szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tucattal bővülhet az elkövetkező években a tenger alatti internetes kábelek száma. Hiába köszönhető ennek világméretű kapacitásnövekedés, sok szakértő szerint a világ óceánjaiban már így is elképesztő mennyiségű kihasználatlan kábel van.


A Financial Times értesülései szerint még 2010 előtt számos telefoncég akar tenger alatti kábeleket fektetni. A TeleGeography Research szerint legalább huszonöt kábelről van szó, a befektetés értéke közel 6,4 milliárd dollárra rúg - a cég nyilatkozata egybevág számos szakértő véleményével, miszerint érdekes a kábelfektetési boom, miközben még most is jelentős a ki nem használt tenger alatti kapacitás. A kábelek Afrika, a Karib-tenger és a Közel-Kelet környékére lesznek lefektetve.

Az internet kapacitáscsökkenésével kapcsolatos rémhíreket főként a videomegosztó oldalak előretörésének köszönhetjük, pedig a sávszélességgel kapcsolatos legtöbb útszűkület nem a tengerek mélyén, hanem az otthoni kapcsolatok utolsó kilométerén található.

A kábelépítési okok a TeleGeography Research szerint több tényező kombinációjából fakadnak: egyes kábelek kapacitása nem megfelelő, fizikailag eltérő utat kívánnak kiépíteni, vagy a világ egyes részen jóval drágább az internetes kapacitás biztosítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n