szerző:
hvg.hu

Az idei év internetes trendjei közül leginkább a PC-től eltérő informatikai eszközök terjedése, a sávszélesség felhasználása körüli viták felizzása, és az internet alapú televíziózás terjedése dominál majd – derül ki a Deloitte elemzéséből.

Internet – PC nélkül, lassabban

Az év egyik legfontosabb lehetséges fejleménye a távközlés terén az, hogy az internet elérheti kapacitásának csúcsát. Ennek oka egyrészt a kereslet robbanásszerű emelkedése alapvetően a növekvő mozgókép forgalom miatt, másrészt az új kapacitásba történő befektetések hiánya. A probléma várhatóan leginkább a kontinensek közötti adatátvitellel kapcsolatban lesz érzékelhető, emellett hasonló kapacitásbeli korlát alakulhat ki a belföldi telekommunikációs hálózatok esetében, amelyek az egyedi szélessávú internet-kapcsolatot biztosítják a felhasználóknak. Ennek eredményeként az egyes szolgáltatások minősége csökkenhet, a sebesség pedig lassulhat – összegez a Deloitte tanulmánya.

Ehhez kapcsolódóan 2007-ben fellángolhat az internet semlegessége körüli globális vita. Az internet semlegességét hirdetők szerint a forgalom rangsorolására tett bármilyen kísérlet aláássa az internethez kötődő alapvető szabadságot: azt, hogy bármely felhasználó a világ bármely pontján akármelyik szervert, tartalmat, platformot használhassa. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy üzleti modelljüket veszélyeztetik a nagy sávszélességet igénylő alkalmazások, különösen azok, amelyek jelentős videó tartalommal rendelkeznek. A várható jövőbeli forgalomnövekedéshez pedig nagy infrastrukturális beruházásokra lesz szükség, amelynek megtérülése kétséges. Mivel szabályozások útján várhatóan nem oldódik meg a probléma 2007-ben, a két tábornak alternatív megoldásokat kell találnia a megegyezés érdekében.

Az internet-felhasználás növekedése vagy éppen annak visszaesése nagymértékben összefügg a személyi számítógépek használatával, amely általában az egyetlen, az internet hozzáféréshez felhasznált eszköz. A Deloitte előrejelzése alapján 2007-ben azonban egy sor szélessávú készülék jelenhet meg, amelyek a világ minden országában a lakosság egyre szélesebb köre számára tennék elérhetővé az internetet. Minden készülék speciális feladatot láthat el (pl. internetes rádió, videó-alapú biztonsági szolgáltatás. A készülékek valószínűleg olcsóbbak lesznek, mint egy személyi számítógép, így az internet demokratikusabbá, mindenki számára elérhetővé válik.

IPTV – az internet és a televíziózás újrafelfedezése

2007-ben valószínűleg a világ számos helyén vezetik be az IPTV (internetes televízió) szolgáltatást. Sajnálatos módon azonban a legtöbb IPTV szolgáltatás csupán a hagyományos televízió-szolgáltatás másolata, és semmi újat vagy különlegeset nem nyújt a fogyasztóknak, illetve nem használja ki a hagyományos, egyirányú sugározástól eltérő kétirányú hálózatban rejlő lehetőségeket. Következésképpen 2007-ben a szolgáltatóknak el kell érniük azt, hogy az IPTV a mai szolgáltatások gyenge másolata helyett a televízió újrafelfedezését jelentse. A Deloitte tanulmánya szerint az IPTV szolgáltatást úgy kell kialakítani, hogy megfizethető legyen az összes tartalomszolgáltató számára, akik így az új média terméket egyre nagyobb piacra juttatnák el.

A lehetséges veszély, kapcsolódási szakadék

A 2007-es év nemcsak a szolgáltatóknak, hanem a kormányzatoknak is kihívást tartogat – hívja fel a figyelmet a Deloitte anyaga. Feltűnik egy új fogalom, a kapcsolódási szakadék, amely legalább olyan ismert és fontos lehet 2007-ben, mint a digitális szakadék volt. Kétféle kapcsolódási szakadék létezik. Az első arra utal, hogy valaki rendelkezik-e az általában a hangátvitelhez használt alapvető csatlakozással, ez 2007-ben csökken, hiszen a fejlődő országokban több millió új előfizető kapcsolódik a hálózatra. A második kapcsolódási szakadék azonban nőhet: ez a szakadék azt mutatja, hogy valaki rendelkezik-e megfelelő minőségű, az alkalmazások növekvő skáláját támogató szélessávú kapcsolattal.

A szabályozóknak ezekkel a kérdésekkel foglalkozniuk kell. A elkészített elemzés ezekre lehetséges válaszokat is kínál. Elkerülendőek a gyors megoldások, például ingyenes WiFi szolgáltatás olyan régiókban, ahol túl drágák a személyi számítógépek. Egyszerű és hatékony megoldást jelenthet azonban az, ha egyszerűsített adózási struktúrát alkalmaznak a telefonokra és szolgáltatásokra, és támogatják a számítógépek részleges tulajdonlását. A távközlési piac liberalizációjának kiterjesztése hosszú távú célkitűzés lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Tóta W.: Nem tart ez örökké

Tóta W.: Nem tart ez örökké

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Kiadják az oroszok 600 ezer Szovjetunióba hurcolt magyar hadifogoly adatait

Kiadják az oroszok 600 ezer Szovjetunióba hurcolt magyar hadifogoly adatait

Négy önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak

Négy önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak

1,5 millióért sokkal szebb Bentley Flying Spurt lehet kapni

1,5 millióért sokkal szebb Bentley Flying Spurt lehet kapni