szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járványok kitörését már az interneten tudjuk követni - a HealthMap oldal a járványokkal kapcsolatos híradásokat szűri ki ingyenes hírforrásokból, azokból pedig szakértők és az aggódó nagyközönség által is hasznosítható adatokká rendezi. A szolgáltatás ingyenes, amely a fejlődő országok számára hatalmas előnyt jelenthet, a rendszer különlegessége azonban itt még nem áll meg.


A HealthMap túlmutat a hagyományos mashup oldalakon, ezzel gyakorlatilag egy lépéssel közelebb kerültünk az úgynevezett szemantikus háló felé. A bárki által használóható oldal a járványkitöréseket lokalizálja és ábrázolja egy világtérképen, mindehhez pedig egy olyan színkódos rendszert használ, amely az adott járványhoz kötődő híradások száma alapján érzékeli (és jelöli) annak súlyosságát.

Az egyes vírusok terjedését egyelőre még csak állami/megyei szinten lehet csak követni, jövőjét azonban számos Google-közeli fejlesztő úgy képzeli el, hogy a szimptómák terjedését akár utcaszintre lebontva lehet majd követni. A projekt teljesen ingyenes hírforrásokat használ (a Google News mellett a WHO és tematikus hírcsoportok és levelezőlisták beszélgetéseiből nyeri ki az adatokat), működtetése minimális összeget emészt fel, a szolgáltatás így teljesen ingyenes, a fejlesztéseket a Google támogatta közel félmillió dolláros összeggel.

Így néz ki az amerikai szalmonellajárvány elmúlt hónapja a HealthMap szerint
© blog.wired.com


Clark Freifeld, a rendszer technikai fejlesztője szerint a rendszer lényege pont abban áll, amit a felhasználók egyáltalán nem látnak, azaz a hírek megfelelő feldolgozásában. A weboldal ugyanis szétválogatja a "zajt" a "jeltől", kvázi értő módon olvassa a híreket bizonyos mintákat követve. A HealthMap ugyanis képes kiszúrni az egészséggel kapcsolatos híradásokból, hogy mi szól gyógyszerekről, mi a közegészségi helyzetről, illetve mi foglalkozik konkrétan a járványok kitörésével. Az ilyen hírek kiszűrhetőek az általuk használt nyelvi fordulatok és specifikus szavak alapján, árulkodik továbbá ezekről az a hírek leadjében található, kezdetben még viszonylag kis szám is, amely a járvány által első körben sújtott áldozatokat jelöli.

A Journal of the American Medical Informatics Association szaklap márciusi számában publikált tanulmányban az olvasható, hogy a rendszer 84 százalékos pontossággal működik, ezt mostanra a fejlesztők 90 százalékra tornázták fel - jelenleg több, nem csak angol nyelvű hírforrást adtak a HealthMap-hez. Az ezekkel kapcsolatban felmerült problémával minden internetező szembesülhetett már: a hírek ugyanis a hivatalos forrásokon kívül sokkal zajosabbak, nehezebben szűrhetőek, ezért sokkal problémásabb megbízható anyagokat kinyerni blogokból vagy akár a Twitterből is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott a Szerencsejáték millióiból

Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott a Szerencsejáték millióiból