szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tulajdonosok növekvő igényei miatt mind több a túlhajszolt, stresszes kutya - állítják svájci állatorvosok.

Környezeti ártalmak
Linda Hornisberger, az egyik berni állatklinika munkatársa szerint a kutyák mind nagyobb számban szenvednek a stressz okozta feszültségtől, gyomor- és fejfájástól. A panaszoknak természetesen többféle okuk lehet, a leggyakrabban azonban a gazdik által támasztott követelmények okozta feszültség a kiváltó ok - idézte az Ananova hírportál a svájci állatorvost.

Stresszt okoz az állatnak az is, hogy a városokban túl szűk az életterük, idejük nagy részét pórázon töltik, nem rohangálhatnak kedvükre, és általában túl sok másik kutya van körülöttük, ami szintén feszültté teszi őket. Néha a gazdi saját túlfeszítettsége is átragad a kutyára.

A berni állatorvos szerint a feszültség a kutyáknál az emberhez hasonlatos módon manifesztálódik. Stressz tünet például, amikor az állat vadul nyalogatja magát, egészen addig, amíg sebesre nem rágja a bőrét. A jelenség hasonló ahhoz, amikor az ember a körmét rágja - mondta Linda Hornisberger.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Sokba került a száraz kutyatáp

Jogsértő magatartása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa 48 millió forint verseny-felügyeleti bírsággal sújtotta a Masterfoods Magyarország Értékesítő Bt.-t.

MTI Tech

Vakvezető kutya helyett mesterséges szem

Sok vak embernek adhatja vissza a látását – még ha nem is teljes mértékben – egy új ausztrál eljárás, amelynek során a retinahártyára helyeznek el mikroelektródákat.

MTI Itthon

Halott gazdáját védte egy kutya a 4-es főúton

Nem akarta magára hagyni balesetben meghalt gazdája holttestét sem egy kutya a 4-es számú főút újfehértói szakaszán: az eb senkit nem engedett a balesetet szenvedett férfihez, végül állatorvos segítségével sikerült elvinni az állatot a holttest közeléből - közölte a rendőrség szerdán.

MTI Itthon

Milliókkal támogatná a főváros a kutyatartást

A kulturált ebtartást segítő programokhoz, feladatokhoz 11 kerület és 3 civil szervezet részére javasolt esetenként több mint 10 millió forintos támogatást a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága.

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló