szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kínai kutatócsoport négy megkövült egyedét tárta fel annak az eddig ismeretlen halfajnak, amely kulcsot adhat a tudomány kezébe a halak evolúciójának megértéséhez.

A Kínai Tudományos Akadémia gerinces paleontológiai és ősembertani intézetének vezető tudósa Zsu Min által irányított csoport egy olyan lényt fedezett fel, amely hidat képezhet a gerincesek fejlődésének két korszaka között, s amely végső soron elvezet a modern korszakban domináns fajokhoz. A kutatási eredményeket Zsu és munkatársai a brit természettudományos folyóirat, a Nature legutóbbi számában tette közzé.

A 405 millió évesre becsült fossziliákra a dél-nyugat-kínai Jünnan tartományban találtak rá. A teremtmények mind az ősi csontos halak, mind a modern halak jellegzetességeit mutatták. Zsu professzor szerint nagyon valószínű, hogy ezek a lények voltak az ősei a mai szárazföldi gerinceseknek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BBC Tech

Új emlősfajt fedeztek fel Borneón (fotó)

Feltehetően új állatfajt fedeztek fel a WWF kutatói egy borneói őserdőben, melynek fennmaradása azonban az érintetlen területek folyamatos irtásával veszélyben van.

MTI Tech

A meteoritok ősi szerves anyagokat is tartalmaznak

A meteoritok ismét meglepetéseket okoztak: egy nemzetközi kutatócsoport bebizonyította, hogy nemcsak csillagport tartalmaznak, hanem szerves anyagok ősi, vagy csak némileg módosult nyomait is hordozzák.

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke