szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Holland gátakkal akarja megóvni Szingapúr vezetése a városállamot, mert a klímaváltozás miatt várható tengerszint-emelkedés, valamint az egyre több és erősebb vihar komolyan veszélyezteti a tengerszinten lévő települést.

A Der Spiegel című német hetilap online változatának beszámolója szerint ezért a szingapúri kormány megkezdte a tárgyalásokat a holland Delft Hydraulics nevű vállalattal. A cég a szingapúri nemzeti egyetemmel közösen kutatóközpontot hozott létre és már eddig is részt vett néhány gátépítési projektben.

Szingapúr 63 szigetre épült, és ezek egy része igen mélyen fekszik, ezen kívül Ázsia legkisebb állama a tengertől akar területeket szerezni új negyedek építésére. A városállam legnagyobb része csak néhány méterrel van a tenger szintje fölött.

Az ENSZ nemrégiben nyilvánosságra hozott klímajelentése szerint a világtengerek szintje átlagosan 20 és 70 centiméterrel emelkedik ebben az évszázadban, de ezek az értékek helyenként magasabbak is lehetnek. Szakértők számításai alapján az északi-sarkvidéki és déli-sarki jég olvadása akár több méterrel is növelheti a

tengerszintet. Március végén brit kutatók mutattak be olyan számításokat, amelyek szerint a világ tengerparti városait katasztrófák fenyegetik majd.

San Fransiscóban az Amerikai Földrajzi Társaság közgyűlésén Lynn Usery és kutatótársai ismertették tanulmányukat, amely szerint egy ötméteres tengerszint-emelkedés 670 millió ember életét fenyegetné. A számítások helyi, rövid ideig tartó árhullámra vonatkoztak. Usery felhívta a figyelmet arra is, hogy 2004 decemberében az Indiai-óceánon pusztított cunami legmagasabb hulláma elérte a 30 méteres magasságot, a tengerpartokon pedig világszerte egymilliárd ember él. Egy 30 méteres hullám Floridát szinte teljes egészében elborítaná - mondta a kutató a német hetilap beszámolója szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!