szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Űrbe viszik a koreai konyha egyik alapvető fogását, a kimcsi nevű erjesztett, csípős savanyúságot. Az ezt megelőző fejlesztés legnagyobb kihívása az volt, hogy miként szabadítható meg az étel penetráns szagától, illetve a mélyűri körülmények között kockázatot jelentő baktériumaitól.


© Korea Food Research Institute
Több millió dollár ráfordításával, több évig tartó kutatás árán sikerült Dél-Koreának megalkotni tíz nemzeti ételének űrváltozatát. Az első űrbe küldött dél-koreai tudóst, Ko San-t két orosz kozmonautával lövik fel április 8-án a Korea Space Launch Vehicle-nak nevezett Szojuz-rakéta fedélzetén.

Az esemény nemcsak tudományos, hanem gasztronómiai jelentőséggel is bír. Hiszen a kimcsi nélkül nem képzelhető el egy koreai menü.Minden étel mellé feltálalják a kinai kelből,fehér retekből,uborkából álló, erősen fokhagymás, szardellával, chilivel ízesített, erjesztett savanyúságot - igaz, ezúttal alaposan átdolgozott változatban.

"Ha egy koreai a világűrbe megy, akkor a kimcsi megy vele", nyilatkozta Kim Sung Soo, az űrételek megalkotásán dolgozó három intézet egyikének kutatója. "A kimcsi nélkül a koreaiak rosszul érzik magukat. Egyébként is, amikor azt vitattuk, milyen nemzeti ételeket kell az űrbe vinnünk, ez volt az első ötlet, amit feldobtunk."

A kimcsi egyedi, savanykás, fanyar-csípős ízét, jellegzetes színét és állagát úgy kellett megtartani, hogy közben megszabadítják többek között az erjedést elősegítő tejsavbaktériumoktól. Míg ezek a mikroorganizmusok a Földön semmilyen problémát nem jelentenek, a kutatók attól tartanak: a kozmikus sugárzás hatására ezek mutálódhatnak, ennek közvetkeményei pedig nagy kockázatot jelenthetnek. Emellett problémát jelent még az is, hogy a kimcsit pont az ilyen baktériumok miatt csak rövid ideig lehet tárolni, az űrben jelentkező hőmérséklet-ingadozások pedig ezen csak rontanak. A fejlesztéseknek köszönhetően sikerült az étel ízét is megtartani, valamint nagyon erős szagát is jelentősen el tudták fojtani, így a többi asztronauta az ISS fedélzetén is különösebb idegenkedés nélkül is kipróbálhatja az ételkülönlegességet.

A kimcsi mellett a kutatók a hazánkban is számos helyen megvásárolható instanttésztából, a ramenből, az erjesztett szójabbaból készített levesből vagy a tapadós rizsből is készítettek űrváltozatot - a fejlesztésről a dél-koreai napilapok is teljes oldalas hirdetésekben számoltak be.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!