szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztráliában a legnagyobb sörgyár egyetemi kutatókkal közösen fejleszt egy akkumulátort, amit sörfőzésnél használt vízzel akarnak működtetni. A "sörakkumulátor" egy magán háztartás számára elegendő áramot termel - állítják a szakértők. A Die Welt című német napilap internetes változata szerint a teszt akkumulátort a Foster's sörgyár Brisbane közelében lévő üzeménél készítik el.

A működési eljárást ugyancsak Ausztráliában, a Queensland-i egyetemen dolgozták ki. Az áramfejlesztés során a baktériumok felfalják a növények vízben oldódó elemeit, például a cukrot. Egy hektó, vagyis 100 liter sör készítéséhez mintegy 600 liter víz szükséges. A víznek teljesen tisztának és szagtalannak és kiváló ízűnek kell lennie, mert a víz minősége döntő a sör minősége szempontjából is.
 
Az ausztrál eljárás során a baktériumok a már elhasznált vizet tisztítják meg, ami Jörg Keller, az egyetem szennyvíz szakértője szerint azért szerencsés, mert nem csak biológiailag leépíthető anyagokról van szó, hanem nagy koncentrációjuk miatt javul az akkumulátor hatékonysága.
 
Az eljárás kidolgozásához a canberra-i kormány pénzügyi segítséget nyújt az egyetemnek. "Az akkumulátor nem fog túl sok áramot termelni, ez részben szennyvíztisztítás, amelynek a mellékterméke az áramtermelés"-, tette hozzá a a lap online változata szerint a szakértő.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Tech

Az iPod népszerűbb a sörnél

Egy amerikai egyetemisták körében végzett felmérés szerint az Apple divatos zenelejátszói nagyobb népszerűségnek örvendenek a folyékony kenyérnél.

Panoráma Tech

Nanotechnológiával a tartós sörhabért

A frissen csapolt sör elengedhetetlen tartozéka a dús hab, ami azonban túl gyorsan összeesik. Ezen segíthet brit vegyészek új eljárása, amelyet kifejezetten a hab tartósítására fejlesztettek ki.