szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai kormányok változatos megoldásokkal igyekezni rávenni országaik polgárait az otthoni számítógép-használatra annak érdekében, hogy csökkenjen a digitális szakadék és minél szélesebb tömegek lépjenek be az információs társadalomba – állítja frissen publikált tanulmányában az Economist Intelligence Unit (EIU).

Otthon az informatikával: hogyan akarják bevezetni a kormányok az információs társadalmat – címmel mutatta be tanulmányát az EIU. Hogy ugyanis be akarják vezetni, az nem kérdéses, sőt ezek a programok széles körben elfogadott és fontos eszközei annak a politikának, amely az egyes országokat tovább akarják tessékelni az információs társadalom korszakába.

“A kormányok szerte Európában különféle új megoldásokkal állnak elő, hogy dinamizálják az IT-szektort politikai céljaik elérése, a digitális szakadék felszámolása és az információs társadalom fejlődése érdekében. De még rengeteg tanulnivaló van e programok tervezése és bevezetése során jelentkező sikerekből és fiaskókból egyaránt” – jelentette ki Delia Meth-Cohnaz EIU vezető tanácsadója.

A tanulmány a megállapításait húsz mélyinterjúra alapozza, amelyeket az egyes országok kormányzati programjait irányító szakemberekkel, illetve a szakterületen működő vállalati felsővezetőkkel készítettek. A legfontosabb megállapítások a következők:

A sikeres programok a világos céloktól és célcsoportoktól függenek.
A legtöbb számítógép-eladási rendszer az alkalmazottakra és az egyetemi hallgatókra koncentrál. Mindkét csoport viszonylagosan kivételezett helyzetben van, hiszen könnyen hozzászokhatnak a számítógép-használathoz, s van esélyük hozzájárulni a gazdasági fejlődéshez is. Ugyanakkor ezek a programok nem csökkentik a digitális szakadék szélességét egy országon belül, sőt talán szélesítik. Mostanában a kormányok figyelme már a nem hagyományos IT-felhasználók felé is fordul, de itt sok kisebb csoport van, amelyeknek testre szabott programokra volna szükségük. Az összevegyített célok egyetlen programban kompromisszumokhoz vezetnek, ami az eredményesség rovására mehet.

A programoknak hozzá kell igazodniuk a változó viléghoz.
Amióta az első kormányzati programok elindultak a 90-es évek végén a számítógépek ára jelentősen csökkent, az internet mindenütt elterjedt, az e-közigazgatási megoldások mindinkább elfogadott, helyenként szabványos formájává váltak a közszolgálatoknak, a digitális multimédia termékek pedig kiterjesztették az otthoni számítógépek felhasználási területét. Ezeket a változásokat a programok tervezésénél figyelembe kell venniük.

A kommunikáció sorsdöntő a sikerben.
A legjobb ügy is vakvágányra juthat, ha nincs mögötte megfelelő marketing kampány, amely a társadalmi elfogadottságról és a politikai konszenzusról gondoskodna. A jó kampányt támogathatják az IT.cégek, ami meggyőzheti azokat is, akik korábban nem tartoztak e gondolat segítői közé. A kommunikáció segít abban is, hogy le lehessen mérni a sikert, például abban, hogy a kérdéskör a közbeszéd tárgya, de milyen gyakran és milyen mély benyomást téve kerül szóba a társadalomban.

A privát szektorral való szoros együttműködés kritikus.
Az IT-cégek és a kormányzat közötti partnerség elengedhetetlen feltétele a sikernek. Ez ugyanis pótlólagos pénzügyi forrásokat nyithat meg, know-how-t és hajtóerőt adhat. De a kormánynak finoman kell kezelnie az IT-ipart, nehogy kereskedelmi sikereket érjenek el a nemzeti sikerek helyett. Mi több, a kormányoknak gondoskodniuk kell róla, hogy a bevezetés előtt álló programok megfelelnek-e eredeti céljaiknak, ugyanis e nélkül könnyen leveszíthetik a politikai támogatást.

Az adókedvezmények nem feltétlenül sikeresek.
Az olyan országokban, ahol a központi bevételéknél minden fillér számít, az adóhivatalok nem fogják túlzott empátiával szemlélni e programokat. (Különösen ha – s ezt Magyarország példája jól mutatja – a rosszul megállapított kedvezményrendszer a kereskedők forgalmára jobb hatást tett, mint a digitális szabadék szűkítésére – a szerk.) Érdemes ezért alternatív finanszírozási megoldásokat alkalmazni. Dél-Európában például nagyon sikeres volt a napi 1 eurós diákprogram bevezetése a számítógépek beszerzésére.

A programoknak a kedvezményezettek igényeit figyelembe kell venni.
A kormányoknak gondoskodniuk kell róla, hogy a program minden résztvevője könnyedén ki tudja használni a lehetőségeket, s meg is értse annak hasznát. Ha a nem hagyományos fogyasztói csoportnak terveznek programot, akkor gondoskodni kell a felhasználás oktatásáról, s az egész kedvezménycsomagot át kell dolgozni, semmint a odavetni egy eszközt, amit nem tudnak majd jól használni.

A felmérés elkészítését az Microsoft és az Intel támogatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Csökken a globális digitális szakadék

A Világbank jelentése szerint a gazdag és szegény államok között húzódó digitális szakadék gyors ütemben csökken, a fejlődő országok lakosságának hozzáférési mutatói elképesztő ütemben javulnak.

Infinit Tech

Digitális szakadék az Európai Unióban

A digitális szakadék kialakulásában az Európai Unióban a jövedelem, az iskolázottság, valamint az életkor számítanak a legmeghatározóbb tényezőknek – állapította meg az Európai Bizottság nemrég közzétett tanulmánya.

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?