szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai hatóságok a pekingi olimpiai játékok közeledtével egyre szigorúbban lépnek fel az ország drákói cenzúrája ellen vétő bloggerek ellen. Az internetes naplóírók azonban kellően találékonynak bizonyulnak, ha arról van szó, hogy meg kell kerülni a nagy kínai tűzfalat.

A computing.co.uk értesülései szerint a kommunista ország bloggerei tükörírással kerülik el, hogy az államilag telepített szövegfelismerők regisztrálják, ha olyan témákról írnak, amelyek sértik a rezsim érdekeit.

Egy ilyen esetet látott most napvilágot, amikor az ország internetes naplóírói beszámoltak egy zavargásba torkolló tömegtüntetésről, amely múlt hétvégn történt. A Guizhou megyében kitört erőszak egy 15 éves lány június 22-én bekövetkezett halála kapcsán robbant ki. A hatóságok öngyilkosságnak minősítették az esetet, azonban a helyiek szerint a lányt olyanok erőszakolták és ölték meg, akik kapcsolatban állnak a helyi hivatalnokokkal.

A demonstrációk múlt hétvégére 30 000 embert megmozgató zavargásokba és kormányzati épületek felgyújtásába torkollottak. Azonban a bloggerek, akik tudósítani próbáltak az esetről, rendre zsákutcába futottak, mivel a Nagy Kínai Tűzfal néven is emlegetett állami cenzúrázó rendszer letiltja az olyan tartalmakat, amelyekben tiltott szavak, kifejezések – pl. szabadság, demokrácia – szerepelnek.

A probléma orvoslására a bloggerek olyan programokat kezdtek használni, amelyek megfordítják a szövegeket, balról jobbra és felülről lefelé. Így a dokumentumok a rendszer számára láthatatlanul küldhetőek ki a kommunista országból. Mások olyan módszereket – például a közösségi üzenőfalat, a Twittert – használják, amelyekkel gyors, rövid információkat küldhetnek szét, még mielőtt az állami cenzorok lecsapnának rá.

Aki azonban rossz módszerrel ügyeskedik, sokat kockáztat. Múlt héten egy nanjingi bíróság négy év börtönre ítélt egy Sun Lin nevű bloggert, aki bejegyzést írt az ország határain kívül működő Boxun.com című kínai nyelvű weboldalra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Golden Blog

Kínai blogokat cenzúráz a Microsoft

A redmondi szoftveróriás szolgáltatásait igénybe vevő kínai bloggerek számára előírják, mit publikálhatnak a weben, s mit nem. A Microsoft bizonyos szavak megjelenését blokkolja a világhálón.

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt