szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Avaya IP-kommunikációs cég szállítja szinte már hagyományosan a legnagyobb labdarúgó események kommunikációs rendszerét. A németországi focivébé lesz az a sportesemény, ahol az eddigi legnagyobb – úgynevezett konvergens – adat- és hanghálózatot állítják üzembe.

Az Avaya tesztlaborjában az installációk mögött
már 2005 vége óta már fut a focivébé teljes
kommunikációs rendszerének tesztje. Nem csak
a kapun lesz háló
© Avaya
A labdarúgó vébére felállított rendszer egy hónapon át a világ legnagyobb konvergens kommunikációs hálózata lesz, amely hang- és adatátvitellel köt össze 12 vendéglátó stadiont, szállodákat, reptereket, pályaudvarokat, illetve a FIFA berlini székhelyét, és a müncheni, dortmundi, berlini sajtóközpontokat. A becsült hálózati összeköttetések száma 45 ezer, ami 30 ezer hálózati elemet kapcsol össze, az átvitt forgalom pedig a becslések szerint meghaladja a 15 terabájtot (azaz 15 ezer milliárd bájtot). Ez alatt nemcsak a számítógépek, illetve az IP-telefonok forgalmát kell érteni, hanem például a fotóriporterek digitális fényképeinek továbbításához szükséges vezeték nélküli hálózatot, a szakkommentátorok képernyőin megjelenő adatok forgalmát, vagy a belépőjegyek rádiófrekvenciás azonosító jeleit, és a mobil-vezetékes konvergencián alapuló, speciális megoldásokat.

A teljes rendszer bizonyos értelemben egy nagy ügyfélszolgálati megoldásnak tekinthető. A 32 csapat, a rendező gárda, bírók és a személyzet elvárja, hogy a stadionok, szállodák, sajtó és vezetési központok között közlekedhessen, illetve mozgassák a hozzájuk tartozó csomagokat és felszereléseket. Az Avaya alkalmazása garantálja a reptéri, az autóbusz és egyéb speciális logisztikai és közlekedési információk hozzáférhetőségét.

Az Avaya külön call centert állított fel a jegyek értékesítésének támogatására. Minden jegynek rádiófrekvenciás azonosítója van a csalások megakadályozás érdekében. A jegyek azonosítása is a cég rendszerén keresztül történik , és gyullad ki a zöld lámpa a szurkolók előtt a stadionok beléptető rendszereiben.

Kábeltartó-polcok a berlini olimpiai stadionban.
Bedrótozzák
© Avaya
A biztonság az egyik legkiemeltebb szempont. Kritikus, hogy csak a megfelelő személyek (munkások, önkéntesek, újságírók) léphessenek be bizonyos kulcsfontosságú létesítményekbe. Az Avaya rendszere köti össze az akkreditációs központokat, kommunikál a FIFA szervezőbizottságával, helyi jogi szervezetekkel, és mindennek természetesen 10 percen belül kell megtörténnie.

Egy ekkora vállalkozás emberszükséglete is hatalmas. Az Avaya 200 válogatott mérnököt állomásoztat a VB helyszínén, akik 24 órában felügyelik a szolgáltatás biztonságát, folyamatosságát. Az Avaya magyarországi leányvállalatának hat mérnöke e nemzetközi csapatban dolgozik. Személyüket gondos válogatással határozták meg, hiszen a szakmai ismeretek mellett a nyelvtudás is fontos szempont volt, ráadásul a kint tartózkodás elég hosszúra nyúlik, amit a hazai munkák vagy más okok miatt nem tud mindenki vállalni. Illetve egy ennyire kiemelt projektben részt venni a cég szerint valamiféle jutalom is, különösen focirajongó kollégáink számára.

A nemzetközi mérnökcsapatra több okból is szükség van. Egy ilyen hatalmas hálózatot folyamatosan felügyelni kell, illetve a biztonsági megfontolások is indokolják a fenntartását. A jelentős világesemények információs rendszereibe crackerek százai próbálnak behatolni. Van, aki csak a hírnévre vágyik, mások kárt szeretnének okozni. Mindenesetre egy ilyen esemény informatikai és távközlési háttere valóságos csatamező. Épp ezért a rendszerek felügyeletének megszervezésére is egy külön team jött létre. A biztonsági eszközöket is az Avaya szállítja, s a frankfurti jegyértékesítő iroda munkatársai is a cég technológiáján alapuló contact centerben fogadják a megkereséseket.

A kommunikációs hálózat adatátviteli részét a T-csoport szolgáltatja, amely az Avayához hasonlóan a 16 főszponzor egyike. A teljes rendszer katasztrófatűrő (ami alatt informatikai katasztrófát kell érteni, s nem földrengést), nincs olyan összeköttetés, amelynek feladatait ne tudná azonnal, megszakítás nélkül átvenni egy tartalék rendszer. A teljes megoldás biztonsága, s úgynevezett rendelkezésre állása gyakorlatilag 100 százalékos, illetve – mivel mindent nem lehet kizárni – 99,99 százalékos.

A tesztek azt igazolták, hogy az Avaya berendezései és megoldásai helytállnak majd, és csúcstechnológiát használó szolgáltatásokkal elégedett lesz a négymilliárd rajongó, a 3,1 millió stadionlátogatónak, s a 209 nemzethez tartozó (összességében) 30 milliárd néző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!