Tetszett a cikk?

Mona Lisa megszólalt, és immár folyamatosan hangoskodik az interneten, alkotójával Leonardo da Vincivel együtt.

Merthogy japán akusztikai szakértők nem csak a festményt, hanem a mestert is szóra tudták bírni, pontosabban 90 százalékos pontossággal kiszámítani, illetve meghatározni, hogy milyen is lehetett eredeti hangjuk. A kutatók mindenekelőtt gondosan megmérték Mona Lisa arcát meg kezét, és az adatok alapján számítógéppel kiszámították, hogy milyen magas lehetett. Ezek után megbecsülték koponyája méretét, és speciális szoftverrel „belőtték” a hangját.

Az eredmény: Giocondának nyugodt, mély hangja van, da Vincinek meg viszonylag fiatalos, pedig idősebb kori képét vették hangbecslési alapul. A szakértő csapat bevallotta, hogy Leonardo hangja valószínűleg pontatlanabb, mert szakállas önarcképek alapján becsülgették, és a szőrzet sokat elfedett arci jellegzetességeiből, így hiányosabb volt a kiindulási alap.

Gioconda és Leonardo megszólaltatását amúgy hatalmas, százezer ember fotóját és hangját tároló adatbázis segítségével végezték. Az interneten immár bárki hallhatja a mestert és alkotását, méghozzá nem japánul – mert ezen a nyelven nemigen tudott egyikük sem –, hanem olaszul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Mona Lisa: min röhög ez a csaj?

Leonardo da Vinci Mona Lisájának sejtelmes mosolyáról számtalan értekezés látott napvilágot, s nem kevesen állították: megfejtették a titkát. Van, aki úgy véli, a bűvöletes mosoly annak köszönhető, hogy a hölgy elvesztette a metszőfogait, mások, például a legújabb felfedezés szerint nem is mosolyog. Ön mit gondol, miért vált Mona Lisa mosolya örökéletű témává, amelyre karrierek és jövedelmek épülnek?

MTI Kult

Mona Lisa új különtermet kapott

A világ egyik leghíresebb festménye egy perui építész terveinek és egy japán kereskedelmi televízió pénzügyi támogatásának köszönhetően szerdától egy 12 méter magas betonfalra helyezett üvegburában látható a párizsi Louvre külön e célra átalakított különtermében.

Kult

Mona Lisa létező személy volt

Leonardo da Vinci páratlan remekművének címadója, Mona Lisa létező személy volt, a dúsgazdag Francesco Del Giocondo selyemkereskedő felesége.

Hét nap

KOROSODÓ MONA LISA

Aggódnak a párizsi Louvre szakemberei a múzeum talán leghíresebb festményéért, a Mona Lisáért.

MTI/hvg.hu Tech

Hogyan készült Mona Lisa mosolya?

„Leonardo da Vinci szelleme" címmel nyílt 2007. január 7-ig látható kiállítás a firenzei Uffizi képtárban Jacques Franck francia festő-művészettörténész munkáiból, amelyekben azt kívánja bemutatni, hogyan festette meg a reneszánsz nagy olasz mestere híres képét, a Mona Lisát, pontosabban a képen látható nőalak, a Gioconda utánozhatatlan mosolyát.

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt