szerző:
hvg.hu

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy héthónapos kihagyás után idén májusban újabb űrsikló indul a világűrbe az Alpha nemzetközi űrállomásra.

Az Independent Online értesülései szerint a Columbia 2003 februárjában bekövetkezett tragédiáját követően a NASA továbbra is a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket követően indítja csak útnak a nyugdíjazásához közelítő Discoveryt.

„Bizakodó vagyok azt illetően, hogy idén nyáron ismét repülünk majd” – nyilatkozta az Independentnek Wayne Hale, az űrsikló program igazgatója. „Három indítást szeretnénk végrehajtani még az idén. Azonban még nem tudjuk, sikerülni fog-e, majd idővel kiderül. Mi nem sietünk, ez nem a vasúttársaság.”

A NASA közlése szerint a legjobb esetben májusban, júliusban és novemberben startolhatnak az űrsiklók.

A folyamatos problémákkal küzdő űrsikló programot legutóbb a tavalyi év júliusában állították le, miután a Discovery üzemanyagtartájának szigetelőhabjából leszakadt egy darab a kilövést követően, s megsértette az űrjármű hővédő kerámiapajzsát. A tragikus sorsú Columbiának egy hasonló szigetelésdarab okozta a katasztrófáját. Az aprócska lyuk elég volt ahhoz, hogy a belépéskor fellépő óriási súrlódás további darabokat szakítson le az űrsiklóról, s az a hatalmas hőhatás következtében felrobbant. A Discoveryt a legénység a nyílt űrben foltozta meg, ez volt a legaprólékosabb művelet, amelyet űrséta során végeztek el.

A májusra tervezett űrmisszióhoz már építik az űrsikló alá csatolt óriási üzemanyagtartályt. A hatalmas alkatrészt a NASA New Orleans-i Michoud telepén készítik, s majd uszályon jut el a floridai Kennedy űrközpontba. A kilövés előkészületeit a Katrina hurrikán három hónappal lassította le, ugyanis a természeti katasztrófa következtében az üzemcsarnok is víz alá került.

Bruce Buckingham, a NASA egyik szóvivője az Independentnek elmondta, a tartályt csak a megfelelő tesztek után erősítik a Discoveryhez. A jelenlegi legnagyobb problémát továbbra is a szigetelés biztonságossá tétele okozza.

„Nem az az elsődleges célunk, hogy a Discovery minél előbb felszálljon” – magyarázta Wayne Hale. „A legfontosabb, hogy minden elemzést és tesztet lefuttassunk, s megfelelő bizonyíték legyen a kezünkben, hogy a repülés biztonságos lesz.”

Az űrügynökség beterjesztette 2007-es költségvetését az amerikai kongresszus elé, melyből kiderül, hogy összesen 16 alkalommal küldenék még fel a kiöregedő űrsiklóflottát a világűrbe, hogy befejezzék a nemzetközi űrállomás építését, s további egy alkalommal, amelynek során karbantartási munkálatokat végeznének a Hubble űrteleszkópon.

A flotta 2010-ben vonulna nyugállományba, s a siklók utódja a Crew Exploration Vehicle (CEV) nevet viselő, rakétára emlékeztető jármű 2010 és 2014 között állna valamikor szolgálatba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Keddre halasztották a Discovery leszállását

A kedvezőtlen floridai időjárási viszonyok miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) keddre halasztotta a Discovery űrrepülőgép leszállását. Eredetileg közép-európai idő szerint 10 óra 47 perckor kellett volna földet érnie az amerikai űrjárműnek, később 90 perces halasztást terveztek.

Hét nap

Leszállt a Discovery

Egynapos késéssel, de sértetlenül ért földet magyar idő szerint kedden délután két órakor az amerikai Discovery...

MTI Világ

Fűrésszel javítják meg a Discoveryt

A NASA amerikai űrügynökség helyi idő szerint kedd este közölte: bízik benne, hogy sikeres lesz a Discovery űrrepülőgép példa nélkül álló megjavítása. A Discovery egyik űrhajósa szerdán kora reggel távolítja el az űrrepülőgép hasán a hőszigetelő csempék közötti tömítés két kidudorodását.

MTI Világ

Bush felhívta a Discovery legénységét

George Bush amerikai elnök telefonon köszönte meg a Discovery űrrepülőgép legénységének hétfőn, hogy kockázatot vállalnak a világűr felfedezése érdekében.

hvg.hu Tech

A Discovery útja

Óriási volt a NASA legutóbbi missziójának a tétje, nem kevesebb múlott rajta, mint az űrsiklók további sorsa. A kezdeti problémák és fennakadások után a Discovery végül sikerrel teljesítette a küldetést. Összeállításunkban végigkövetjük az űrsikló és a hét fős legénység útját.

MTI Tech

Sikeresen befejezték a Discovery szerelését

Minden nehézség nélkül befejezte történelmi jelentőségű külső űrszerelési munkáját szerdán a Discovery amerikai űrsikló legénységének két tagja, eddig ugyanis még nem fordult elő az űrhajózás történetében, hogy űrrepülőgép külső burkán javítást végezzenek, amikor az a Föld körül kering.

MTI Világ

Sikeresen landolt a Discovery

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az előzetes repülési tervekhez képest egy nappal később, többszöri halasztás után közép-európai idő szerint kedd délután 14 óra 12 perckor a kaliforniai Edwards légitámaszponton szerencsésen leszállt a Discovery űrrepülőgép, hétfős legénységgel a fedélzetén.

Fidesz-közeli zenészek is kiakadtak Mága Zoltán kormányzati kistafírozásán

Fidesz-közeli zenészek is kiakadtak Mága Zoltán kormányzati kistafírozásán

Zsigó Róbert: Nem biztos, hogy a legjobb eszköz a chipsadó

Zsigó Róbert: Nem biztos, hogy a legjobb eszköz a chipsadó

Ez az ujjlenyomat-olvasó kerül az új telefonokba – állítják, forradalmi változást hoz

Ez az ujjlenyomat-olvasó kerül az új telefonokba – állítják, forradalmi változást hoz

Doku360: "Itt az életükkel játszanak, miközben történetet mesélnek"

Doku360: "Itt az életükkel játszanak, miközben történetet mesélnek"

Az EU-ra mutogatva akarja szétverni az olasz koalíciót Matteo Salvini

Az EU-ra mutogatva akarja szétverni az olasz koalíciót Matteo Salvini

Adventi mesenaptár - december 4.

Adventi mesenaptár - december 4.