szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Larry Singer a Wikipedia egyik alapító tagja, saját szülöttjének indított konkurenciát. A Citizendium nevű oldallal az a célja, hogy elkerülje a Wikipedián dúló vandalizmust és következetlenségeket, miközben továbbra is ragaszkodik a demokratikus szervező elvekhez.

Az önkéntes szerkesztők a Citizendiumon kötelesek saját nevüket is megadni regisztrációkor, s a különböző szakterületek szakértőinek cikkeiket, publikációikat is meg kell adniuk a hitelesség fenntartása érdekében - írja az AP. A szócikkek mellett az önkénteseknek forrásként más, a cikkben szereplő tartalmakat bizonyító linkeket is fel kell tüntetniük, melyek ezek után hiteles minősítést kapnak s ezt egy zöld pipával jelzik a szövegek mellett.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

„Ha már létezik ingyenes online lexikon, egy igazán jót szeretnék használni” – mondja Singer. „Engem zavar, hogy az én segítségemmel is létrejött Wikipediát direkt rossz dolgokra használják, s nézetem szerint kevés esélye van az oldalnak a radikális és hatékony változtatásra”- teszi hozzá.

A Wikipediát ugyanis, az utóbbi időben – anonim szerkeszthetősége nyomán – többen is kifejezetten profitszerzési célra használták fel. Nemrég pedig egy magát a vallások és a kánonjog professzorának nevező amerikai férfiről derült ki, hogy egy a főiskoláról is kibukott diák.

Stephen Ewen egy felnőttoktatással foglalkozó oktató, aki felhagyott a Wiki segítésével és a Citizendiumnak tervez szerkeszteni, úgy véli a Wikipedia bejegyzések időről időre azért veszítenek hitelességükből, mert jön valaki, aki saját meggyőződése nyomán barbár módon átszerkeszti az adott szócikket.

„Ha mindenkit egy egyszintű rendszerbe helyezünk, ahol bárki mondhat igent és nemet, bármilyen kontroll nélkül, az nem lesz más, mint anarchia” – teszi hozzá Ewen.

Jimmy Wales a Wikipedia elnöke és vezetője ellenben úgy véli: „Odafigyelek minden az oldalakat érintő minőségi és tartalmi kérdésre, kritikára, felvetésre, de máig nem tudok magasabb minőségi elvárásoknak megfelelő lexikon szoláltatást oldalainknál”. Tagadta, hogy az anonimitás felelőtlenséghez vezetne, szerinte minden becenév tulajdonosa szeretné megőrizni neve reputációját, hasonlóan személyes jó hírnevük megőrzéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Konzervatív ellenfelet kapott a Wikipedia

A Wikipedia Amerika-ellenes, keresztényellenes és antikapitalista – állítja egy amerikai keresztény fundamentalista egyház, mely most saját online enciklopédiát indított Conservapedia néven, hogy így óvja meg a világot a gonosztól.

hvg.hu Tech

A Wikipedia segítségével okosabb gépek készülhetnek

A Wikipedia segítségével a Technion kutatóintézet tudósai olyan metódust fejlesztettek ki, mellyel a számítógépeket „okosabb működésre” bírhatják, az emberek gondolkodásához hasonló józan ésszel és az összefüggések meglátásának képességével ruházva fel azokat.

MTI Tech

A Wikipedia hatással van az amerikai joggyakorlatra

Az amerikai bíróságok egyre többször hivatkoznak döntéseik indokolásában a wikipédiára, az internetes világháló szabadon szerkeszthető és hozzáférhető enciklopédájára - állapította meg a hétfői The New York Times.

Prizma

Konzervatív ellen-Wikipedia

A Wikipedia hatszor liberálisabb az amerikai népességnél, állítja a bárki által szerkeszthető internetes lexikonról...

MTI Tech

Tilos idézni a Wikipediát

Tilos idézni a Wikipedia nevű internetes enciklopédia szócikkeit - határoztak egy amerikai főiskola oktatói, miután egyre több hibát találtak vizsgatesztekben és házi dolgozatokban, a diákok pedig a rendkívül népszerű enciklopédiában talált adatokra hivatkoztak.

hvg.hu Tech

Húszezer szócikket hamisított meg a Wikipedia álprofesszora

Hamisítás áldozata lett a legnagyobb online lexikon, a Wikipedia, miután egyik legtermékenyebb munkatársáról, szerkesztőjéről, egy teológiai professzorról és egyházjogászról kiderült, hogy valójában egy a főiskoláról kirúgott 24 éves diák.

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt