szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína, amely a világ harmadik nagyhatalmaként embert juttatott az űrbe, már a negyedik kilövőállomás építését tervezi az ország déli részén lévő Hajnan üdülőszigeten.

A trópusi szigettartomány közigazgatási központjától, Hajkoutól 60 kilométerre délre fekvő Vencsang közelében felépítendő bázisra már 1999-ben is tettek javaslatot. A mostani tervek szerint a létesítményben a kilövőállomáson kívül egy irányítóközpont, egy rakéta-összeszerelő üzem és egy látogatóközpont is helyet kap. Építése várhatóan 2010-re fejeződik be.
 
A város alacsony tengerszint feletti magassága és az Egyenlítőhöz való közelsége kedvező a hordozórakéták kapacitásának növelésére és a műholdak élettartamának növelésére - közölték hivatalos források.
 
Kína az év végén tervezi az első Hold-körüli próbarepülést, amelyre egyelőre csak a szárazföldön található három kilövőállomásról van lehetőség. A Föld tengely körüli forgását kihasználva azonban az Egyenlítőről indított rakéták a leggazdaságosabbak.
 
Az észak-kínai Kanszu tartományban 1958-ban épült fel az első kínai rakétaindító állomás, amelyet Sanhszi tartomány közigazgatási központjában, Tajjüan városban valamint a dél-kínai Szecsuán tartományban található Hszicsang-beli központ követett.
 
Kína a világon harmadikként, elsőként 2003-ban juttatott embert az űrbe, 2005-ben újabb két tajkonautájuk öt napot töltött odafenn.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Kína katonai kísérletet hajtott végre a világűrben?

A kínai külügyminisztérium szóvivője hangoztatta pénteken, hogy Kína űrprogramja nem jelent fenyegetést más országokra nézve, de nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy Peking elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes fegyverével.

MTI Tech

A Holdról hozna héliumot Kína

Kína a Hold minden egyes négyzetcentiméteréről térképet kíván készíteni - közölte a kínai állami holdkutatási program vezetője.

MTI Tech

Oroszország és Kína együtt hódítaná meg a Marsot

Oroszország és Kína tervbe vette, hogy együtt hódítja meg a Marsot, vagyis közösen küldenek egy szondát a vörös bolygóra, s az űreszköz anyagmintákkal megrakodva tér vissza a Földre - jelentette szerdán az Új Kína hírügynökség kínai tudósokra hivatkozva.

MTI Tech

NASA: Kína küldhet legközelebb embert a Holdra

Kína küldhet legközelebb embert a Holdra, akár már egy évtizeden belül az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA vezetője szerint; a washingtoni kongresszus szerint félő, hogy az Egyesült Államok elveszíti vezető szerepét az űrkutatásban.

Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül