szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A svéd gyártó által bemutatott normál méretű, alacsony padlós városi busz, a szén-dioxid kibocsátást akár 90 százalékkal is képes csökkenteni, ha etanollal üzemeltetik és legalább 25 százalékos üzemanyag-megtakarításra képes. A májusi világpremieren bemutatott jármű nagyban hozzájárulhat a fenntartható tömegközlekedés megvalósulásához.

Környezettudatos tömegközlekedés
© Scania
A Scania hibridbusz-koncepciója a legszigorúbb kibocsátási normákat (Euro 5, EEV) is teljesíti. Az energiatároláshoz a busznál szuperkondenzátorokat alkalmaznak, amelyek az üzemelés során nagyobb teljesítményt eredményeznek.

A hibrid-koncepcióbuszt, amelyet az UITP 2007. május 21-24-én Helsinkiben megrendezett tömegközlekedési kongresszusán mutattak be először, egy hároméves fejlesztési program során készítették.

“A városi dugók és a környezetvédelmi problémák leküzdésének legjobb módja az, ha az utasok számára kényelmesebbé és ezáltal vonzóbbá tesszük a tömegközlekedést” – mondta Hasse Johansson, a cég kutatás-fejlesztésért felelős csoportjának elnökhelyettese. „A Scania koncepcióbusza alacsony padlójával, nagy ajtóival, tágas belső terével és automatikus jegykezelő rendszerével a fontos lépés a fenti irányba. Az utasok kényelme és mozgási lehetősége kiemelkedő egy normál méretű városi buszhoz képest. Az etanolüzemű hibrid koncepcióval szeretnénk hozzájárulni a fenntartható városi tömegközlekedéshez, amellyel javítható az üzemanyag-gazdaságosság és legalább 25 százalékkal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, továbbá az etanol használata akár 90 százalékkal is csökkentheti a CO2 emissziót. A technológiáknak ez a kombinációja még sok-sok évig biztosíthatja a gazdaságos és korszerű városi közlekedést, ezért őszintén büszkék vagyunk a teljesítményünkre.”

Az új hibrid buszok közül tizenkét darab áll majd üzembe 2008-ban és 2009-ben a svéd fővárosban. Ebből tizet részben a Svéd Energiahivatal fog finanszírozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
automenedzser.hu Autó

Az intelligens autók felveszik a versenyt a hibridekkel

Az intelligens autók - melyeket szenzorokkal és fedélzeti számítógéppel láttak el, hogy elkerüljék a közlekedési dugókat - üzemanyag gazdálkodás szempontjából felveszik a versenyt a hibrid járművekkel – állítják ausztrál mérnökök.

hvg.hu Autó

Kia: kabrió, hibrid szedán és sportos kombi

A Kia három izgalmas járművet leplezett le Genfben. Bemutatták ex_cee'd kabrió tanulmányautót, a sorozatgyártásra kész, stílusos cee'd Sporty Wagont és Kia Rio Hybridet.

hvg.hu Autó

Két új hibridet mutat be Genfben a Toyota

A 2007-es Genfi Autószalonon lesz a Hybrid X világpremierje, annak a koncepciónak, amely egy új formatervezési nyelvet jelöl ki a hibrid modellek számára, miközben a jövőbeni hibrid autók technológiai mintájának a szerepét is betölti.

Autó

Hibrid limuzint kínál EU-vezetőknek a BMW

A BMW az Európai Bizottsággal tárgyalt arról, hogy a felsővezetőknek hidrogén meghajtású autókat biztosítana. A BMW Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi és Günter Verheugen iparügyi biztossal ismertette elképzeléseit. Brüsszelben a Total Fina Elf nyárig megnyitja az első hidrogén-üzemanyagtöltő állomását.

hvg.hu Autó

Közös hibriden dolgozik a BMW és a DaimlerChrysler

A BMW és a DaimlerChrysler kiterjesztették együttműködésüket a hibridmeghajtás terén és egyenjogú partnerekként közösen fejlesztenek innovatív hibridmodult a prémium szegmens hátsókerék-meghajtású autói számára.

hvg.hu Tech

Napelemtetővel egészítik ki a hibrid kocsikat

Egy amerikai cég napelemekkel szereli fel a hibrid járműveket, mellyel további 29 százalékkal növelhető a benzintakarékosság, s így akár napi 32 kilométert tehetnek meg a környezettudatos sofőrök elektromos módban.

automenedzser.hu Autó

Néhány éven belül hibridautót gyárt Magyarország

Felavatta új cégközpontját az Antro Alternatív Erőforrásokat és Járműveket Fejlesztő és Gyártó Kht. A cég az Őrségben fejleszti új, hármas hibridhajtású járművét. Eddig 200 millió forintot fektettek be.

hvg.hu Autó

Hibridautót dob hamarosan piacra a Porsche

Az uniós előírások nyomására a stuttgarti Porsche tervbe vette, hogy járműveinek széndioxid-kibocsátását jelentősen csökkenti. Genfben bejelentették: minden Porsche típus már jövő évtől megfelel a majd csak 2009 szeptemberétől érvényes Euro 5 normának, sőt, még a csak most meghatározott és legkorábban 2014 szeptemberében életbe lépő Euro-6 előírásainak is.

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál

Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál

Telex: Koronavírus miatt halt meg egy kaszinó biztonsági őre

Telex: Koronavírus miatt halt meg egy kaszinó biztonsági őre