szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) kifejlesztett kétdimenziós lézermikroszkópot bemutatják az európai agykutatók seregszemléjén - tájékoztatott Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

Ismertetése szerint az idegtudomány hatodik európai fórumára (6th Forum of European Neuroscience), amelyre július 12-16. között kerül sor Genfben, több mint 5000 tudóst és 100 kiállítót várnak.

A berendezés új távlatokat nyit az agykutatásban - mutatott rá Vizi E. Szilveszter, az úgynevezett kétfoton pásztázó lézermikroszkópot megalkotó kutatócsoport vezetője.

A biológiai kutatásokban a legnagyobb gondot az jelenti, hogy csupán olyan rendszerekben képesek "gondolkodni", amelyek nem adják vissza a folyamatok élettani hátterét. Ez különösen problémás az agykutatás területén, amely egy ideje tulajdonképpen egy helyben topog, holott a tudomány legnagyobb kihívása az agy megismerése lenne. Sok mindent megismertünk a világ csodáiból, s ezeket az emberi agynak, a megismerés eszközének köszönhetően fedeztük fel. Az eszközről magáról azonban, az emberi agy működéséről még mindig túl keveset tudunk - magyarázta az agykutató-akadémikus.

A technika lényege, hogy az idegsejteket (neuronokat) feltöltik egy bizonyos festékanyaggal, amelyből az átmenő lézersugár mérhető fényreakciót vált ki. A rendszer egy másodperc ezredrésze alatt képes felfedni az ingerlésre adott válaszokat az agyban.

"Akár egyetlen idegsejtet is tudunk vizsgálni, meg tudjuk mondani, hogy hol fejti ki például a hatását egy gyógyszermolekula. A centiméter milliomodrésze nagyságrendben végezhetünk vizsgálatokat" - emelte ki Vizi, hozzátéve: a módszer a gyógyszerkutatások mellett a neurológiai és pszichiátriai betegségek gyógyításában is nagy előrelépést jelent. A kétdimenziós mikroszkóp révén továbbá regisztrálható, ahogy az idegsejtek összegyűjtik az információt és továbbadják azt, vagyis nyomon követhető, hogy a neuronok miként "beszélgetnek" egymással.

A mikroszkóphoz a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Jedlik Ányos-pályázatán nyertek támogatást. A berendezést "garázsfejlesztéssel" a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet egy "kis laboratóriumában" hazai alapanyagok felhasználásával készítettek, s 60 millió forintot ér.

Mint Vizi E. Szilveszter elmondta, hasonló berendezést kifejlesztett az egyik vezető japán műszergyártó cég is, ám a magyar készülék lényegesen többet tud: segítségével nagyobb területről lehet információt gyűjteni, és gazdaságosabban működik.

"A mi készülékünk több fotont tud befogni, tehát sokkal szebb képet ad, nagyobb a feloldóképessége, másrészt lényegesen gyorsabb. Ez egy jelentős előrelépés, a piacon egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik" - emelte ki az agykutató.

Az akadémikus kitért arra a rendkívül tehetséges fiatal kutatógárdára, amely részt vett a fejlesztésben. Ez mindenekelőtt a KOKI két kutatója - Rózsa Balázs orvos és fizikus, valamint Katona Gergely, akit Vizi E. Szilveszter kitűnő informatikusként és szoftverkészítőként jellemzett. A fejlesztés részesei voltak Maák Pál vezetésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Atomfizikai Tanszéke, valamint Finommechanikai és Optikai Tanszékének munkatársai, valamint a BME hallgatói.

"Meggyőződésünk, hogy az európai agykutatók seregszemléjén nagyon nagy érdeklődést vált ki ez a műszer, amely előfutára a Kísérleti Orvostudományi Intézetben kifejlesztett háromdimenziós mikroszkópunknak. Utóbbira már bejelentett világszabadalmunk van és hamarosan bemutatjuk a szakembereknek" - hangsúlyozta Vizi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Magyar kutatók újdonsága: kullancsirtás gombával

Semmiféle vegyszert nem tartalmazó és így környezeti kárt sem okozó kullancsirtó szert hozott létre két magyar kutató: Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni a veszélyes parazitáktól.

MTI Vállalkozás

Negyvenkétezer eurót nyert egy magyar kutatóorvos

A CEU Business School a múlt hónapban ösztöndíjpályázatot indított fiatal közép- és felsõvezetõk számára. A pályázat nyertese egy magyar kutatóorvos, aki részt vehet az iskola Executive MBA (IMM) képzésén. A magyar vezetõképzés érdekében az állami és a gazdasági szféra fogott össze: A nyertesnek mindössze a tandíj egynyolcadát kell kifizetnie.

MTI Tech

Magyar kutatási eredmények a csillagok pulzálásáról

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóműhelyének munkatársai fontos összefüggést mutattak ki a változócsillagok pulzációja és annak szabályosan ismétlődő változásai között. A kutatás eredményei segítenek a csillagok szerkezetének megismerésében.

MTI Tech

Sejtjeinkbe lát a szuperlézer

Elsőként a világon göttingeni kutatók képesek egy új fénymikroszkóppal eleven sejtek különösen parányi részeit is megszemlélni.

MTI Tech

Tizenéves magyar kutató forradalmi felfedezése

Veszprémtől Bécsen át Göttingenig, Dél-Afrikától Valencián át a Nobel-díj átadási ünnepségig utazott tavaly kutatásai révén a budapesti diák, Spohn Márton. A tehetséges gimnazista egyike a Kutató Diákok Szövetsége (KutDiák) keretei közt, neves tudósok mentori támogatásával kutató ifjaknak.

Itthon

Magyar feltalálók, drága találmányok

Szupergyors egér, rámutatásos távirányítás, riasztótelefon – magyar feltalálók agyából kipattant szabadalmak. A fenntartásuk azonban komoly összegeket emészthet fel, így könnyen megeshet, hogy végül óriáscégek nyúlják le a nagy ötleteket.

MTI Plázs

Új lázcsillapítón dolgoznak magyar kutatók

A jelenleg alkalmazottaktól eltérő hatásmechanizmusú lázcsillapító fejlesztésén dolgoznak a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) kutatói; a vegyület magyar szabadalmaztatása már folyamatban van.

MTI Tech

Rangos nemzetközi elismerés magyar kutatónak

Baranyi Péter személyében magyar tudós nyerte el a 65 ezer tudóst – köztük 200 Nobel-díjast – tömörítő, amerikai központú Sigma Xi tudományos társaság idei Fiatal Kutató (Young Investigator) díját.

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát