szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás oka esetleg az alváshiány lehet – vélik amerikai tudósok.

A Columbia University kutatói egy évtizeden át követték nyomon 4800 – 32 és 59 év közötti – ember sorsát. A vizsgálatból eleve kizárták azokat, akik a felmérés kezdetén hipertóniában szenvedtek, s figyelembe vették olyan hajlamosító tényezők hatását is, mint a depresszió, alkoholfogyasztás, dohányzás, elhízás, vagy a cukorbaj – olvasható a Mednovosztyi című, egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

Mint kiderült, azoknál az embereknél, akik napi öt óránál kevesebbet alszanak, 60 százalékkal magasabb a hipertónia kialakulásának valószínűsége, mint olyanoknál, akik 6-9 órát szundítanak.

A kutatók szerint normális körülmények között alváskor lelassul a szívműködés és csökken a vérnyomás. A krónikus álmatlanságban szenvedő emberek esetében, akiknél ez nem következik be, a szív nagyobb terhelésnek van kitéve: ezáltal visszafordíthatatlan elváltozások keletkeznek a szívizomban és a véredényekben.

Az alváshiány a hipertónia kialakulásában közrejátszó más tényezők hatását is felerősítheti. Az álmatlanság kihathat egyebek között a szervezet inzulinérzékenységére, valamint az étvágyat befolyásoló enzimekre, ami elhízáshoz vezethet, s mint ismert, a túlsúly komoly szerepet játszik a hipertónia kialakulásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Karrier

A lélekölő munka szívrongáló is

A lélekölően unalmas munka árt a szívnek, szaporább verésre készteti, ugyanakkor monotonabbra, ami szintén nem jó – állítják brit kutatók.

hvg.hu Fókusz

Élő kötözőszert növesztenek a sérült szívek foltozására

Azok az emberek, akik szívinfarktuson estek át vagy más szervi szívbajban szenvednek, gyakran szorulnak transzplantációra, mert a szívük a működésképtelenség határára jutott. Vajon szükség volna erre akkor is, ha képesek lennénk élő szövetekkel kijavítani a „törött” szíveket?

MTI Fókusz

Őssejteket juttattak szívizomba Debrecenben

Első alkalommal ültettek csontvelőből származó őssejteket elhalt szívizomba a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai klinikáján - jelentette be a sikeres beavatkozást követően Édes István egyetemi tanár, a klinika igazgatója.

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire

Orbán Viktor azt kérte Novák Katalintól, hogy „adjon bele mindent”

Orbán Viktor azt kérte Novák Katalintól, hogy „adjon bele mindent”

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok