szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Sci-fi filmekből lehetnek ismerősök azok a szuperhősök, akiknek látómezejében fontos adatok jelennek meg arról, amit éppen néznek. A washingtoni egyetem mérnökei bemutattak egy prototípust abból a kontaktlencséből, amely pár évnyi fejlesztés után ugyanerre lesz képes.


A hajlékony, biológiailag biztonságos kontaktlencse prototípusában aprócska nyomtatott áramkörök és LED-ek találhatók. "Ha egy ilyen lencsén át nézik a világot, az ugyanúgy észlelhető, mint eddig, csak még az is látszik hozzá, amit rávetítünk", olvasható a University of Washington honlapján a fejlesztést vezető Babak Parviz nyilatkozata. "Ez csak egy kis lépés a nagyobb cél megvalósításában, de több mint ígéretes."

Az ilyen virtuális kiegészítőkkel könnyebbé válhat a járművezetés, hiszen a szélvédőre számos alapvető információt lehet kivetíteni, de a játékcégek is lecsaphatnak az ötletre: az ilyen eszközökkel lehetővé válik a teljes szintű beleélés az egyre reálisabb látvánnyal felruházott játékokba. Ennél is egyszerűbben, de gyakorlatiasabban hangzik a menet közbeni internetezés vagy filmnézés lehetősége. Parviz szerint az emberek minden bizonnyal számos olyan ötlettel fognak előhozakodni, amire ők még nem is gondoltak, úgyhogy legfontosabb feladatuknak mindenképpen az alapvető technológia előállítását és biztonságos viselésének megoldását tekintik.

A prototípusban jelenleg egy áramkör és vörös színű, de egyelőre még nem világító vörös diódák vannak. A bionikus szemet nyulakon tesztelték 20 percig; a jelek szerint ez az állatokat semmilyen módon nem zavarta vagy korlátozta. A bionikus lencsét ugyanúgy lehet kezelni, mint egy mindennapos kontaktlencsét, elkészítésük azonban hatalmas kihívást jelentett az egyetem fejlesztőinek, ugyanis olyan anyagokat kellett keresniük, amelyek biztonságosan alkalmazhatóak az emberi szem kellős közepében is.

A kutatók végül pár nanométeres fémrétegből építettek meg az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb áramköröket, amelyekhez egyharmad milliméteres diódákat kötöttek. Ezek után az elektromos komponenseket tartalmazó por állagú anyagot rászórták egy hajlékony műanyagrétegre.  A komponensek a kapilláris erőhatásnak és a formai kialakításnak köszönhetően maguktól rendeződnek a kellő formába.

A prototípus nem javítja meg viselője látását, de a technika akár erre is felhasználható. A későbbi fejlesztések során úgy tervezik, hogy wireless kommunikációs lehetőséget építenek a lencsébe, valamint rádiófrekvenciás és napelemes módszerekkel oldják meg az energiafelvételét. A fantasztikus filmekből ismert lencseverzióra egy darabig még várni kell, de az a változat, amely csak pár pixelt tud megjeleníteni, "elég gyorsan" megvalósítható, mondta Parviz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Intelligens zombik, pillantásból értő hirdetések: mi várható 2008-ban?

Gondolattal irányítható videojátékokat, szemmozgás-követő hirdetéseket, összehajtható képernyőket és önmagukat védő intelligens zombihálózatokat jósol a 2008-as évre a Popular Mechanics. Összeállításunkban a magazin válogatása alapján azt mutatjuk be, mik lesznek az idei év számottevő technológiai fejlesztései.

Bari Máriusz Tech

Ian Neild: Csak öt számítógép lesz az egész világon

Ian Neild, a British Telecom trendelemzője egyben jövőkutató is. Folyamatosan frissíti híres-hírhedt listáját, a BT Timeline-t, amelyben azt taglalja, az elkövetkező évek és évtizedek jelentős technikai és technológiai vívmányai mikor valósulnak meg, mindeddig megdöbbentően magas találati arányt elérve. Neild a tihanyi Internet Hungary konferencián keddi prezentációját követően válaszolt a Háló kérdéseire.

Bari Máriusz Tech

Elméjükkel pusztíthatják el egymást a gyerekek - videóval

Gondolattal irányítható számítógépes játékok fejlesztéséhez fogott a tokiói játékgyártó SEGA, valamint az alacsony költségű bioszenzorokat fejlesztő kaliforniai Neurosky. Az ún. BCI-típusú, gondolattal működő irányítók megosztják a közvéleményt.

Itt a raktárkoncertes zenekarok listája

Itt a raktárkoncertes zenekarok listája

Az USA legfontosabb alelnöke, majd első elnöknője lehet Kamala Harris

Az USA legfontosabb alelnöke, majd első elnöknője lehet Kamala Harris

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét

Van 12 exobolygó, ami a NASA tudósainak is feladja a leckét