szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

A „Minden gyereknek saját laptopot” kezdeményezés kiötlői azt tervezik, jövő évtől bárki megvásárolhatja a 100 dolláros XO PC-t, a nyugati fogyasztók azonban rögtön kettőt kell, hogy vegyenek, s az egyik gép a fejlődő országok gyermekeihez jut el.

Idén nyáron ötmillió laptopot osztanak szét a fejlődő országok gyermekei közt, az eddigi legnagyobb szabású oktatásfejlesztési program keretein belül –írja BBC.

„Akár azonnal is elkezdhetnénk a laptopok értékesítését, óriási üzletet csinálva ezzel, elsődleges célunk mégis, hogy ellássuk  a fejlődő országok tanuló fiatalságát IT-eszközökkel” – nyilatkozta Michalis Bletsas, a project kommunikációs vezetője a Las Vegas-i Consumer Electronic Show (CES) informatikai szakvásáron. „Az ipar kötelessége elérni, hogy a ma még számítógépet nem használó 5,5 milliárd földlakó is csatlakozzon a világhálóhoz”- teszi hozzá.

Kurblis meghajtással az olcsó áramért
A 100 dolláros laptop úgy lett kifejlesztve, hogy a legalacsonyabb legyen az előállítási költsége, mégis tartósan és megbízhatóan és rendkívül egyszerűen működjön. Az eredeti cél az volt, hogy a fejlődő országoknak darabját 100 dollárért adják el, egy ilyen gép jelenlegi teljes költsége mégis 150 dollár körül van.


Az első országok, melyek hivatalosan is jelezték igényüket az XO-ra, Brazília, Argentína, Uruguay, Nigéria, Líbia, Pakisztán és Thaiföld. Az XO operációs rendszerét kifejezetten oktatási céllal fejlesztették, beépített Wi-Fi eléréssel és videó konferencia üzemmóddal, hogy gyerekek egy-egy csoportja egymással együttműködve is tudjon dolgozni és alkotni.

A projekt azon is dolgozik, hogy a laptopot megkapó gyerekek kapcsolatban legyenek egymással. „Biztos akarok lenni abban, hogy a világon mindenhol kapcsolatba lépnek egymással. Nagyon kíváncsiak vagyunk mi fog történni, amikor Brazíliában és Namíbiában egyszerre kiosztunk egy-egy millió laptopot.”

A Google vigyázó szemei (Oldaltörés)

Az XO projekt összetartója a Google lesz, mely ragasztóként funkcionál a tervek szerint, összekötve a világon szétszórt új felhasználókat. A keresőóriás abban is segíti a gyerekeket, hogy publikálhassák munkájukat a világhálón, s így a világ is megcsodálhatja alkotásaikat – mondja Bletsas.

A tervek szerint, valamikor a jövő évtől kereskedelmi forgalomban is megjelenik majd a XO, nagy kihívás azonban úgy megoldani az értékesítést, hogy az ne dobja meg jelentősen a kiadásokat. Ehhez a project vezetői az eBay-ben igyekeznek partnerre lelni, mert a nyugati világban a forgalmazás költségeinek féken tartása szinte lehetetlen kihívás.

„Filantrópikus szervezetet szeretnénk létrehozni, mely begyűjti az igényeket és megoldja a célba juttatását a készülékeknek. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint laptopokat előállítani” – mondja Bletsas.

A cél, hogy kapcsolatot létesítsünk a gép megvásárlója, és aközött a gyerek között, akihez a XO eljut a fejlődő országokban. A szponzor megkapja annak a gyermeknek az email címét, akihez az általa vett gép eljut. Minderről a kommunikációs szakember a CES-en beszélt Las Vegasban, több ezer profitorientált informatikai szakértő és üzletember előtt.

Bletsas emellett szigorúan bírálta az iparágat a CES-en, mert annak „a legkevésbé sem nagyra törő terve, a következő egymilliárd felhasználó csatlakoztatása világhálóra”. Szerinte „a maradék” 5,5 milliárdra kellene koncentrálni.

„A jó megoldás nem a kipróbált és alkalmazott megoldások értékesítése, hanem új megoldások és technológiák fejlesztése kifejezetten a fejlődő országok igényeit és adottságait figyelembe véve” – magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Bill Gates leszólta a 100 dolláros laptopot

A Microsoft vezére nyilvánosan kritizálta az MIT által fejlesztett – és a Google által támogatott – olcsó számítástechnikai eszközt, amelyet elsősorban a fejlődő országoknak szánnak.

hvg.hu Tech

Októberben kezdik a 100 dolláros laptop tesztelését

Több mint 500 thaiföldi gyerek kapja kézhez az olcsó kéziszámítógépet, amellyel az elmaradott régiókban szeretnék javítani a hozzáférést az informatikai eszközökhöz és az internethez.