szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Csak két láb és a járás matematikailag pontosan megfogalmazott szabályai kellenek ahhoz, hogy a göttingeni egyetem egy csoportja bemutathassa: a robotok tudnak ugyanolyan természetesen is sétálni, mint az emberek.


Az eddig legyártott sétáló robotok meglehetősen bonyolult számítások elvégzését igényelték a járáshoz, minden lépésükhöz ki kellett számítaniuk térdeik és bokáik földhöz számított állási szögét. A göttingeni egyetemen azonban Florentin Wörgötter neurológus és kutatótársai egy gyökeresen más és jóval egyszerűbb hozzáállást alkalmaztak új, RunBot néven futó fejlesztésük bemutatása során. "Az emberek nem fejtenek ki séta közben folyamatos munkát", mondta el Wörgötter a Discover Magazine-nek. "A séta közben csak előreesünk és a következő lépéssel kapjuk el magunkat a mozdulatban."


A robot szinte automatikusan képes haladni - az irányítóáramkörökből álló aprócska csomag a lábakban elhelyezett szenzorokból érkező adatokat elemzi ki és minimális módosításokat eszközöl, ha az szükséges - a neurológusok szerint az emberi járás során az agyban hasonló folyamat játszódik le. Ha a robot elé egy olyan akadály kerül, mint például egy rámpa, akkor a járásért felelős program újfajta mozgást vezet be.

Wörgötter szerint ez a technológia nemcsak robotokat, hanem embereket is tudna működtetni. A mesterséges emberi lábakban elhelyezett "járatóláb" révén ugyanis a láb nélkül élőknek is újabb esélyük nyílna a mozgásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

2008 első kacsája: nem élesztik fel a robotkutyákat

Kacsának bizonyult a tavaly év végén felröppent hír, miszerint a Sony újraélesztené az Aibo robotkutya-szériát. A megacég szerint szó sincs ilyesmiről, a kétségbeesett fiatalok lemondhatnak arról az álomról, hogy összekössék PS3 játékkonzoljukat a kutyák új generációjával.

Bari Máriusz Tech

Japán: robotokat az idősek helyett!

Olyan hordozható robotruhát mutatott be japán kutatók egy csoportja, amellyel megnövelhető a farmerek fizikai teljesítőképessége. A megoldás igencsak aktuális abban a mezőgazdasági rendszerben, ahol egyre idősebb gazdák dolgoznak - derült ki a Sankei hírügynökség anyagából.

MTI/hvg.hu Tech

Szexrobotok állnak szolgálatba 2050-re

Egy brit tudós szerint 2050-re szinte teljesen emberi külsejű szexrobotok lesznek a Földön, alig lehet majd megkülönböztetni őket a valódi emberektől.

Bari Máriusz Tech

Olcsóbb élő agyat szerelni a robotokba

Olyan robotot épített Charles Higgins professzor, amelyet egy molylepke agya és szeme irányít. Az arizonai egyetem kutatója szerint a robot arra reagál, amit a lepke lát: ha a rovar úgy érzékeli, hogy valami útjában áll, a robot egyszerűen félrehúzódik.

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle

Szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ az LMP gazdálkodásában

Szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ az LMP gazdálkodásában

Bejrúti robbanás: elsüllyedt egy óceánjáró a kikötőben

Bejrúti robbanás: elsüllyedt egy óceánjáró a kikötőben