szerző:
techline.hu

A profik most felkiáltanak: "...

A profik most felkiáltanak: "...minek ehhez segédprogram, amikor a Photoshop „liquify” nevű szűrője tökéletesen megfelel erre a célra." Nos, a profiknak igazuk van, Photoshoppal azonban nem mindenki rendelkezik, sőt a nevezett szűrő sem található meg minden PS verzióban, a dolog tehát nem triviális. 

Szerencsére van egy apró, ingyenesen használható kis szoftver, amely a Cartoonist névre hallgat – pár kattintással remek kis karikatúrákat készíthetünk ismerőseink és családtagjaink fotóiból, mindannyiunk derültségére. A letöltéshez „sajnos” meg kell adnunk nevünket és e-mail címünket,  cserébe viszont egy igazán jópofa szoftverrel leszünk gazdagabbak.

A Cartoonist igazán nem bővelkedik funkciókban – mindössze annyit tudunk tenni, hogy a bal egérgomb nyomva tartása mellett torzíthatjuk a fotót. A torzítás mértékét a „warp radius” elnevezésű tolókával növelhetjük vagy csökkenthetjük. Értelemszerűen minél magasabb ez az érték, annál jobban „elmaszatoljuk” a fotót, érdemes tehát valahol a közepe táján hagyni ezt a beállítást. (Ha túlzásba visszük, akkor ugyanis nem annyira karikatúra, mint inkább szörnyszülött lesz a végeredmény, és az már nem annyira mókás…) Persze ha csak úgy hirtelen nekiesünk és össze-vissza torzítgatjuk a fotót, attól még nem kapunk karikatúrát. Álljon hát itt néhány tanács, hogy mitől is lesz egy kép valójában karikatúra portré.

Könnyen kezelhető, a végeredmény pedig igen mókás

A karikatúra portrék legfontosabb jellemzője, hogy az illető arcának hangsúlyos vonásait túlozzák el. Ha tehát  valakinek erőteljes, nagy orra van, akkor a karikatúráján kétszer akkora orra lesz. Ha valaki mosolygós alkat, akkor a karikatúráján óriási fültől-fülig mosoly lesz látható. A nem jellegzetes vonásokat viszont nem érdemes hangsúlyozni – a karikatúra lényege ugyanis, hogy bár a kép torz, a személy mégis felismerhető marad. Ezek az alapmódszerek a hagyományos karikatúrarajzolóktól származnak, de a szoftveres megoldásban sincsen ez másképp.

Túlozzuk el a jellegzetes vonásokat

A szoftver használata végtelenül egyszerű: csak válasszuk ki és töltsük be a fotót (Open), majd állítsuk a warp radius-t középtájra, és kísérletezzünk. Ha nem tetszik az eredmény, csak nyomjuk meg az undo-t (hetedik ikon felül, vagy CTRL+Z), sőt ha nagyon elrontunk valamit, akkor rezetelhetjük (CTRL+R) is a fotót bármikor. Kicsit emeljük ki a jellegzetes vonásokat (az ajkak, a mosoly és a fülek „eltúlozása” legtöbb esetben beválik), és máris készen vagyunk. Menteni jpg, tiff, bmp vagy gif formátumokban tudjuk a művet. A szoftver ingyenes.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
techline.hu Tech

Művészi fotók

Töltsük be a manipulálni kívánt fényképet – az...

techline.hu Tech

UFO fényképek

A legfontosabb lépés a helyes “alapkép” kiválasztása, UFO-t ugyanis nem...