szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Intel Corporation bejelentette, hogy elérhetővé vált az első olyan, egész városokat is lefedni képes vezeték nélküli szélessávú adatkommunikációt szolgáló WiMAX terméke, amely az üzemkész megoldások gyártóinak lehetővé teszi a szélessávú internetezés elterjesztését az egész világon.

Az Intel Rosedale chipje újabb egymilliárd embert
kapcsolhat az internetre
© Intel
A WiMAX telepítése után a szélessávú internet elérhetővé válik az olyan elszigetelt településeken is, amelyek jelenleg nem képesek DSL-en vagy kábelen csatlakozni a világhálóhoz. Emellett lehetővé válik az egymástól több kilométerre lévő épületek vezeték nélküli összekapcsolása is.

Több szolgáltató, szerte a világon, azt tervezi, hogy megkezdi a kereskedelmi WiMAX teszteket még ez év folyamán. Ezáltal az otthoni, illetve az üzleti felhasználók bepillanthatnak a legújabb, vezeték nélküli, nagysebességű szélessávú technológiákba.

A WiMAX, a Worldwide Interoperability for Microwave Access (világméretű együttműködés a mikrohullámú csatlakozáshoz) kifejezés rövidítése, amely mögött az otthoni, üzleti, illetve a mobil vezeték nélküli hálózatokra való gyors, „utolsó szakaszos” csatlakozás gondolata áll. Mivel a WiMAX elfogadott technológia szabványokra épül, várhatóan egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik az új és a már meglévő szélessávot használók számára a vezeték nélküli internet-csatlakozás.

„A szabványos csatlakozási megoldások miatt, a WiMAX jelentheti a platformot a következő generációs internetes terjeszkedéshez, s ezzel csatlakozhatna a következő egymilliárd felhasználó az internethez” – mondta Scott Richardson, az Intel szélessávú, vezeték nélküli divíziójának vezetője.

A korábbiakban „Rosedale” kódnévvel illetett, Intel PRO/Wireless 5116 szélessávú interfész-eszköz az IEEE 802.06-2004 szabványra épül, s így a végfelhasználók biztosak lehetnek benne, hogy a különböző cégeknél vásárolt termékek képesek lesznek együttműködni. A 802.16-2004 szabványra épülő WiMAX megoldás nagy sebességen kezelni képes a gyors, fix vagy vezeték nélküli hálózatokat, az internetes csatlakozási lehetőségeket, az Internet Protocol (IP) és TDM Voice képességeket, valamint az IP-alapú valósidejű videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Elavulhat a UMTS, mielőtt még elterjedne

Legalább százmilliárd eurót tesz ki a harmadik generációs mobiltelefon szolgáltatás, a UMTS-technológia kifejlesztésének és a bevezetés előkészítésének összköltsége, a lényegesen nagyobb átviteli sebességet biztosító egyéb vezeték nélküli technológiák azonban lekörözhetik, mielőtt lendületbe jönne.

Infinit Tech

Az intelligens autók korszaka két éven belül megkezdődik

Míg korábban csak a luxusautókra volt jellemző az extra felszereltség, néhány éven belül a hátsó ülésbe épített videokonzolok, a fedélzeti navigációs rendszerek, valamint a vezeték nélküli kommunikációs technológiák is széria felszerelésnek számítanak majd az autógyártók többségénél.

Infinit Tech

Koncertre hordozható elektronikus műsorkalauz

Amerikai fejlesztők egy olyan palmtop méretű vezeték nélküli elektronikus eszközzel rukkoltak elő, amely a kevésbé szakavatott és zeneértő koncertlátogatóknak is sok segítséget nyújthat abban, hogy jobban érthessék és élvezhessék az előadásokat.

hvg.hu Tech

A 2005-ös, a mobilitás esztendeje lesz Európában

Európa vezető szerepet játszik a világon a vezeték nélküli technológiák elterjesztésében – derül ki az IDC informatikai piackutató cég legújabb felméréséből. Közép-Európa pedig különösen gyors fejlődésre számíthat az idén.

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni