szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy héthónapos kihagyás után idén májusban újabb űrsikló indul a világűrbe az Alpha nemzetközi űrállomásra.

Az Independent Online értesülései szerint a Columbia 2003 februárjában bekövetkezett tragédiáját követően a NASA továbbra is a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket követően indítja csak útnak a nyugdíjazásához közelítő Discoveryt.

„Bizakodó vagyok azt illetően, hogy idén nyáron ismét repülünk majd” – nyilatkozta az Independentnek Wayne Hale, az űrsikló program igazgatója. „Három indítást szeretnénk végrehajtani még az idén. Azonban még nem tudjuk, sikerülni fog-e, majd idővel kiderül. Mi nem sietünk, ez nem a vasúttársaság.”

A NASA közlése szerint a legjobb esetben májusban, júliusban és novemberben startolhatnak az űrsiklók.

A folyamatos problémákkal küzdő űrsikló programot legutóbb a tavalyi év júliusában állították le, miután a Discovery üzemanyagtartájának szigetelőhabjából leszakadt egy darab a kilövést követően, s megsértette az űrjármű hővédő kerámiapajzsát. A tragikus sorsú Columbiának egy hasonló szigetelésdarab okozta a katasztrófáját. Az aprócska lyuk elég volt ahhoz, hogy a belépéskor fellépő óriási súrlódás további darabokat szakítson le az űrsiklóról, s az a hatalmas hőhatás következtében felrobbant. A Discoveryt a legénység a nyílt űrben foltozta meg, ez volt a legaprólékosabb művelet, amelyet űrséta során végeztek el.

A májusra tervezett űrmisszióhoz már építik az űrsikló alá csatolt óriási üzemanyagtartályt. A hatalmas alkatrészt a NASA New Orleans-i Michoud telepén készítik, s majd uszályon jut el a floridai Kennedy űrközpontba. A kilövés előkészületeit a Katrina hurrikán három hónappal lassította le, ugyanis a természeti katasztrófa következtében az üzemcsarnok is víz alá került.

Bruce Buckingham, a NASA egyik szóvivője az Independentnek elmondta, a tartályt csak a megfelelő tesztek után erősítik a Discoveryhez. A jelenlegi legnagyobb problémát továbbra is a szigetelés biztonságossá tétele okozza.

„Nem az az elsődleges célunk, hogy a Discovery minél előbb felszálljon” – magyarázta Wayne Hale. „A legfontosabb, hogy minden elemzést és tesztet lefuttassunk, s megfelelő bizonyíték legyen a kezünkben, hogy a repülés biztonságos lesz.”

Az űrügynökség beterjesztette 2007-es költségvetését az amerikai kongresszus elé, melyből kiderül, hogy összesen 16 alkalommal küldenék még fel a kiöregedő űrsiklóflottát a világűrbe, hogy befejezzék a nemzetközi űrállomás építését, s további egy alkalommal, amelynek során karbantartási munkálatokat végeznének a Hubble űrteleszkópon.

A flotta 2010-ben vonulna nyugállományba, s a siklók utódja a Crew Exploration Vehicle (CEV) nevet viselő, rakétára emlékeztető jármű 2010 és 2014 között állna valamikor szolgálatba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Keddre halasztották a Discovery leszállását

A kedvezőtlen floridai időjárási viszonyok miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) keddre halasztotta a Discovery űrrepülőgép leszállását. Eredetileg közép-európai idő szerint 10 óra 47 perckor kellett volna földet érnie az amerikai űrjárműnek, később 90 perces halasztást terveztek.

Hét nap

Leszállt a Discovery

Egynapos késéssel, de sértetlenül ért földet magyar idő szerint kedden délután két órakor az amerikai Discovery...

MTI Világ

Fűrésszel javítják meg a Discoveryt

A NASA amerikai űrügynökség helyi idő szerint kedd este közölte: bízik benne, hogy sikeres lesz a Discovery űrrepülőgép példa nélkül álló megjavítása. A Discovery egyik űrhajósa szerdán kora reggel távolítja el az űrrepülőgép hasán a hőszigetelő csempék közötti tömítés két kidudorodását.

MTI Világ

Bush felhívta a Discovery legénységét

George Bush amerikai elnök telefonon köszönte meg a Discovery űrrepülőgép legénységének hétfőn, hogy kockázatot vállalnak a világűr felfedezése érdekében.

hvg.hu Tech

A Discovery útja

Óriási volt a NASA legutóbbi missziójának a tétje, nem kevesebb múlott rajta, mint az űrsiklók további sorsa. A kezdeti problémák és fennakadások után a Discovery végül sikerrel teljesítette a küldetést. Összeállításunkban végigkövetjük az űrsikló és a hét fős legénység útját.

MTI Tech

Sikeresen befejezték a Discovery szerelését

Minden nehézség nélkül befejezte történelmi jelentőségű külső űrszerelési munkáját szerdán a Discovery amerikai űrsikló legénységének két tagja, eddig ugyanis még nem fordult elő az űrhajózás történetében, hogy űrrepülőgép külső burkán javítást végezzenek, amikor az a Föld körül kering.

MTI Világ

Sikeresen landolt a Discovery

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az előzetes repülési tervekhez képest egy nappal később, többszöri halasztás után közép-európai idő szerint kedd délután 14 óra 12 perckor a kaliforniai Edwards légitámaszponton szerencsésen leszállt a Discovery űrrepülőgép, hétfős legénységgel a fedélzetén.

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud