szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ez az ősi vágy leküzdhetlen és a mai napig is genetikai kódolásunk...

Ez az ősi vágy leküzdhetlen és a mai napig is genetikai kódolásunk részét képezi – kinek jobban, kinek kevésbé. Írunk, rajzolunk, jegyztetelünk, firkálunk - és ez így is marad amíg világ a világ...

A barlangrajzok és a hordozható USB-s HP fotónyomtatók között azonban iszonyatos mennyiségű technikai fejlődés húzódik. Általánosságban elmondható, hogy minden korban volt arra módszer, hogy az emberek közlendőiket ne csak szóban közvetítsék. Az első nyomás alatt történő tintacsepp-adagolási eljárást a XX. század elején szabadalmaztatták, így elmondható, hogy a nyomtatás az emberiség egyik „legújabb” találmánya. De nézzük pontosan, hogyan is jutottunk idáig?

1832 – Egyes források szerint 1821 - a nyomatók története itt kezdődik: a XVIII. század elején  Karl Drais alkotta meg az első „gyors írógépet”. Ennek a szerkezetnek az írási sebessége már meghaladta a közepes beszédsebességet. Sajnos a találmányt használhatatlannak minősítették, így nem lett belőle semmi.

1846 – Kicsivel több mint tíz év múlva indult a mátrxinyomtatók történelme. Az Egyesül Államokban született a szabadalom, amely tulajdonképpen egy írógép volt… A szerkezetben egy fémceruzát mozgattak az elektromágnesek, a ceruza pedig a pontokat a papírra rögzítette. Kis- és nagybetűket is tudott írni, feltalálója William Burt  a typographer nevet adta a masinának.

1855 – Megszületett a „Cembalo Scrivano”. Annak ellenére, hogy fából készült ez már majdnem egy igazi nyomtatónak számított. Giuseppe Ravizza alkotása már minden szinten fejletebb volt elődeinél, papírvezetése szinte a mai mátrixnyomtatókat idézi. Festékszalagja selyemből készült, a kis- és nagybetűket kétsoros billenytűzettel használták.

Cembalo Scrivano

1864Peter Mitterhofer bemutatta első írógépét – innentől számítjuk az a szó szoros értelmében vett irógépek történetét – persze akkoriban az írógép és a nyomtató még ugyanaz volt (és ez sokáig így is maradt).

1866 – Bécsben bemutatták Mitterhofer harmadik modeljét, a mai írógépek elődjét. Ebben a típusban már íróhenger is volt, valamit megjelentek az olyan jól ismert „fém betűk” is.

1870 – Megjelent a színen a Remington Fegyver- és Varrógépgyár, az irógépek divatba jöttek. Az amerikai cégek igen intenzíven kezdtek el írógépgyártással foglalkozni, nagyon helyesen megérezvén az üzleti lehetőséget a dologban. Mark Twain ebben az évben adta le a világ első irógéppel készült kéziratát.

1900 – Fordulópont volt ez az év- ekkor jelentek meg az első olyan írógépek, melyekkel már gépelés közben is lehetett látni a kész szöveget. Az előző típusokkal még „vakon” kellett dolgozni.

1919 – A Blickensderfer nevű cég megalkotta az első betűkerekes írógépet. Ugyanekkor elkezdtek foglalkozni az írógép villamosításának gondolatával.

Az olvasóban jogosan merül fel a kérdés ennél a pontnál: miért van itt szó irógépekről? Hát nem arról volt szó, hogy a nyomtatók története lesz bemutatva? Nos, a magyarázat nagyon egyzserű: a mai értelmben vett nyomtatók az írógépekből alakultak ki, hiszen egy nyomtató nem más mint egy "önműködő írógép". De térjünk vissza eredeti témánkhoz, hiszen egy fontos fordulópont következik...

Régebben azért még adtak a dizájnra is...

1935 – Az IBM (ki más?) forgalomba hozta az első, kereskedelmileg is sikeres és népszerű villanyírógépet.

1941 – Megjelent az ún. „arányos írás” lehetősége: az IBM új fejlesztése a betűkosaras írógép, már változtatható betűközzel tudott írni (ma is ilyen formában írunk, nyomtatunk.)

1950 – Megjelent a gömbfej kezdeti verziója, a hengerfej.

1968 – Megszületett az első mai értelemben vett mátrixnyomtató – ez már egy asztali számítógép modulja volt (bár jó nagy asztal kellett mindkettőhöz).

1972 – A nyomtatópiac elkezdte robbanászerű fejlődését, ami mindmáig tart. Megszületett a „margarétakerekes” nyomtató, a xerografikus és elektrografikus eljárások – az első másoló technikára épülő gépek.

1983 – A Hewlett Pakcard a Canon-al közösen kifejleszti a tintasugaras nyomtatókba kerülő nyomtatófejet. Egy évvel később a HP bejelenti első tintasugaras nyomtatóját, a legendás „Think Jet”-et.

A történet innen már közismert: a Thinkjet forradalmat indított el mind a céges- mind az otthoni nyomtatásban.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Nyomtasd ki Puccát!

A japánokat szinte lehetetlen felülmúlni, ha fantáziáról (vagy...

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba