szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állatvédők a Himalája hegyeiben megfigyelték, hogy a helybeliek vallás- és törvénytisztelet okán nem bántják a védett ragadozó hópárducot, noha az nem ritkán a háziállat-állományt is megdézsmálja. Kínában viszont a lelőtt hópárduc bundája azonnal a feketepiacra kerül.

 A hópárduc (Panthera uncia) Ázsia magas hegyei között él, s csak 1775-ben írták le először. A másfél méteres testhosszat elérő fehér macska bundáján a párducfoltoknak csak a fekete kontúrja látszik. Jellegzetes dísze a méteres farok, amely akár 16 métert is elérő ugrásaiban segíti. A cicákra jellemző módon dorombolni is tud, máskor fenyegetően morog, de ritkán hallani a hangját, nehogy elriassza a magas hegyvidéken ritka zsákmányt.

Két Amerikában tanult indiai zoológus két éve követi a veszélyeztetett hópárducok szokásait, illetve a helyi lakosság reakcióit. Eredményeikről az amerikai Journal of Zoology című szakfolyóiratban számolt be.

Hópárduc.
Lesben
© sxc.hu
A veszélyeztetett állatok listájára 20 évvel ezelőtt került fel. Az akkori ezres állomány közben ötezresre nőtt, ami örvendetes, ugyanakkor komoly anyagi kárt okoz a helyi lakosságnak. A kutatók egy 50 ezer négyzetkilométeres hegyi területen mérték fel a háziállat-állományban okozott károkat. Kiderült, hogy a hópárduc a tavasztól őszig szabadon engedett háziállatokat dézsmálja, azokat is főleg csak ott, ahol vadállatokat nem talál.

Érdekes módon az emberek negatív viszonyulása a ragadozókhoz nem állt arányban az okozott kár mértékével: csak a szegényebbek és a csak állattartásból élők gyűlölték a ragadozót. Ahol családonként évente átlagosan 1,2 állatot vesztettek, még támogatták a kormány párducvédő intézkedéseit.

Szegényebb környezetben helytelenítették az intézkedéseket - noha csak 0,68 volt a hópárduc által elvitt állatok száma - mert az elvesztett összeg egy fő félévi keresményének felelt meg. A csupán állattartásból élők személyes vetélytársnak tekintették a ragadozót, míg azok, akik földműveléssel is foglalkoztak, elnézőbbek voltak.

Különös módon, Indiában senkinek se jut eszébe vadászni a párducokra, pedig a bundájuk a feketepiacon eléri a 60 ezer dollárt - amennyit fél falu sem keres egy év alatt.

Kínában viszont a lelőtt hópárduc bundája azonnal a feketepiacra kerül, belső részeiből pedig tradicionális kínai orvosságok készülnek. Kazahsztán fővárosának, Almatinak a címerében ott lépdel a kazah vadászok bátorságát jelképező hópárduc, amely a volt szovjet köztársaságban változatlanul dicső vadászzsákmánynak számít. Félő, hogy nemsokára csak a címeren marad meg, ha nem hoznak védő intézkedéseket - írja az elementy.ru című orosz tudományos hírportál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Csempészáru védett állatok szőréből

Példátlan csempészszállítmányt foglaltak le védett antilop szőréből készült kendőkből svájci vámosok - jelentette a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW).

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál