szerző:
MTI

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) kifejlesztett kétdimenziós lézermikroszkópot bemutatják az európai agykutatók seregszemléjén - tájékoztatott Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

Ismertetése szerint az idegtudomány hatodik európai fórumára (6th Forum of European Neuroscience), amelyre július 12-16. között kerül sor Genfben, több mint 5000 tudóst és 100 kiállítót várnak.

A berendezés új távlatokat nyit az agykutatásban - mutatott rá Vizi E. Szilveszter, az úgynevezett kétfoton pásztázó lézermikroszkópot megalkotó kutatócsoport vezetője.

A biológiai kutatásokban a legnagyobb gondot az jelenti, hogy csupán olyan rendszerekben képesek "gondolkodni", amelyek nem adják vissza a folyamatok élettani hátterét. Ez különösen problémás az agykutatás területén, amely egy ideje tulajdonképpen egy helyben topog, holott a tudomány legnagyobb kihívása az agy megismerése lenne. Sok mindent megismertünk a világ csodáiból, s ezeket az emberi agynak, a megismerés eszközének köszönhetően fedeztük fel. Az eszközről magáról azonban, az emberi agy működéséről még mindig túl keveset tudunk - magyarázta az agykutató-akadémikus.

A technika lényege, hogy az idegsejteket (neuronokat) feltöltik egy bizonyos festékanyaggal, amelyből az átmenő lézersugár mérhető fényreakciót vált ki. A rendszer egy másodperc ezredrésze alatt képes felfedni az ingerlésre adott válaszokat az agyban.

"Akár egyetlen idegsejtet is tudunk vizsgálni, meg tudjuk mondani, hogy hol fejti ki például a hatását egy gyógyszermolekula. A centiméter milliomodrésze nagyságrendben végezhetünk vizsgálatokat" - emelte ki Vizi, hozzátéve: a módszer a gyógyszerkutatások mellett a neurológiai és pszichiátriai betegségek gyógyításában is nagy előrelépést jelent. A kétdimenziós mikroszkóp révén továbbá regisztrálható, ahogy az idegsejtek összegyűjtik az információt és továbbadják azt, vagyis nyomon követhető, hogy a neuronok miként "beszélgetnek" egymással.

A mikroszkóphoz a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Jedlik Ányos-pályázatán nyertek támogatást. A berendezést "garázsfejlesztéssel" a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet egy "kis laboratóriumában" hazai alapanyagok felhasználásával készítettek, s 60 millió forintot ér.

Mint Vizi E. Szilveszter elmondta, hasonló berendezést kifejlesztett az egyik vezető japán műszergyártó cég is, ám a magyar készülék lényegesen többet tud: segítségével nagyobb területről lehet információt gyűjteni, és gazdaságosabban működik.

"A mi készülékünk több fotont tud befogni, tehát sokkal szebb képet ad, nagyobb a feloldóképessége, másrészt lényegesen gyorsabb. Ez egy jelentős előrelépés, a piacon egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik" - emelte ki az agykutató.

Az akadémikus kitért arra a rendkívül tehetséges fiatal kutatógárdára, amely részt vett a fejlesztésben. Ez mindenekelőtt a KOKI két kutatója - Rózsa Balázs orvos és fizikus, valamint Katona Gergely, akit Vizi E. Szilveszter kitűnő informatikusként és szoftverkészítőként jellemzett. A fejlesztés részesei voltak Maák Pál vezetésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Atomfizikai Tanszéke, valamint Finommechanikai és Optikai Tanszékének munkatársai, valamint a BME hallgatói.

"Meggyőződésünk, hogy az európai agykutatók seregszemléjén nagyon nagy érdeklődést vált ki ez a műszer, amely előfutára a Kísérleti Orvostudományi Intézetben kifejlesztett háromdimenziós mikroszkópunknak. Utóbbira már bejelentett világszabadalmunk van és hamarosan bemutatjuk a szakembereknek" - hangsúlyozta Vizi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Magyar kutatók újdonsága: kullancsirtás gombával

Semmiféle vegyszert nem tartalmazó és így környezeti kárt sem okozó kullancsirtó szert hozott létre két magyar kutató: Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni a veszélyes parazitáktól.

MTI Vállalkozás

Negyvenkétezer eurót nyert egy magyar kutatóorvos

A CEU Business School a múlt hónapban ösztöndíjpályázatot indított fiatal közép- és felsõvezetõk számára. A pályázat nyertese egy magyar kutatóorvos, aki részt vehet az iskola Executive MBA (IMM) képzésén. A magyar vezetõképzés érdekében az állami és a gazdasági szféra fogott össze: A nyertesnek mindössze a tandíj egynyolcadát kell kifizetnie.

MTI Tech

Magyar kutatási eredmények a csillagok pulzálásáról

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóműhelyének munkatársai fontos összefüggést mutattak ki a változócsillagok pulzációja és annak szabályosan ismétlődő változásai között. A kutatás eredményei segítenek a csillagok szerkezetének megismerésében.

MTI Tech

Sejtjeinkbe lát a szuperlézer

Elsőként a világon göttingeni kutatók képesek egy új fénymikroszkóppal eleven sejtek különösen parányi részeit is megszemlélni.

MTI Tech

Tizenéves magyar kutató forradalmi felfedezése

Veszprémtől Bécsen át Göttingenig, Dél-Afrikától Valencián át a Nobel-díj átadási ünnepségig utazott tavaly kutatásai révén a budapesti diák, Spohn Márton. A tehetséges gimnazista egyike a Kutató Diákok Szövetsége (KutDiák) keretei közt, neves tudósok mentori támogatásával kutató ifjaknak.

Itthon

Magyar feltalálók, drága találmányok

Szupergyors egér, rámutatásos távirányítás, riasztótelefon – magyar feltalálók agyából kipattant szabadalmak. A fenntartásuk azonban komoly összegeket emészthet fel, így könnyen megeshet, hogy végül óriáscégek nyúlják le a nagy ötleteket.

MTI Plázs

Új lázcsillapítón dolgoznak magyar kutatók

A jelenleg alkalmazottaktól eltérő hatásmechanizmusú lázcsillapító fejlesztésén dolgoznak a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) kutatói; a vegyület magyar szabadalmaztatása már folyamatban van.

MTI Tech

Rangos nemzetközi elismerés magyar kutatónak

Baranyi Péter személyében magyar tudós nyerte el a 65 ezer tudóst – köztük 200 Nobel-díjast – tömörítő, amerikai központú Sigma Xi tudományos társaság idei Fiatal Kutató (Young Investigator) díját.

Semjén: Vatikáni körök is azt kérik, a KDNP maradjon a Néppártban

Semjén: Vatikáni körök is azt kérik, a KDNP maradjon a Néppártban

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Karácsony főpolgármesterként még egyszer sem volt a közmédiánál

Karácsony főpolgármesterként még egyszer sem volt a közmédiánál

Meghan Markle-ról kétszer több negatív cikk született, mint pozitív

Meghan Markle-ról kétszer több negatív cikk született, mint pozitív

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért