szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kávé még nagy mennyiségben fogyasztva sem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - vélik spanyol és amerikai kutatók.

Az Universidad Autonoma de Madrid és a Harvard School of Public Health kutatói húsz éven át követték figyelemmel 128 000 férfi és nő sorsát - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

A spanyol és amerikai kutatók munkájuk során két felmérés adataira támaszkodtak: az 1976-ban kezdődött vizsgálat az ápolónők egészségi állapotát volt hívatott feltérképezni, az 1986-ban startolt kutatás pedig az egészségügyi személyzet férfitagjainak egészségét vette górcső alá. Mindkét vizsgálat során a résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki, amelyben életmódjukra, étrendjükre, káros szokásaikra vonatkozó adatokat is közöltek.

A kutatók a kérdőíveket elemezve figyeltek fel arra, hogy a mértéktelen kávéfogyasztók között magasabb volt a dohányosok és alkoholizálók aránya, mint azok között, akik kevesebb kávét ittak.

A napi hat, vagy annál több csésze kávéra "beállított" nők fele és a férfiak 30 százaléka a felmérés többi résztvevőjénél gyakrabban dohányzott és fogyasztott alkoholt. Mindezt tetőzendő, a koffein szenvedélyes hívei a testmozgást is szívesen elhanyagolták.

Mindeme tényezők figyelembevételével a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szívinfarktus kockázatának szempontjából nincs szignifikáns különbség a kávét mértékkel, vagy mértéktelenül fogyasztók között.

A tudósok meggyőződése szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából a dohányzás és az alkohol, nem pedig a koffein számít kockázati tényezőnek. Ennek ellenére a kutatók senkinek sem ajánlják, hogy túlzásba vigye a kávéfogyasztást, amely elképzelhető, hogy egyes emberek esetében a nagyarányú koffeinbevitel mégis okoz bizonyos szív -és érrendszeri károsodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Versenyben a kávéízű kóla

A Coca-Cola jövőre vezetheti be kávéízű üdítőitalát az európai és amerikai piacokra - írja jelentésében a Datamonitor piackutató. Azt még nem tudni, hogy a vaníliás kóla mintájára kávéízű kólát, vagy a Pepsi Frappuccino nevű kávéitalához hasonló terméket hoz ki a cég.

MTI Gazdaság

Rekordszint közelében a kávé ára

Noha a kávé piaci ára ingadozó, de tendenciájában határozottan emelkedő és rossz előjel az idei évre, hogy egy font (bő 45 deka) arabica nyerskávé ára két hete ismét átlépte az egy dollárt és azóta is ennek közelében tartózkodik, megingásokkal.

hvg.hu Világ

Athénban szürcsölhetjük a legdrágább kávét

Kávét legdrágábban Athénban, míg legolcsóbban Albániában és Bosznia-Hercegovinában lehet inni - derül ki a GfK EuroEspressoIndex névre keresztelt felméréséből, amely az eszpresszó átlagárát mérte az európai fővárosok éttermeiben, bárjaiban és kávézóiban.

Panoráma Tech

Egyelőre nem sikerült eldönteni, hogy káros-e a koffein

A koffein ártalmasságáról vagy hasznosságáról szóló vita igazán a kávéfogyasztás 8000 éves történetének utolsó 80 évében lángolt fel, s ez idő alatt ötezernél több tudományos értekezés született: ezúttal a The New Scientist angol tudományos folyóirat cikke fél tucatnál több koffeinellenzőt és hasonló számú pártolót felsorakoztatva tekintette át a koffein körüli vita történetét.