgálati részleg figyelemmel kísérte az ARD műsorában elhangzottakat, és kivizsgálja azokat, hogy feltárja az esetleges szabályszegéseket.

Hozzátették ugyanakkor, hogy amíg a vizsgálatok tartanak, ebben az ügyben nem adnak további információt. A hvg.hu is hiába érdeklődött, a WADA sajtóosztálya csak a közleményt küldte el.

Annak ellenére is, hogy jeleztük, beszéltünk azzal a kölni doppinglabornak a vezetőjével, ahol az IWF által beküldött, a HUNADO által levett mintákat tisztának találták a 2015-ös houstoni súlyemelő-vb előtt nem sokkal. A viadal után ugyanazoknak a sportolóknak a mintái mégis megbuktak. A labor kutatója, Hans Geyer az ARD-nek azt valószínűsítette, hogy az edzéseken más személyek vizeletét adták le az ellenőröknek. Ezt később a biológiai útlevél, valamint DNS-vizsgálat is igazolta.

Hiába kérdeztünk rá a WADA-nál arra, mit tettek, miután a kölniek jelezték, hogy a DNS-vizsgálat szerint nem az ellenőrzött sportolók valódi mintáit kapták meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje