Tetszett a cikk?

A magyar távközlési piac 2002-ben az előző évhez hasonlóan ismét a mobil előretörését és a vezetékes telefónia visszaszorulását hozta. Az internetes előfizetések száma 39 százalékkal 446 ezerre nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A vezetékes telefónia piacáról egyetlen év alatt 76 ezer előfizető iratkozott ki, így a száz lakosra jutó fővonalak száma a 2001-es év végén mért 36,8-ről 36,2-re mérséklődött. Ugyanakkor 1,9 millió ügyféllel bővült a mobilpiac, az előfizetők száma az év végén elérte a 6,8 milliót, ezen belül az előre fizető, kártyás ügyfelek aránya 78 százalékos. S bár a fejlett országokban a mobil előretörése nem járt automatikusan a vezetékes telefónia visszaszorulásával - az utóbbit az internet terjedése is élteti -, a jelek szerint Magyarországon alacsony ellátottság (penetráció) mellett telítődött a 2001 óta folyamatosan zsugorodó piac.
A vezetékes hálózatokból indított hívások összidőtartama minimális, 3,3 százalékos növekedést mutat ugyan, de ezen belül mind a belföldi távhívásoké, mind pedig a nemzetközi hívásoké csökkent - miközben a telefónia liberalizációjának első évében épp e területeken teremtődtek meg a verseny feltételei. A hagyományos telefontársaságok kritikáját látszik igazolni, hogy a fix-mobil hívások időtartama 7,1 százalékkal csökkent; a Gazdasági Versenyhivatal által is kifogásolt magas hívásvégződtetési tartifákkal a fogyasztók is szembesültek.
A tavalyi év végére az internet-előfizetések száma megközelítette a 446 ezret, a 39 százalékos növekedésen belül az első negyedév volt a legerőteljesebb. A Matáv Mindenkinek névre hallgató csomagjának megszüntetését megérezte a piac, de nem dramatizálta: az év hátralevő részében a bővülés egyenletes, 7-9 százalékos volt. Az előfizetők 73 százaléka még mindig a feltárcsázós, modemes felhasználók táborába tartozik, annak ellenére, hogy 2002 harmadik negyedévében a széles sávot választók tábora 43, a negyedikben pedig 32 százalékkal ugrott meg s elérve a 63 ezret (a kábeltévés netezőkkel együtt). Az internetszolgáltatók tavalyi árbevétele 21 milliárd forint volt, ez 68 százalékkal haladja meg az előző évit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!