szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

Az ingyenes fájlcsere és a szerzői jogok körüli vitákban a művészek, alkotók többsége szerint az ingyenes cserélgetést törvényen kívül kell helyezni. De nem mindenki osztja ezt az álláspontot.

A „Művészek, zenészek és az internet" címet viselő beszámoló szerint a művészek több mint fele úgy vélekedik, hogy a különböző zeneszámok engedély nélküli másolatainak ingyenes cseréjét törvényen kívül kell helyezni. A megkérdezett művészek 47 százaléka úgy látja, a fájlcserét lehetővé tevő hálózatok megakadályozzák őket abban, hogy hozzájussanak az őket megillető szerzői jogdíjakhoz, 28 százalékuk szerint pedig a fájlcsere jelentős veszélyt jelent az alkotókra. 43 százalékuk ugyanakkor úgy véli, a fájlcserét lehetővé tevő szolgáltatások igazából nem hátrányosak a művészek számára, mivel alkotásaik a hálózat révén rendkívül széles közönséghez eljuthatnak - állapította meg a Pew Internet & American Life Project legújabb jelentése.

A művészek és a zenészek túlnyomó többsége úgy érzi, az internet összességében pozitív hatást gyakorol alkotómunkájukra és pályafutásukra, és nagy általánosságban fel is használják a hálózat nyújtotta lehetőségeket - emelte ki Mary Madden, a beszámoló szerzője.

A felmérésből arra is fény derült, hogy a művészek mindössze 3 százaléka véli úgy, hogy az internet jelentős mértékben hátráltatja őket abban, hogy megvédjék alkotásaikat. Az 52 százalékuk pedig azt az álláspontot képviseli, hogy a zenei fájlok ingyenes cseréje legyen illegális. A megkérdezettek 64 százaléka szerint a művek felhasználhatóságáról teljes mértékben a szerzői jog tulajdonosa legyen jogosult dönteni. A felmérés szerint a művészek 77 százaléka használja az internetet.

A kutatás készítői szerint arra tett kísérletet, hogy maguknak a zenészeknek és a művészeknek a véleményét is ismerjük meg abban kérdésben, amelyet jellemzően a zeneipari szövetségek és a fogyasztók között a szerzői jogok miatt kialakult feszültség jellemez. A felmérés egyben a zenészek támogatóinak és azoknak a politikusoknak is támpontot adhat, akik a szerzői jogok kérdésében jobban meg szeretnék ismerni a művészek sokrétű álláspontját - véli Kristin Thomson, a Zene Jövője Koalíció egyik szervezője.

Minderre nagy szükség lehet, hiszen a szórakoztatóipar képviselői a bíróságok, illetőleg a Kongresszus útján kívánják elérni, hogy a fájlcserét, pontosabban annak jelenlegi formáját helyezzék törvényen kívül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

FBI-nyomozók lépnek fel a szerzői jogok megsértése ellen Budapesten

A tervek szerint az Egyesült Államok FBI-nyomozókat küld Budapestre, és módosítja a kiadatási megállapodásokat, hogy eredményesebben léphessenek fel a szerzői jogsértések ügyében - tájékoztatott az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány).

Túl kevés koronavírustesztet végeznek - ismerte el véletlenül Rétvári Bence

Túl kevés koronavírustesztet végeznek - ismerte el véletlenül Rétvári Bence

Zöld pokol: limitált szériás új Audi R8 érkezett

Zöld pokol: limitált szériás új Audi R8 érkezett

Országos „minizárlat” jöhet a briteknél

Országos „minizárlat” jöhet a briteknél