szerző:
techline.hu

Egy utazás során ritkán hagyjuk otthon a mobiltelefonunkat, így ha abban tároljuk...

Egy utazás során ritkán hagyjuk otthon a mobiltelefonunkat, így ha abban tároljuk vagy azon keresztül érjük el úti célunk térképét, biztos, hogy az mindig velük lesz. Több olyan rendszer és szolgáltatás is létezik, amelyek mobilunk kisebb- nagyobb kijelzőjére varázsolják a hagyományos térképek elektronikus változatát.

Google Maps for mobile
Ha internetes, elektronikus térképről van szó, biztos mindenkinek eszébe jut a Google Maps. A népszerű szolgáltatásnak már létezik mobiltelefonokra optimalizált változata is. A Java futtatására alkalmas mobilokra egy kis alkalmazást kell letölteni, ami azután hasonlóan fog működni, mint a Google Maps számítógépes változata.  Maga az alkalmazás és a szolgáltatás használata ingyenes, azonban a térképek, nagyítások online töltődnek le, így az adatforgalom után kell a mobilszolgáltatónknak fizetni. 
Választhatunk, hogy a térkép rajzolt vagy inkább a műholdképes változatát használjuk.

A Google Maps már mobilról is elérhető

A telefonon futó Google Mapsben is megkereshetjük a legközelebbi benzinkutat, szállodát vagy pizzériát. Útvonaltervezőként is használhatjuk a rendszert, csak ki kell jelölni egy kezdő- és egy végpontot. A térképen színes vonal jelzi, merre kell haladnunk, hogy elérjük a célunkat. A térképek ugyanúgy nagyíthatók, mint a számítógépes változatban, a műholdképeket is addig lehet közelíteni, amíg az épületek, gépjárművek is látszanak rajtuk. A program legújabb változata már tartalmazza a My Location funkciót, amely a mobilhálózat segítségével meg tudja határozni tartózkodási helyünket.
A programot a www.google.com/gmm/ oldalról lehet letölteni.

Métro
A Métro speciális térképeket tesz elérhetővé mobiltelefonról, mégpedig olyanokat, amelyek a városi tömegközlekedésben segítenek eligazodni. Az ingyenes szolgáltatás nemcsak mobiltelefonra készült el, hanem Palm, PocketPC és Symbian operációs rendszerek alatt is futtatható. Ilyen térképek jelenleg a világ 300 városáról készültek. A kezelőszoftver mellé kiválaszthatjuk, melyik város, városok tömegközlekedési hálózatára vagyunk kíváncsiak. A szoftvert is és a térképeket is letölthetjük az asztali számítógéppel, és onnan telepíthetjük a mobil eszközünkre. Így ebben az esetben nincs további adatforgalmi költség.
A városokat országonként csoportosítva találjuk. Hazánkból Budapest, Szeged és Szolnok került fel a listára. Ezeknek a városoknak az autóbusz-, villamos-, illetve metróhálózatát valamint az érdekes helyeket jelölő pontjait érhetjük el a szolgáltatással.
A használatához csak be kell írni a kiindulási és a célpont utcanevének egy részletét. Ha több név is megfelel a beírásnak, akkor egy megjelenő listából kell kiválasztani, melyikre is gondoltunk. Ezt követően megkapjuk a részletes tervet, hol és milyen számú járatra kell felszállni, átszállni, milyen irányba és hány megállót kell menni. Azt is láthatjuk, hogy körülbelül mennyi ideig fog tartani az utazás. A térképek adatai gyakran frissülnek,  ezért ha régen használtunk egy-egy térképet, érdemes újra letölteni azt. A budapesti térkép pillanatnyilag 50 járat 562 megállóját tartalmazza.
A szolgáltatás online is elérhető interneten vagy Wap-on keresztül.
A Métro internetes oldala: chotto.free.fr/tatami/Metro/index-en.html

Rough Guides
Az ingyenes térképek után következzen egy fizetős. A Rough Guides digitális térképei PDA-n és Smartphone-on használhatók (Palm, Pocket PC, Symbian). A világ nagyvárosainak digitális útikönyveit egyenként 20 dollárért vásárolhatjuk meg. Ezek valóban útikönyvek, mert a térképek mellett fényképeket, leírásokat is tartalmaznak. Mindegyikben találhatunk egy olyan útmutatót is, mely megmutatja, melyek azok a legfontosabb látnivalók az adott városban, amit semmiképpen sem szabad kihagynunk.

A fizetős digitális térkép minden útikönyvet maga mögé utasít

A kiadványok tartalmazzák a városok tömegközlekedési hálózatának térképeit is. Utcákat, látnivalókat is gyorsan megtalálhatunk a jól felépített keresőrendszerrel. A térképek nagyíthatók, így jól látszanak rajtuk a nevezetes pontok, és csak egy gombnyomásra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan jutunk el oda.
A cikk elején említettük, hogy a mobiltelefon mindig kéznél van, ezért érdemes azon tárolni térképünket, útikönyvünket. A Rough Guides úgy gondolta, hogy egyre több utazó „széria felszerelése” az iPod is, így elkészítették digitális útikönyveiknek egy olyan változatát, amelyet a népszerű zenelejátszóval lehet nézegetni. Ezek kihasználják az iPodok tárcsás vezérlési rendszerét, így az ujjunkkal kis köröket leírva tudunk lapozni a képeket, térképeket és leírásokat tartalmazó útikönyvben.  A PodScrolls névre keresztelt, ingyenesen letölthető útikönyvváltozatok abban segítenek, hol érdemes enni, inni a világ tíz nagyvárosában.

A Métro egy iPhone képernyőjén

A digitális térképeket online megvásárolhatjuk a http://www.roughguides.com/mobile/ oldalon.

Virtual Pocket Map
Végezetül lássunk egy ingyenes magyar megoldást! A Virtual Pocket Map egy mobiltelefonra fejlesztett térképnézegető alkalmazás, amely a Mascot Capsule V3 technológiát használja, ezért csak a nem túl régi Sony-Ericsson telefonokon működik. A programhoz tartozó térképeknek külön adatbázisuk van, és mivel mindenki saját maga is bővítheti a kínálatot, mára már minden fontos hazai és külföldi nagyváros megtalálható benne.
Elindítás után rögtön betöltődik az aktuális térkép, amely szabadon mozgatható és zoomolható. Egy gombnyomással el lehet érni a maximális nagyítást, és teljes képernyős üzemmódba is átléphetünk. A program kilépéskor megjegyzi, hogy éppen mit néztünk a térképen, és a legközelebbi bekapcsoláskor automatikusan ugyanazt a pozíciót fogja mutatni. Ezen kívül arra is van lehetőség, hogy három „kedvenc” helyet elmentsünk, ahová gyorsan oda tudunk ugrani.
Külön leírást is találhatunk, hogyan lehet elkészíteni az új térképeket, így a legegzotikusabb helyre is magunkkal vihetjük saját készítésű térképeinket a mobilunkban. 

A magyar Virtual Pocket Map saját térképeinket is tudja kezelni

A Virtual Pocket Map nagy előnye, hogy tetszőleges térképet el tudunk vele helyezni a telefonunkban. Ráadásul ezekre a térképekre megjegyzéseket írhatunk, elláthatjuk különböző jelekkel, rajzokkal, útvonalmutatókkal.
A térkép adatbázist a vpm.atw.hu/index2.php oldalon találjuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Kipróbálták a 2020-as olasz biciklis verseny egyik magyarországi szakaszát

Kipróbálták a 2020-as olasz biciklis verseny egyik magyarországi szakaszát