szerző:
hvg.hu

A Microsoft bejelentette, hogy már ingyenesen letölthető a Windows XP 2. szervizcsomagjához készült Internet Explorer 7 böngésző 2. bétaverziója. Az új változat nagyobb biztonságot és sok kényelmi funkciót ígér.

Az internetezőknek a korábbiaknál egyszerűbb és gyorsabb módszerekre van szükségük az információk megkereséséhez és az ezekkel kapcsolatos műveletekhez. A Microsoft az Internet Explorer (IE) böngészőt ennek megfelelően alakította át, s a 7. verzió már a mindennapi feladatok – például a keresés, a több webhelyen való böngészés és a nyomtatás – egyszerű és gyors végrehajtását segítő új és továbbfejlesztett elemeket tartalmaz.

A Windows XP 2. szervizcsomagjához készült IE 7 böngésző 2. bétaverziója ingyenesen letölthető. A termék 1. bétaverziója óta a rendszeres buildek-ben megjelent fejlesztések révén a 2. bétaverzió még stabilabb, megbízhatóbb, és a végleges szoftver összes funkcióját tartalmazza. Így továbbfejlesztett platformot nyújt a web- és alkalmazásfejlesztők részére is. Az IE 7 jelenlegi változatára optimalizáló fejlesztők már most teljes mértékben felkészíthetik webhelyeiket a böngésző végleges verziójának támogatására.

Az IE 7 böngésző 2. béta csak angolul érhető el, és a Microsoft Windows XP 64-bit Edition, az 1. szervizcsomaggal frissített Microsoft Windows Server 2003, valamint a 2. szervizcsomaggal frissített Microsoft Windows XP rendszeren is használható. A szoftver végleges verziójának megjelenése 2006 második felében várható.

A fontosabb új funkciók (Oldaltörés)

 

· Egyszerűbb használat. Az átalakított ablakkeret révén a felhasználói felület jelentősen egyszerűbbé és modernebbé vált, amit kevésbé zsúfolnak tele a ritkán használt elemek.

· Továbbfejlesztett nyomtatás. Az új nyomtatási funkció automatikusan átméretezi a weblapokon található összes szöveget, így megfelelő szélességet teremt a nyomtatáshoz.

· Keresőmező az eszköztáron. A webes keresések immár a böngésző eszköztárán megtalálható keresőmezőbe is beírhatók, így ehhez nincs szükség többé külön eszköztárra a böngésző ablakában.

· Kedvencek központi elérése. Egy új párbeszédpanel segítségével az Internet Explorer 7 felhasználói gyorsan és könnyedén hozzáférhetnek a Kedvencekhez, a lapcsoportokhoz (Tab groups), a böngészési előzményekhez, valamint az RSS-csatornákra szóló előfizetésekhez. A Kedvencek központja szükség szerint felnagyítható, vagy a könnyebb elérés érdekében az adott helyen rögzíthető.

· Böngészés több lapon. A böngészés több, külön lapon is lehetséges, így egyetlen böngészőablakban több webhely is megjeleníthető, és a böngésző ablakának tetején lévő lapfülek segítségével egyszerűen lehet egyik lapról a másikra váltani.

· Gyors lapváltás. A gyors lapváltási (Quick tabs) funkció a böngészőlapok gyors kiválasztását és az egyszerű navigálást teszi lehetővé. Több lap megnyitása után a felhasználó a lapokat a miniatűrnézetük segítségével egy pillanat alatt egyetlen ablakban jelenítheti meg és kezelheti.

· Lapcsoportok. Ez a funkció a böngészőlapok logikai kategóriák szerinti csoportosítására és mentésére alkalmas. Ráadásul egy adott csoportban lévő összes lap egyetlen kattintással megnyitható, így a rendszeresen felkeresett weblapok megnyitásakor időt lehet megtakarítani.

· Weblapok nagyítása. E funkció segítségével a weblapok tartalma – a szövegek és a grafikák is – felnagyíthatók, így a szükséges tartalom kiemelhető, illetve jobban láthatóvá tehető a látásukban korlátozott felhasználók számára.

· RSS-csatornák. Az RSS-csatornák beépített támogatása révén az IE 7 felhasználói személyre szabott híreket, sporteredményeket, vásárlási információt és webnaplókat kaphatnak közvetlenül a számítógépükre. Az Internet Explorer 7 automatikusan észleli a webhelyeken elérhető RSS-csatornákat, és az eszköztáron egy kivilágosított ikon segítségével jelzi őket. A felhasználó az ikonra való egyetlen kattintással megtekintheti a webhely csatornáját, előfizethet rá, és később a tartalom frissítésekor automatikusan értesítést kap. Az RSS-csatornák tartalma közvetlenül a böngészőben is elolvasható, a fontos hírek megkereshetők, a tartalom pedig keresési feltételek vagy a webhelyre jellemző kategóriák szerint szűrhető.

Biztonság és adatvédelem (Oldaltörés)

 

Annak érdekében, hogy a felhasználók nagyobb bizalommal böngészhessenek a weben, az IE 7 továbbfejlesztett biztonsági technológiákat tartalmaz, ideértve a robusztus architektúrát és az új biztonsági funkciókat, melyek hatékonyabban védik a felhasználókat a webböngészők hibáit kihasználó veszélyekkel és támadásokkal szemben. Az új béta a kártékony programok ellen a korábbiaknál lényegesen magasabb védelmi szintet nyújt, ezenkívül a böngésző a személyi adatok védelmére olyan funkciókkal erősödött, amelyek kiszűrik a megtévesztésen alapuló (például adathalászó) támadásokat , és megakadályozzák azt, hogy félrevezető webhelyek segítségével a felhasználók személyes adatai ellophatók legyenek. A fontosabb új funkciók a következők:

· ActiveX-vezérlők választható bekapcsolása. Ez a funkció a kártékony programok elleni védelemre szolgál: szinte az összes előtelepített ActiveX-vezérlőt letiltja, és segít meggátolni, hogy a potenciálisan sebezhető vezérlők támadásoknak legyenek kitéve. A felhasználók az információs sáv és a Bővítménykezelő segítségével szükség szerint könnyedén engedélyezhetik, illetve letilthatják az egyes ActiveX-vezérlők működését.

· Adathalászat elleni védelem. A Microsoft új, adathalászat elleni szűrője fokozott védelmet ad a kártékony webhelyeket működtető személyekkel szemben, és segítségével megakadályozható, hogy a felhasználók a megtévesztő URL-címek áldozatává váljanak. Az adathalászat elleni szűrő megelőző jelleggel figyelmezteti a felhasználót a gyanús és a hamis webhelyekre, és szükség esetén blokkolja az adott webhely elérését. A nem kötelezően bekapcsolható szűrő a Microsofttól és partnereitől érkező legfrissebb biztonsági információ alapján óránként többször is frissül, így a felhasználókat a csalással operáló webhelyek elleni védekezésben mindig az iparág legfrissebb adatai segítik.

· Böngészési előzmények törlése. A böngészési előzmények törlésének lehetőségével a felhasználók adatai és jelszavai még nagyobb védelemben részesülnek. Ez különösen a közösen használt vagy nyilvános számítógépeken hasznos funkció egyetlen kattintással lehetővé teszi a gyorsítótárban tárolt weblapok, az összes jelszó, űrlapadat és cookie, valamint a böngészési előzmények azonnali törlését.

· Nemzetközi tartománynév-hamisítás elleni funkció. Az URL-címekben szereplő nemzetközi tartománynevek beépített támogatása mellett az Internet Explorer 7 arról is értesíti a felhasználót, ha az URL-címben más nyelvben használt, a hasonlóság miatt összetéveszthető karakterek szerepelnek – még ha ezek a karakterek több nyelvben is hasonló formájúak –, így védi a felhasználót azokkal a hamis oldalakkal szemben, amelyek e védelem nélkül már jól ismert, megbízható webhelyeket imitálva jelennének meg.

Felügyeleti célú fejlesztések (Oldaltörés)

 

Az IE 7 böngésző 2. bétaverziója számos fejlesztést kínál az informatikai rendszergazdák számára is, többek között központi felügyeletet az Active Directory csoportházirend-beállítások segítségével, ami a böngészőt még hatékonyabban felügyelhetővé teszi. A meglévő funkciók mellett az összes új funkció – beleértve az adathalászat elleni szűrőt és a böngésző összes bővítményét is – központilag felügyelhető a csoportházirend segítségével, így a rendszergazdák a felhasználók körében megfelelően érvényre juttathatják az előírásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tech

Speciális böngésző készült gyerekeknek

Erőszak- és pornómentes, védett internetezést kínál a gyermekek számára egy új, kicsik részére kifejlesztett böngésző. Az Axer névre keresztelt gyermekbarát alkalmazás segítségével a világhálón szörfölő apróságok válogatott, folyamatosan frissülő és ellenőrzött gyermek oldalakat érhetnek el, anélkül, hogy a szülőknek aggódniuk kellene a csemetéjükre leselkedő veszélyes tartalmak miatt.

hvg.hu Tech

A Yahoo! eszköztárat adott ki a Mozilla Firefox böngészőhöz

Az internetpiaci szakértők abban nagyjából egyetértenek, hogy a web legforróbb jelensége pillanatnyilag a szabad forráskódú Mozilla Firefox böngésző térhódítása. A sikert jól jelzi, hogy a legnagyobb internetes cégek már keresik a kapcsolatot a Firefox felhasználóihoz: a Yahoo! például egy komplet eszköztárat bocsátott ki számukra.

A tiszta orosz olaj egy héten belül érhet Magyarországra

A tiszta orosz olaj egy héten belül érhet Magyarországra

Több posta is hamarabb zár jövő szombaton

Több posta is hamarabb zár jövő szombaton

Oroszországban is „hasít” a sajtószabadság – a legismertebb lap újságíróit rúgták ki egy cikk miatt

Oroszországban is „hasít” a sajtószabadság – a legismertebb lap újságíróit rúgták ki egy cikk miatt

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Benkó Sándor nélkül is vihetik tovább a Benkó Dixieland Band nevet a zenésztársai

Benkó Sándor nélkül is vihetik tovább a Benkó Dixieland Band nevet a zenésztársai