szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két óriás mellett többek között a Cisco Systems és a Research In Motion is csatlakozott ahhoz a konzorciumhoz, amelyek vállalták, hogy úgy módosítsák eszközplatformjaikat, hogy integrálják az IP-alapú telefóniát a vezeték nélküli hálózatokba.

A mobil-, és az IP-telefonok konvergenciájáról már egy ideje folyt a szóbeszéd, s úgy tekintettek rá, mint az IT-kommunikációs ipar Szent Gráljára. Az olyan technológiák, mint a 802.11n drótnélküli szabvány, illete a Kineto Wireless által kifejlesztett Unlicensed Mobile Access (UMA) felgyorsították az intergálódást, s a legtöbb szkeptikus is kezdi átérezni, hogy a WiFi-telefon hatékony alternatívát jelenthet a VoIP mellett.

A Cisco vezetése nem volt hajlandó egy konkrét eseményhez kötni a hírt, s úgy fogalmaztak, hogy az egyre növekvő adatmennyiség a VoIP és a WiFi hálózatok konvergenciája felé mutat.

„A drótnélküli hálózatokat egyre nagyobb számban használják a nagyvállalatok és a kereskedelmi egységek” – nyilatkozta Chris Mckie, a Cisco szóvivője a TMCNet.com weboldalnak. „A kiépített VoIP hálózatok már termelnek profitot, azonban a cégvezetők és a rendszerintegrátorok rájöttek, hogy a WiFi nem egyszerűen egy hozzáférési kapu, hanem mobil szolgáltatásokat elérhetővé tévő rendszer, amely olyan további szolgáltatásokat is kínél, mint például a hangkövetés, illetve a helymeghatározás, ez pedig hatékony plusz szolgáltatás, amely arra mutat, hogy érdemes kiépíteni egy WLAN hálózatot.”

A nyilatkozattal egybevág a Cisco tulajdonában álló Linksys bejelentése, mely szerint a jövőben olyan WiFi-hardveregységeket gyártanak majd, amely már támogatja a 802.11n szabványt.

„Ha ezek a termékek sikeresek lesznek, ez azt jelenti, hogy van igény a Voice-over-WiFi-re” – magyarázta Philip Solis, a drótnélküli technológiákat kutató ABI Research kutatója. "

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Még nincs itt, de gyorsan közeleg a VoIP forradalom

Az internetes telefonálás az elkövetkező években teljesen kiszorítja majd a hagyományos telefon beszélgetéseket – erre a következtetésre jut a Connect német szakfolyóiratban megjelent szakmai jelentés.