szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ingyenes online tudástárat fejleszt a Google. A Knol néven futó projektről Udi Manber, az informatikai óriáscég műszaki alelnöke számolt be.

"Bátorítani akarunk mindenkit, aki alapos tudással bír egy adott témáról, hogy írjon róla szócikket" - írta Manber a hivatalos Google-blogon.
 
Az amerikai vállalat csak az infrastruktúrát biztosítja, a főszerep és a felelősség a szerzőé. Az olvasók nem manipulálhatják, szerkeszthetik át a portálon megjelent szövegeket - ez a legfontosabb különbség a Wikipediához, a legnépszerűbb weblexikonhoz képest.
 
A szerzők nem maradhatnak névtelenek, még fényképet is kell csatolniuk az írásokhoz. Az egyes közreműködők dolgozatai külön-külön oldalon szerepelnek majd, akkor is, ha ugyanarról a témáról szólnak, ellentétben a Wikipediával, ahol összedolgoznak a szerzők és a közös munka egy összefüggő szöveggé áll össze.
 
A Knol a közösségi portálokról ismert alkalmazásokat is kínál: a felhasználók értékelhetik a szerző munkáját és kommentárt fűzhetnek hozzá. Így aztán a szócikkek versenyeznek egymással, és az olvasó dönti el, hogy melyik a jobb, alaposabb írás.
 
A Knol elnevezés az angol knowledge, azaz ismeret, tudás szóból származik. "Jelentése tudásegység, a tudás egy darabkája" - írta Udi Manber. A Google célja, hogy a felhasználók minden létező ismeretet megtaláljanak a portálon, a Knol legyen az első webhely, amit felkeresnek, ha utána akarnak nézni valaminek.
 
A fejlesztés a héten érkezett az utolsó fázisba, most kiválasztott olvasók tesztelik a portált, és amikor majd elindul, a tudásukat önként megosztó online-enciklopédisták akár pénzt is kereshetnek. Eldönthetik, hogy az általuk írt szócikkek mellett legyen-e reklám, és ha hozzájárulnak, akkor részesülnek a bevételből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prizma

Konzervatív ellen-Wikipedia

A Wikipedia hatszor liberálisabb az amerikai népességnél, állítja a bárki által szerkeszthető internetes lexikonról...

hvg.hu Tech

A Wikipedia-alapító rivális online lexikont indított

Larry Singer a Wikipedia egyik alapító tagja, saját szülöttjének indított konkurenciát. A Citizendium nevű oldallal az a célja, hogy elkerülje a Wikipedián dúló vandalizmust és következetlenségeket, miközben továbbra is ragaszkodik a demokratikus szervező elvekhez.

Prizma

Hitelesedő Wikipedia

A ritkán kijavított szerkesztő a jó szerkesztő - foglalható össze a Wikipedia online enciklopédia tervezett...

Bari Máriusz Tech

Megvan a Wikipedia utódja?

A Wikipedia online enciklopédia szócikkeinek legjobbjaiból válogat a Veropedia. A még csak kísérleti stádiumban működő oldalt a Wikipedia használóinak egy csoportja indította be, céljuk egy feddhetetlen enciklopédia létrehozása.

hvg.hu Tech

Wiki-City: interaktív városélet

Azt megmondják a közlekedési hírek, hogy merre van dugó a városban, de azt, hogy hol lehetne nyugodtan meginni egy kávét, már nehezebb megtudni. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

Séra László Tech

Gagyi-e a Wikipédia?

Gyakran hivatkoznak arra, hogy a Wikipédia szócikkei „nem hitelesek”, nem pontosak. Ez természetesen elkerülhetetlen, ha bárki írhat szócikket, globálisan nézve azonban a közös munka bámulatosan sikeres. Csak meg kell érteni, hogy működik. Chris Anderson sikerszerző - a HVG Könyvek jóvoltából most megjelent - könyvében, a Hosszú farokban többek között rámutat: hogyan érdemes használni a Wikipediát, és miben jobb, mint hagyományos lexikontársai. Részlet.