szerző:
MTI

Magyarországon a telekommunikációs emelt díjas szolgáltatásokból 12 milliárd forint árbevétel származott tavaly, ezen belül a fizetős, főleg szórakoztató tartalomszolgáltatásért 3-4 milliárd forintot fizettek az ügyfelek.

Televíziós csatornák mobiltelefonon.
Tartalomipar
© Orange
Bár a mobilkommunikációs szakma nagy része szerint 2006-ban sem fog előre törni a harmadik generációs mobiltelefónia, az idei év mégis fontos lesz az újszerű tartalmak megjelenése miatt. A harmadik generációs mobiltartalmakat is forgalmazó és előállító MFactory Kft. ügyvezető igazgatója, Tus Tamás szerint ennek hátterében az áll, hogy a második félévtől egyre több, megfizethető árú 3G-s telefon lesz a piacon, illetve egyre jobban kiépülnek azok a hálózatok, amelyek lehetővé teszik a széles sávú tartalmak letöltését. Szerinte Magyarországon mindhárom mobilszolgáltató építi, s részben már működteti harmadik generációs hálózatát, ezért az ilyen típusú tartalmak előállítása is gőzerővel folyik.

Mivel a harmadik generációs hálózatok a jelenleginél sokkal gyorsabb letöltést tesznek lehetővé, hosszú távon megváltoztatják az emberek médiafogyasztási szokásait is. Az eddigi nemzetközi tapasztalatokat alapján a felhasználók elsősorban az erotikus tartalmakat keresik, de sokan töltenek le zenét, játszanak a mobillal, illetve néznek online sportközvetítéseket.

Várda Eszter, a társaság tartalomfejlesztési igazgatója kifejtette, hogy jelenleg világszerte 72 millió előfizető használja a 42 országban működő mintegy 100 harmadik generációs hálózatot. Az előrejelzések szerint 2010-ben a mobiltartalmakból származó bevétel Európában éves szinten eléri a 11,6 milliárd dollárt, aminek több mint 22 százaléka az úgynevezett felnőtt, azaz erotikus tartalmak eladásból származik majd.

A bevétel 18 százaléka a készülékek perszonalizációjából ered majd, így például a logók és csengőhangok letöltéséből. További 16 százalék bevétel származik majd a zenék, 15 százalék pedig a videók és mozgóképek letöltéséből. A játékokból, például a pókerezésből bejövő bevétel 15 százalék körül lesz, s legalább 12 százaléknyi származik majd a szerencsejátékokból.

Szakértők szerint megnő az érdeklődés az úgynevezett mobizódok, azaz a kifejezetten a mobiltelefonokra gyártott filmek, sorozatok iránt is. Tus Tamás elmondta, hogy a Született feleségek amerikai sorozatot kezdetben mobiltelefonra írták és forgatták, s csak a nagy siker láttán készítettek belőle televíziós adást.

Magyar jövő (Oldaltörés)A mobiltartalmakban rejlő lehetőségekről Malcsiner Péter, az MFactory tulajdonos cége, a Metacon Holding vezérigazgatója elmondta: miközben Magyarországon is folyamatosan, éves szinten akár 20-30 százalékkal csökken a mozik forgalma, a fizetős szórakoztató mobiltartalmak iránti kereslet körülbelül ugyanilyen ütemben nő. Részben becslések, részben felmérések alapján egy magyar előfizető átlagosan 2500-4500 forintot költ havonta szórakoztató tartalmak elérésére.

Malcsiner szerint a 3G-és tartalmak fejlesztése nagy üzlet lesz, mert a jelenleg rendelkezésre állókat tartalmakat még nem a harmadik generációs készülékekre hozták létre. Szerinte a mobiltartalmak azért is kapósak lesznek, mert az emberek vágynak az úgynevezett kis élvezetekre.

Tavaly világszerte 25 százalékkal nőtt a mobil-előfizetők száma, s az év végére elérte a 2,2 milliárdot. Az előrejelzések szerint az ügyfelek száma 2008-ra már 3 milliárd felett lesz.

A mobiltelefonok értékesítésében és gyártásában világszinten piacvezető Nokia nemrégiben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idén bemutatandó új készülékek több mint fele 3G-és lesz, s világszinten a gyártók a tavalyi 40 millió harmadik generációs készülék után 2006-ban legalább 100 milliót adnak el. A Nokia az idén világszinten legalább 40 millió 3G-és telefon akar eladni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu IT-SZALON

Hamarosan épül a hálózat, már jönnek a 3G-telefonok

A Samsung az év második felében Magyarországon is picra dobja három új harmadik generációs (3G) telefonját. Az SGH-Z130, az SGH-Z300 és az SGH-Z500 rendkívül fejlett multimédiás szolgáltatásokat kínál a hamarosan nálunk is kiépülő 3G-mobilhálózathoz.

hvg.hu Tech

A Pannon GSM a Nokiával készül a 3G korszakra

Budapesten és környékén hamarosan működni fog az EDGE szolgáltatás a Nokia és a Pannon GSM megállapodásának értelmében. A Nokia szállítja majd az országos 3G szolgáltatáshoz szükséges berendezéseket is a mobilszolgáltató számára.

HVG Trend

3G mobilszolgáltatások Magyarországon

Hazánkban a három mobilszolgáltató közül kettő már teszteli egyelőre alacsony lefedettséget kínáló 3G-s hálózatát. A HVG is tesztelte őket: videotelefonált, internetezett az újfajta készülékekkel - és érdeklődött a jövőbeli lehetőségekről.

MTI Gazdaság

3G szolgáltatást indított a T-Mobile

3G kereskedelmi szolgáltatást indított a T-Mobile Magyarországon elsőként, az új lehetőség a meglévő díjcsomaggal, külön előfizetés és regisztráció nélkül, a telefonban lévő SIM kártyával automatikusan használható – jelentette be a szolgáltató.

MTI Gazdaság

Kinek kell itthon a 3G?

A mobilszolgáltatók számára a harmadik generációs mobilhálózat (3G) beindítása akkor lehet sikeres, ha olyan megfizethető alkalmazásokat kínálnak rajta, amelyekkel ügyfeleket csábíthatnak át a szolgáltatók versenytársaktól - fejtette ki Hidasi István, a Nemzeti Hírközlési Hivatal Tanácsának tagja egy szakmai konferencián.

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Doku360: "Olyat szeretnék mutatni, amiről az emberek nem hitték, hogy lehetséges"

Doku360: "Olyat szeretnék mutatni, amiről az emberek nem hitték, hogy lehetséges"

Kifogyhatott az üzemanyag az eltűnt katonai repülőgépből

Kifogyhatott az üzemanyag az eltűnt katonai repülőgépből

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Halálra sebezte magát egy nagy fehér cápa, miközben búvárokra támadt – videó

Halálra sebezte magát egy nagy fehér cápa, miközben búvárokra támadt – videó

Benézett 330 alá a forint

Benézett 330 alá a forint